OR-Gİ, 2 il için yatırım ve kalkınma demek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Mustafa KARADERE / Giresun Ticaret Borsası Başkanı

Bölgemizde 1997 yılında başlatılan ve Ordu ve Giresun illerinin kısa tanımı olan OR-Gİ havaalanı çalışmasını öncelikle matematikteki çıkarma işleminin bir ifadesi olan (-) işaretinden (+) işaretine taşımak istiyorum, çünkü negatifi  temsil eden (-) işareti bir birinden çıkarıldıktan sonra arta kalanı,  pozitifin matematiksel ifadesi olan (+) işareti ise birbirinin toplamını ifade ediyor. Bu durum, birbirimizin ortak noktaları ve birlikteliğimizden nerelere gelebileceğimizin göstergesi. Dünya, artık büyük bir hızla gelişiyor ve her geçen gün anı yakalamak o kadar zorlaşıyor ki, bugün için gereksiz olan,  yarın için çok acil zorunluluk halini alabiliyor. İşte bunlardan birisi de Ordu ve Giresun illerinin ortak kaderini değiştirmeye dönük bir atılım projesi olan OR+Gİ Havaalanı projesidir. Ordu ve Giresun; Doğu Karadeniz'in orta noktasında, kuzeyinde Rusya Federasyonu, Doğusunda Kafkasya'ya, Güneyinde Ortadoğu pazarı ile ikili ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi ve turizmin karşılıklı olarak artırılması yönünden bizce önemli noktada olan iller. Dünyada değişen turizm tercihleri, güzel ve yaşanası yaylalarımızın varlığı bu iki ilin turizmde önemli noktalara tırmanacağını gösteriyor. Ancak, seyahat kolaylığının yaşanamadığı ve ulaşamadığımız herhangi  bir nokta,  dünyanın en güzel ve yatırıma açık yeri dahi olsa, o yere yeterli altyapı ve seyahat kolaylığının sağlanamaması halinde hiç kimse bu yer için ne turizm, ne de yatırım düşünebilir.

Giresun ve Ordu'nun toplam nüfusunun 1 milyon 250 bin kişi olduğu düşünüldüğünde ve bu illerimizin gurbette olan insanlarını da göz önüne aldığımızda, geçtiğimiz yüzyıllardan beri ulaşımın tren, gemi, kara yolu ile yapıldığı dönemleri geride bırakıp bu insanlarımızın 21. Yüzyılın seyahat aracı olan uçak ile seyahatlerini yapmasından doğal ne olabilir? İki ilin potansiyeli ve konu üzerinde yapılan çeşitli fizibilite çalışmaları OR-Gİ Havaalanı'nın bir an önce yapılmasını zorunlu kılıyor. İki ilimizin de bu güzel gelişmeleri yakalayabilmesi için havaalanını fazlasıyla hak etttiği düşüncesindeyiz.

OR-Gİ Havaalanı ile Ordu ve Giresun'un çehresinin ne derece değişeceğini hep birlikte göreceğiz ve bu güne kadar neler kaybettiğimizi daha sonra anlayacağız.

2006 yılında Ordu ve Giresun illerimize kurulan üniversiteler, altyapılarını büyük hızla tamamlamaya ve öğrenci kapasitelerini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Doğası, havası, denizi ve insanları güzel bu iki ilin üniversitesinde öğrenim görmek öğrencilerin tercihlerinde önemli rol oynuyor. Bu gelişmenin daha da pekiştirilmesi için  de havaalanının bir an önce yapılmasını ve hizmete girmesini zorunlu görüyoruz. Üniversiteler ile illerimizde yaşanan değişimin, havaalanı ile daha da artacağı, turizm ve diğer yatırımlar açısından da gelişimin daha üst noktalara çıkacağı açıkça gözüküyor. Yabancı yatırımcının yatırıma karar vermesinde havaalanının bu iki ilin çok yakınında bulunması önemli  bir etken olacak. OR-Gİ günübirlik iş görüşmelerinin gelişmesi ve geliştirilmesi için  de önemli katkılar sağlayabilir.Yatırım ve turizmdeki artışlardan dolayı göç de önlenecektir. Uluslararası üniversitelerle işbirliği yapılması, kongre ve sempozyumlar düzenlenmesine ve bundan dolayı da eğitim kalitesinin artmasına katkı sağlayacaktır.

Yukarda ortaya koyduğumuz hususlar, OR-Gİ Havaalanı'nın iki ilin makus talihini değiştirmekte önemli rol oynayacağını gösteriyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir