”Orta Asya'da rakip değil aynı takımın oyuncularıyız”
Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'a gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Meclis Genel Kurulu'nda Kırgız milletvekillerine hitap etti
BİŞKEK - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Orta Asya'da rakip değil aynı takımın oyuncuları olduğumuzun bilinciyle hareket etmeli ve her alanda işbirliğimizi artırmalıyız'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'a gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Kırgız Meclisi Jogorku Keneş'e geldi. Meclis Başkanı Aytibek Tagaen ile görüşen Gül, Meclis Genel Kurulu'nda Kırgız milletvekillerine hitap etti.
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına, İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu vurgulayarek, uluslararası kuruluşlarda karşılıklı verilen destekle bu dostluğun güçlendiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 240 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Gül, Türk eğitim kurumlarının Kırgızistan'daki eğitim kurumlarıyla önemli işbirliği geliştirdiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, son dönemlerde karşılıklı olarak üst düzeyde gerçekleştirilen ziyaretlerle kardeşlik köprüsünün geliştiğini, rüyanın gerçeğe dönüştüğünü söyledi.
KKTC'ye destek için teşekkür
Cumhurbaşkanı Gül, Kırgız milletvekillerine KKTC'ye gösterdikleri ilgi ve önem için de teşekkür etti. Kırgız meclisinde, 1996 yılından bu yana Kırgız-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu olduğunu anımsatan Gül, 1996 yılından bugüne kadar var olan bu dostluk grubu sayesinde güçlü bağlar kurulduğunu kaydetti.
İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ve ortak projelerin güçlenen işbirliğinin kanıtı olduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu:
''21. yüzyıl, Avrasya jeopolitiğinin küresel dengeleri belirleyeceği bir çağ olacaktır. Bu jeopolitiğin batı ucunda Türkiye varsa, doğu ucunda Kırgızistan bulunmaktadır. Türkiye, AB ile katılım müzakereleri sürdüren, NATO üyesi bir ülke. Kırgızistan ise, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şangay İşbirliği Örgütü üyesidir. Biz bu tür bağları, işbirliği alanlarımızı sınırlayan değil, genişleten, derinleştiren özellikler olarak görüyoruz. Sizler bizim vasıtamızla Avrupa'da temsil ediliyorsunuz, bizler de sizin vasıtanızla Bağımsız Devletler Topluluğu'nda temsil ediliyoruz. Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum.
Bizler hep birlikte Avrupa ile Asya'nın bütünleşmesinde öncü rol oynama imkanına sahibiz. Bu vizyonu Orta Asya'daki ortak kültür ve dil düzleminde hayata geçirebiliriz. Ayrıca, hızla küreselleşen dünyamızda bölgesel entegrasyon çalışmalarının dışında kalarak, istikrarlı, güvenli ve kalkınmış bir devlet yapısı kurmak zordur.''
Kırgız Meclisi'nin Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi'nin İstanbul'daki ilk konferansına katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne verdiği desteğin de sürmesini umut ettiğini kaydetti.
Bu çalışmaların sadece ikili ilişkilerde değil, çok taraflı ve bölgesel zeminde de ülkelerin çıkarına olacağını vurgulayan Gül, ''Birlikten kuvvet doğar'' sözünü hatırlatarak, ''Orta Asya'da rakip değil aynı takımın oyuncuları olduğumuzun bilinciyle hareket etmeli ve her alanda işbirliğimizi artırmalıyız'' diye konuştu.
"Bölgesel işbirliği elzemdir"
Kırgızistan'ın yakın coğrafyasının yayılma riski olan ihtilaflarla çevrili olduğunu dile getiren Gül, ''Özellikle Afganistan'ın içinde bulunduğu güvenlik zafiyetinin çevre ülkelere, terör ve organize suçlar ihraç etmemesi için bölgesel işbirliği elzemdir. Türkiye, yakından tanıdığı Afganistan'da uluslararası toplumun istikrar, barış ve güvenliğin temin edilmesine yönelik çalışmalara aktif destek vermektedir. Kırgızistan'ın bu amaçla benzer katkılarda bulunması temennimizdir'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, enerji arzının ve naklinin güvenliğinin hayati önem taşıdığı bir dönemin yaşandığını söyleyerek, komşuları gibi zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olmasa da Kırgızistan'ın su rezervleri konusunda dünyanın en büyük 20 ülkesinden biri olduğunu hatırlattı.
Küresel ısınma ile orta vadede dünyanın en önemli sorununun su haline geleceği tespitinde bulunulduğunu anımsatan Gül, bu sebeple Türkiye'de enerji verimliliği konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti.
Gül, ''Güvenlik, ekonomik ve sosyal veçheleri bulunan su konusunda komşu ülkelerle mevcut bazı sorunlarınızın, geliştirmekte olduğunuz diyalog ve müzakere süreci kapsamında ele alınmasını önemli görüyoruz'' diyerek, Türkiye'nin Kırgızistan'la ''etkin su yönetimi'' konusundaki deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Eski ve yeni medeniyetlerin birçoğuna beşiklik yapan ve dünya jeopolitiğinin temelini oluşturan, ata topraklarında yaşayan kardeş Kırgız halkının güçlenmesinden duyduğu mutluluğu ifade eden Gül, iki ülke ilişkilerinin bölgenin geleceğine olumlu etki yapacağını kaydetti.