Organik tarım yapan çiftçilere destek ödemesi

Belirtilen koşulları taşıyan çiftçilere, dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 25 lira olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Organik tarım yapan ve çiftçi kayıt sisteminde yer alan çiftçilere dekar başına 25 lira destek verilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, "Organik Tarım Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik organik tarım yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlandı.

Söz konusu tebliğ, organik tarım destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, organik tarım faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödenmesi ile ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Buna göre, Organik Tarım Desteği ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliğine göre organik tarım yapan, Çiftçi Kayıt Sisteminde 2011 üretim sezonu ile 10 Mayıs 2010 ve 9 Mayıs 2011 tarihleri esas alınarak Organik Tarım Bilgi Sisteminde kayıtlı olan ve belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak.

Organik Tarım Desteği ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliğine göre organik tarım yapılan Organik Tarım Bilgi Sisteminde kayıtlı toplam tarım arazisi büyüklükleri ile Çiftçi Kayıt Sisteminde 2011 üretim sezonunda da kayıtlı olan toplam arazi büyüklüğü karşılaştırılarak yapılacak. Söz konusu arazi büyüklüklerinin belirlenmesi elektronik ortamda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi tarafından yapılacak.

Organik Tarım Desteği ödemesi, çiftçilerin Organik Tarım Bilgi Sisteminde ve Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı toplam arazi büyüklüklerinden küçük olan toplam arazi büyüklüğü esas alınarak yapılacak.

Ödeme miktarı

Belirtilen koşulları taşıyan çiftçilere, dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 25 lira olacak.

Ödemeler, Ziraat Bankasının ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak. Çiftçilere yapılan toplam nakdi ödeme tutarının yüzde 0,2'si bütçenin ilgili kaleminden Ziraat Bankasına hizmet komisyonu olarak ödenecek.

Organik tarım desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren 11 Mart 2011 günü mesai saati bitimine kadar organik tarım desteği başvuru dilekçesi ve eki ile Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları Tarım il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları zorunlu olacak.

Destekten faydalanmak isteyen çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sisteminde 2011 üretim sezonunda kaydı olması gerekecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir