”Onlar ne karışırmış ki”

CumhurbaşkanıGül, AB'nin, El Beşir'in İSEDAK toplantısı için İstanbul'a gelecek olması dolayısıyla verdiği notayla ilgili sert konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ELAZIĞ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB'nin, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in İSEDAK toplantısı için İstanbul'a gelecek olması dolayısıyla verdiği notayla ilgili, "Onlar ne karışırmış ki. Kim kime nota veriyormuş" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Elazığ'dan ayrılmadan önce Elazığ Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Avrupa Birliğinin, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in İSEDAK toplantısı için İstanbul'a gelecek olması dolayısıyla verdiği notayla ilgili sorusuna, gülerek ''Onlar ne karışırmış ki. Kim kime nota veriyormuş'' karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, El Beşir'in katılacağı İSEDAK toplantısının bölgesel bir toplantı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''İslam Konferansı Teşkilatı çerçevesi içerisinde yapılan bir toplantı bu. İkili bir ziyaret değil. Bunlar çok taraflı ziyaretler, milletlerarası bir örgütün üyeleri olarak herkes ziyaret ediyor. Dolayısıyla da herkesin böyle görmesi, böyle anlayışla davranması gerekir.''

Protesto iddialarına yalanlama

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise AB'nin Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret dolayısıyla Türkiye'yi protesto ettiği iddialarını yalanladı.

Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüşmesinden sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayarak, bu konuda bir protestonun söz konusu olmadığını söyledi.

Türkiye'nin İSEDAK toplantısına ev sahipliği yapacağını hatırlatan Davutoğlu, uluslararası toplantılarda ev sahibi ülkeler, nasıl söz konusu uluslararası kurumun kurallarına göre hareket ediyorsa burada da aynı durumun söz konusu olduğunu kaydetti. Davutoğlu, konunun bu perspektifte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin de geçmişte AGİT bünyesinde düzenlenen bir konferans için ev sahipliği yaptığı dönemde, tanımadığı ülkeyi kabul ettiğini hatırlatan Davutoğlu, bu tür organizasyonlarda üye ülkelere davet gerekmediğini, kuralların uluslararası örgütlerin kendi ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğini bildirdi.