Onlar yürüyor, polis dağıtıyor

İlk yürüyüş Beşiktaş'ta başladı. Polis yürüyüşe geçen grubu dağıtmak için müdahale etti. İkinci yürüyüş kolu DİSK önünde toplandıktan sonra harekete geçti. Müdahale gecikmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanarak Taksim'e doğru yürümek isteyen gruba, polis müdahale etti.

Sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis, grubu dağılmaları yönünde uyardı.

Uyarıya rağmen dağılmayan gruptakilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişeler atarak karşılık verdi. Gruptakiler ara sokaklara dağıldı.

DİSK önünüde toplanmaya başladılar

DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nü Taksim Meydanı'nda kutlamak için Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplanmaya başladı.

İşçiler, Şişli Nakiye Elgün Sokak'taki DİSK Genel Merkezi önüne saat 05.30'dan itibaren intikal etti. Burada ellerinde DİSK bayrakları taşıyan işçiler, "Yaşasın 1 Mayıs", "Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz", "Emek, barış, demokrasi" sloganları attı.

DİSK binasına, üzerinde "1 Mayıs" yazan büyük bir pankart ile "Yaşasın 1 Mayıs", "Güvenceli İş", "Güvenli İş" yazılı afişler asıldığı görüldü. Bina çevresinde olağanüstü güvenlik önleminin olmadığı gözlendi.

DİSK binasına çıkan sokaklar araç trafiğine kapatıldı. Çok sayıda canlı yayın aracı, DİSK binası yakınında konuşlandırıldı.

Büyükdere ve Abide-i Hürriyet caddeleri de trafiğe kapatıldı.

Öte yandan, çevik kuvvet polisleri Mecidiyeköy Meydanı ve Cevahir Alışveriş Merkezi çevresinde bekliyor.

"1 Mayıs'ta Taksim'de olmak istiyoruz"

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, son ana kadar diyaloğu sürdüreceklerini söyledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile en son dün akşam bir görüşme yaptıklarını anlatan Çerkezoğlu, "Taksim'de can güvenliği teminatı vererek taleplerimizi yineledik. Bu yasakçı zihniyetin artık ortadan kaldırılması lazım. İstanbul'da şu an OHAL var. Binlerce işçi otobüslerde, yollarda kaldı. 15 milyon nüfusa sahip İstanbul'un ulaşımı iptal edildi. Hem işçilere hem de halka bu eziyetin yapılmaması gerekir. 1 Mayıs'ı, türküler söyleyip halaylar çekerek kutlamak istiyoruz. Buradan valiye sesleniyoruz; Taksim bizim için bir simgedir, 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak istiyoruz" diye konuştu.

DİSK önünden yürüyüş başladı

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak için Halaskargazi Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti.

Şişli Nakiye Elgün Sokak'taki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya gelen işçiler, Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı.

Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan ve sloganlar atan grubun önünde, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve sendika başkanları yer alıyor.

Polis müdahale etti

 

Polis, Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen ve dağılma uyarılarını dikkate almayan DİSK kortejine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

DİSK Genel Merkezi nönünden Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başlayan ve bir süre Halaskargazi Caddesi'ndeki SGK İstanbul İl Müdürlüğü Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bekleyen grup, tekrar yürümeye başladı. Grup, sloganlar eşliğinde Osmanbey Metrosu önüne ulaştı.

Bu sırada iki Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA), Halaskargazi Caddesi'nin ortasında bekletildiği, polis memurlarının gaz maskelerini taktığı görüldü.

Polis, megafonla "Dağılmazsanız suç işlemiş olacaksanız. Bu yaptığınız gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu teşkil eder. Dağılmazsanız, çevik kuvvet ekipleri tarafından dağıtılacaksınız. Bu son uyarımız. Dağılmanız için size süre veriyoruz" uyarısında bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi.

Dolar, 50 kişilik grup dışındaki diğer katılımcıların alana giriş yapamayacağını, aksi takdirde müdahale edeceklerini ifade etti.

Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.

Öte yandan Şişli'nin ara sokaklarından Büyükdere Caddesi'ne çıkmaya çalışan yüzleri maskeli bir gruba polis panzerle su sıkarak müdahalede bulundu. Grup, bu müdahalenin ardından Abide-i Hürriyet Caddesi'ne kaçtı.

DİSK üyesi bir grup da Abide-i Hürriyet Caddesi'nden Şişli Camisi'ne doğru yürüyor. Cami önünde barikat kuran polis, burada bekleyişini sürdürüyor