Onlarda bu ülkenin insanı

Bakan Çelik, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışında olduklarını, kimsenin ölmesi yada öldürülmesinden taraf olmadıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, terörle mücadele esnasında öldürülen teröristlerin de bu ülkenin insanı olduğunu belirterek, "Netice itibarıyla öldürülen insanlar da bu ülkenin insanları. Onların da anneleri, kardeşleri var. İşte biz 'Bu iş bitsin' derken bunu diyoruz. Gözyaşının rengi olmaz diyorum ben. Gözyaşının rengi, dili, ırkı olur mu? Kimsenin gözyaşı akmasın, o anneler de üzülmesin" diye konuştu. 

Bakan Faruk Çelik, İstanbul'daki KCK soruşturması kapsamında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun gözaltına alınmaları ve ardından tutuklanmalarına ilişkin eleştiriler konusunda değerlendirmeler yaptı. CHP'nin tutuklamalara ilişkin eleştirilerini değerlendiren Çelik, "CHP'nin muhalefet etme anlayışı çağın çok çok gerisinde bir anlayış, her şeye muhalefet... Neyine muhalefet ediyorsunuz, KCK diye bir yapılanma var. Bu yapılanma devlet içinde devlet yapılanması, bunun bir başka açıklaması yok yani. Ben arazide gördüm; cadde sorumluları var, okullara kadar sirayet etmiş bir yapılanma var. Belki de siz siyasi parti olarak örgütlenirsiniz, mahallerde de caddelerde de temsilciler oluşturursunuz. Böyle bir siyasi yapılanma olabilir ama mesela oradaki bir Kürt esnafı uyarıyorlar. 'Bakan Bey geliyor, ona tepki gösterin, sorular sorun, işte gücünüz yetiyorsa kepenk indirin', yani bunu orada yapan bir örgüt, potansiyel söz konusu. Bundan dolayı geneli itibarıyla KCK yapılanmasının deşifre olması birilerini rahatsız ediyor olabilir ama anamuhalefet partisini niye rahatsız ediyor, onu anlayabilmiş değilim.

Şunu biz söyleyebiliriz; yargı elindeki bilgiler çerçevesinde kararını veriyor, tutukluyor, serbest bırakıyor veya serbest olarak yargılanmasına devam etme kararı veriyor. Tamamen yargıçların, hakimlerin, mahkemelerin çalışmasıyla ilgili bir olay bu. Burada 'Falanı neden tutukladınız, falanı neden tutuklamadınız' gibi bir yaklaşım doğru değil. Varsa bir yanlışlık, o yine mahkemeden dönecektir, düzeltilecektir. Yargıya böyle bir bakış olabilir mi? Ama şunu söylemeliyiz, tutuklama bir tedbir, bunun infaza dönüşmemesi konusunu her defasında söylüyoruz. Bu sürelerle ilgili bir sıkıntı var. Bununla da ilgili bakanlıkların, bakanın çalışması var."

"Bölge halkı kucak açtı"

3 dönem Bursa milletvekili olarak görev yaptıktan sonra 12 Haziran Genel Seçimi'nde Şanlıurfa'dan milletvekili seçildiğini hatırlatan Çelik, bölge halkının, kendilerine büyük ölçüde kucak açtığını dile getirerek, "Sebebi, 'Yanınızdayız, yanınızda olacağız, seçimlik değil sürekli yayınınızda olacağız' dedik. Gerçekten büyük bir sevgi ve saygıyla orada ilgi görmeye devam ediyoruz. Demek ki vatandaş, kendisinin yanında hissetmek istiyor, ülkeyi yönetenleri... Bunu başarmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Bakan Çelik, öldürülen teröristlere ve ailelerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Şu açıdan da görmemiz gerekiyor olayı, netice itibarıyla bu öldürülen insanlar da bu ülkenin insanları. Onların da anneleri, kardeşleri var. İşte biz 'Bu iş bitsin' derken bunu diyoruz. Gözyaşının rengi olmaz diyorum ben. Gözyaşının rengi, dili, ırkı olur mu? Kimsenin gözyaşı akmasın, o anneler de üzülmesin. O annelerin de çocuklarının dağda olmasını gönül rızasıyla istediklerine inanmıyorum. Onlar da bu işten hoşnut değiller. Ama ne türlü baskılar var, ne gibi sıkıntıların sonucunda bu olaylar oluşmuş, onların da ayrıca irdelenmesi gerekiyor. Biz kimsenin ölmesi, öldürülmesinden yana değiliz çünkü biz, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışının mensupları olarak... Devlet öldürmez, devlet yaşatır. Bizim amacımız yaşatmak ama sen kalkıp devleti öldürmeye çalışıyorsan, herhalde devlet öldürülmek için var değil yani. O zaman devlet 'Gel beni öldür' diyecek değildir yani. Tabii ki devlet de kendini koruma ya da milletini müdafaa adına üzerine düşeni yapacaktır. Yoksa asıl amacımız tekrar söylüyorum, özellikle bizim hükümetler için söylüyorum, bu konuda Sayın Başbakan'ın da hassasiyetini yakinen bildiğim için söylüyorum, öldürmek bizim dünyamızda olmayan bir şeydir. Yaşatmak vardır bizim dünyamızda. Ama siz devleti, milleti, masum insanları öldürmeyi kendinize vazife edinmişseniz, devlet eli kolu bağlı olmaz tabii."

Bu konularda ilginizi çekebilir