Ordu, teşvik sistemin uzatılmasını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ayhan KAYMAZ / Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Ordu'da, Doğu Karadeniz'de küresel finans krizinin yanı sıra bu yıl fındık fiyatlarının düşük olması nedeniyle de ekonomik daralma söz konusu. Ordu ekonomisi, sadece fındıktan gelir sağlayan bir yapıya sahiptir. İlimizde özellikle küçük ölçekli üretim yapan firmalarımız ve hizmet sektöründeki esnafın kepenk kapatmaya başladığını, üretimin durduğunu ve fabrikaların satılığa çıkarıldığını görmekteyiz. 2009 yılında krizin daha da ağır geçeceğini tahmin ediyoruz.

Uygulanan Teşvik Yasası bölgemizde gerek istihdam, gerekse işveren yönünden hayati derecede önem taşımakta. Teşvik sistemi, içeriği itibariyle eleştirilse bile firmalarımız açısından istihdam yükünün azaltılması, vergi ve enerji noktasındaki indirimler nedeniyle çok faydalı olmuştur. Özellikle son düzenleme ile yapılan istihdam şartının 30 kişiden 10 kişiye indirilmesi ile bu kolaylık daha geniş bir yelpazeye yayılmıştır.

Ancak yıl sonu itibariyle bu uygulamanın kaldırılmasının planlanması,  büyük sanayi kuruluşlarının son derece sınırlı olduğu Ordu'ya en büyük darbe olacaktır. Bu durum Ordu'da üretime dönük yeni girişimlerin de önünü de kesecektir. Teşvik kaldırıldığı takdirde zaten zor durumda olan Ordu ekonomisi daha ağır bir sarsıntı geçirecektir. 

Küresel krizin en ağır şekilde hissedilmeye başlandığı bir ortamda teşvik sisteminin kaldırılması, dengeleri pamuk ipliğine bağlı ilimiz ekonomisine vurulabilecek en ağır darbe olur.Teşvik sisteminin kaldırılması halinde, işyerleri büyük  güç kaybı yaşayacak ve bu durum  istihdam kaybına yol açacaktır. Firmalarımız bu kriz ortamında teşvik sisteminin sağlamış olduğu indirimler sayesinde ayakta durmayı başarıyor. İstihdam kaybı krizin en büyük yansımalarından biri olacaktır.  Büyük bir göç yaşayan ve işsizliğin çok olduğu Ordu'da bu anlamda ciddi sosyal yaralar açacak ve neticeleri de ayrı bir kriz meydana getirecektir.

ORGİAD olarak teşvik sisteminin devam etmesinden yanayız. Sistemin sürdürülmesi, hem bölge esnafının ve küçük sanayicinin yaşaması, hem de yeni işyerlerinin açılması açısından son derece önemlidir. Teşvikin itici bir güç olarak mutlaka yenilenmesini Ordu için bir zorunluluk.Uygulanan sisteme sektörel ve bölgesel katkıların da eklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Yıl sonunda bitecek uygulamanın sürdürülmesi için Ordu iş dünyası hükümete baskı yapmalıdır. Bu konuda iş adamlarımızla yaptığımız toplantıda  yaşanılan bu kriz ortamının hafif atlatılması için teşvik sisteminin devam etmesi gerektiği  yönünde bir karar aldık. Teşvikin uzatılması için iktidar ve muhalefet partisinden milletvekillerimizin çaba göstermelerini de bekliyoruz.