Orman köylüsüne arazi bedelsiz verilmeli

Kılıçdaroğlu, 2-B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında mağdur olduklarını belirten ve Antalya'dan gelenlere parti genel merkezi önünde hitap etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim görüşümüz orman köylüsüne 2-B arazisini, hiçbir ücret almadan vermektir. Çünkü orman köylüsü bu ülkenin en yoksul köylüsüdür" dedi.
Kılıçdaroğlu, 2-B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında mağdur olduklarını belirten ve Antalya'dan gelenlere parti genel merkezi önünde hitap etti.
CHP'nin Türkiye'deki herkesin sorununu çözmek için yola çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Vatandaş huzur içinde, barış içinde olmalı. 2-B sorununuzu biliyoruz. Yaptığımız çözümün adına 'barış projesi' dedik. 'Vatandaşla, devlet uzlaşsın, çatışma çıkmasın' dedik. Eğer siz, rayiç bedel gibi ucube bir rakamı çıkarır, köylüden 'gel bu parayı bize öde, yoksa arsayı elinden alacağız' derseniz, biz o zaman CHP olarak, 'orada dur' diyeceğiz. Size sahip çıkacağız. Bizim görüşümüz orman köylüsüne 2-B arazisini, hiçbir ücret almadan vermektir. Çünkü orman köylüsü bu ülkenin en yoksul köylüsüdür. Kişi başına aylık geliri, 200 lira veya 300 lira. Bilemediniz en fazla 500 lira. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda ise bedelin emlak vergisine esas olan değerinin alınması gerektiği görüşündeyiz. Emlak vergisi niye diyoruz? Fiyatı belirleyen devlet. 'Emlak vergisi değeri budur' demiş, ilan etmiş, arkasından vatandaş gidiyor, vergisini ödüyor. Herhangi bir sorun yok. Devletle vatandaş, emlak bedeli üzerinde anlaşmışsa, 2-B'de niye anlaşamıyorlar. Hiç bir neden yok. Bizim istediğimizi biz savunacağız, sizler de sahip çıktığınız ölçüde emin olun AKP'yi gerileteceğiz. Bunu mutlaka sağlamamız gerekir."
O toprakların köylülere babalarından dedelerinden miras kaldığını savunan Kılıçdaroğlu, "Siz toprağınıza sahip çıktığınız sürece, bizler de size sahip çıkacağız. O toprakları kimse bugüne kadar sizin elinizden alamadı, bundan sonrada alamayacaktır" dedi.
Kılıçdaroğlu, Antalya ve diğer tüm milletvekillerinin vatandaşların emrinde olduğunu belirterek, vatandaşlardan sorunları olması halinde milletvekillerini aramalarını istedi.
Bugün TBMM Genel Kurulu'nda 2-B arazilerinin satışına ilişkin yasanın tekrar görüşüleceğini bildiren Kılıçdaroğlu, Antalya ziyareti sonrası arazilerden alınması planlanan rayiç bedelin yüzde 70'den yüzde 50'ye düşürülmek istendiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu, "Kalkan'da bir kadıncağız '7 trilyon istiyorlar benden' diyordu. Hadi indirdin yüzde 50, üç buçuk trilyon. Allah aşkına köylü 3,5 trilyonu ödeyebilir mi? Ne verdin sen ona? Gübreyi zamladın, mazotu zamladın, ilacı zamladın. Ürüne gelince 10 sene önceki fiyat. Çiftçinin elinde para kalmadı" dedi.
 
"Çık millete anlat"
 
Bugün Grup'ta ağırlıklı olarak 2-B sorunun konuştuğunu ancak televizyon kanallarının yeterince yer vermediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'nin gündemi vatandaşın gündemi değil mi? Vatandaş 56 otobüse binip Ankara'ya geliyor, gündem olmuyor, başka bir şey oluyor, beylerin gündemi oluyor. Siz gündemin ne olduğunu benden daha iyi biliyorsunuz. Onu unutmayın. Recep Tayyip Erdoğan'a seslendim, dün seslendim, bugün de Grup'ta seslendim; Anayasa konusunda senin bir ortağın var, 'nasıl bir anayasa olsun' diye görüşünü açıkladı. O ortağının adını sen çok iyi biliyorsun. Şimdi de sen açıkla bakalım, senin görüşün ne? 'Ben açıklamayacağım' diyor. Niye açıklamıyorsun? Vatandaş senden bekliyor. Sana boşuna mı oy verdiler? Yeri gelince, 'bu CHP'nin görüşü nedir?' diye soruyorsun. Şimdi 75 milyon insan soruyor; senin görüşün ne Recep Tayyip Erdoğan? Çık millete anlat."
Vatandaşlardan toprağına sahip çıkmasını isteyen Kılıçdaroğlu, toprağına sahip çıkanın, vatanına sahip çıkacağını söyledi.
"O toprak sizin ananızın ak sütü kadar helalinizdir" diyen Kılıçdaroğlu, "Unutmayın, bizim bir adımız var, CHP. Biz sizin partiniziz, sizin yanınızda olacağız. Mazlumun, yoksulun, çiftçinin, kul hakkı yemeyenlerin, aydınlık Türkiye'nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün partisiyiz" diye konuştu.
Vatandaşlara hayırlı yolculuklar dileyen Kılıçdaroğlu, "AK Parti'nin önünde yatacağız" şeklinde sloganlar duyması üzerine, "Aman dikkatli olun, biber gazı olur, cop olur, şu olur bu olur. Ben bir şeye inanıyorum, Grup'ta söyledim, dünyayı kadınlar değiştirdi, o toprakları da söke söke AKP'nin elinden bu ülkenin kadınları alacaktır. O mübarek ellerinizle, o toprağı işlediğiniz sürece hiç kimse size bir şey yapamaz. Birisi çıkıp sizin toprağınızı almaya kalkarsa, CHP olarak biz sizin yanınızda en önde yer alacağız" ifadesini kullandı.