Orman yangınları durmuyor

Rüzgarlı ve kuru hava, Çanakkale, İzmir, Mersin, Muğla ve Antalya'da felaketlere sebep oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE/İZMİR/MUĞLA/ANTALYA/MERSİN - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesi ile İzmir'in Menderes ilçesi, Ovacık mevkisinde ve Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanlarda yangın çıktı.

Alınan bilgiye göre, Ayvacık'taki bozuk ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Yangına, 2 helikopter, Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 4 yangın söndürme uçağı ile 10 arozözle müdahale edildiği bildirildi.

İzmir'de bir yangın daha

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ovacık mevkisinde ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüyor.

Yetkililer, yangının yayıldığı alanın tepe olması nedeniyle, karadan müdahale yapılamadığını, helikopter ve uçakla söndürme çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Yangının, Ovacık mevkisindeki bir taş ocağında, makineyle taşların kırılması sırasında çıkan kıvılcımların ağaçlara sıçraması nedeniyle çıktığı ileri sürüldü.

Marmaris'te de orman yanıyor

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yerleşim yerlerine 200 metre mesafede orman yangını çıktı.

Alınan bilgiye göre, Marmaris ilçe girişindeki orman alanında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın başladı. Yangına 1 helikopter, çok sayıda arazöz ve orman yangını söndürme işçisi müdahale ediyor.

Yetkililer, yangının yerleşim yerlerine 200 metre mesafede çıktığını belirterek, yangına havadan ve karadan müdahale edildiğini söyledi.

Manavgat ve Bozyazı kontrol altında

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Sarılar beldesinde çıkan yangında yaklaşık 10 dönüm ormanlık alan zarar gördü. Alınan bilgiye göre, Sarılar beldesindeki çamlık alanda başlayan yangına 2 helikopter, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğüne ait 6 arazöz, Manavgat ve belde belediyelere ait itfaiye araçları ve iş makineleriyle yaklaşık 50 orman işçisi müdahale etti.

Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, bölgede incelemelerde bulundu. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, yangında yaklaşık 10 dönüm alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Meteorolojinin uyarısı üzerine orman yangınlarına karşı daha dikkatli olduklarını belirten Bahşi, ''3 gündür teyakkuz halindeyiz.İşçilerimize her an çıkabilecek yangınlar için botlarla uyumalarını söylüyoruz. Çarşamba gününe kadar kuru ve rüzgarlı hava olacak. Çarşamba gününe kadar vatandaşlarımıza evlerinin çevresinde ateş yakmamalarını söylüyoruz'' dedi.

Yangın çıkaran hakkında yasal işlem başlatıldı

Mersin'in Bozyazı ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Alınan bilgiye göre, Bozyazı ilçe merkezine yakın Karaisalı köyünde bahçe temizliği yapan bir kişinin yaktığı ateşten çıktığı belirtilen yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü ve orman alanına sıçradı. 

2 helikopter, 25 arazöz ve 100 işçisinin müdahale ettiği yangına, Antalya ve Kahramanmaraş'tan gelen 2 helikopter ile Adana'dan gelen bir amfibik uçak da destek verdi. Bozyazı Orman İşletme Müdürü Nusret Görür'ün talimatı ile yangın alanına yakın yerleşim yerlerindeki evlerde yaşayanlar uzaklaştırıldı. Yaklaşık 3 saat süren çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı.

Yangında yaklaşık 10 hektar genç kızılçam ormanının tahrip olduğu, bazı seraların da zarar gördüğü bildirildi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, yangın soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Önümüzdeki 5 gün boyunca rüzgarın etkili olacağını belirten Gözükara, vatandaşları olası orman yangınlarına karşı daha duyarlı olmaya çağırdı.

Orman yangınlarının büyük bölümününün dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu çıktığına işaret eden Gözükara, ''Yangın eğer güneye doğru ilerleseydi, birçok sera zarar görebilirdi. Ekiplerin hızlı müdahalesiyle yangını kısa sürede kontrol altına almayı başardık. Vatandaşlarımızın nemin düştüğü ve rüzgarın arttığı bu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor'' diye konuştu.

Bu arada yangına neden olan kişiyle ilgili yasal işlem başlatıldığı öğrenildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir