OPEC petrol talebi tahminini artırdı

OPEC, 2011 yılı küresel petrol talebi tahminini bir önceki tahminine göre 0,14 milyon varil artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2011 yılı küresel petrol talebi tahminini bir önceki tahminine göre 0,14 milyon varil artırarak, günlük ortalama 88,07 milyon varile yükseltti.

Dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan 12 üyeli örgütün Mayıs ayı Petrol Piyasası raporunda, petrol fiyatlarındaki aşağı ve yukarı yönlere ilişkin risklerin dengede olduğu belirtilerek, bu yıla ilişkin petrol talebi tahmininde 0,14 milyon varillik artış yapıldığı ancak bu artışın örgütün bir önceki aylık raporundaki günlük üretim için belirlenen rakamda bir değişiklik meydana getirmediği vurgulandı.

Raporda, günlük ortalama 86,5 milyon varil olan 2010 yılı küresel petrol talebi tahmini ise 86,67 milyon varil olarak revize edildi.

Örgüt, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan yönetim karşıtı gösterilerin etkisiyle petrolün varil fiyatının Nisan ayında bir önceki aya göre yaklaşık 8,25 dolar artarak, 118,09 dolara kadar yükseldiğini hatırlatarak, 110,4 dolara yükselen ABD ham petrolünün varil fiyatı ile 123,10 dolar olan Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatının, küresel finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Yaşanan durumun çok değişken olduğuna dikkat çeken OPEC, bu ayın başında gözlemlenen aşağı ve yukarı yönlü hareketlerin piyasadaki gelişmeler ilişkin değerlendirme yapmayı zorlaştırdığını vurguladı.

OPEC, yeterli stok ve atıl kapasite ile desteklenen petrol arzı ve talebi arasındaki dengenin, geçen hafta petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini ve bu fiyat düşüşünün kısa vadeli temel göstergelere paralel olduğunu ifade ederek, gelişmekte olan ekonomilerde güçlü talep büyümesinin, yüksek petrol fiyatlarının yol açtığı talep düşüşlerini dengelediğine dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir