Ortadoğu'da büyümek için harekete geçti

Dünya oyun devi Electronic Arts Ortadoğu'da büyümek için harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

İSTANBUL – Holywood sineması da dahil olmak üzere dünyanın bütün eğlence sektörlerini geride bırakan oyun sektörünün en büyük isimlerinden Electronic Arts (EA), Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına hakim olmak için yerel dağıtıcılarla anlaşmalar imzalamaya başladı.

75 ülkede 220 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan EA geçen yıl 1,2 milyar dolar ciro yazdı. Yalnızca PC oyunlarından 2011’de 150 milyon dolar satış geliri elde eden oyun devinin, DÜNYA’ya özel olarak yaptığı yazılı açıklamada “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki oyun pazarı fenomenal bir hızla büyüyor, bu hız ve doğurduğu fırsatlar bizi heyecanlandırıyor” denildi.

Son olarak imzaladığı anlaşma ile Ortadoğu’daki tüm mobil dağıtım haklarını Hintli Nazara firmasına veren EA açıklamasında, “Şu anda Ortadoğu’da erkek ağırlıklı bir pazara hitap eden oyun sektörünün gelecekte daha geniş kitlelere hitap edecek bir yapıya bürüneceğini ön görüyoruz. Böylece pazarın, ürünlerimizi bölgeye tanıtmamızı sağlayan, daha geniş, rahat, özgürce oynanan bir yöne doğru gelişmeye devam edeceğini umuyoruz” sözlerine yer verdi.

Reklamverenler müşterilerinin
oyun oynadığının farkına vardı


EA’nın gerçek yaşam simulasyonu olan “The Sims”’de oyuncular özelliklerini kendi belirledikleri karakterlerini gerçek bir insan gibi yaşatmaya çalışıyorlar. Yaşamak için yemek yemesi, uyuması, para kazanması gereken karakterlerin yönetildiği oyunda gerçek markalar da oyunun içine monte edilmiş durumda. Dünya kimya devi Procter&Gamble ile EA arasındaki yapılan reklam anlaşması sonrasında oyun içi karakterler markanın temizlik ürünlerini kullanmaya başlıyor. EA açıklamasında konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer veriliyor; “Geleneksel reklamveren artık müşterilerinin oyun oynadığının farkına vardı. Hedef kitlelerine ulaşmak için en iyi yollardan birinin ortalamayı temsil eden oyunseverler olduğunu fark ettiler. Oyunlarımızla bütünleşebilen, oyun temasını bozmayan, gerçekçiliğe katkı sağlayan ya da kurguyu destekleyen reklamları oyunseverleri rahatsız etmeyecek ve oynanabilirliği bozmayacak şekilde kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz”


Oyunseverler ‘orjinal’in değerinin farkında

Oyun sektörünün en büyük sorunu olan kopya oyunlar satış gelirlerini düşürse de, oyunun geniş kitlelere ulaşarak sosyal bir olaya dönüşmesine yardımcı oluyor. Bu sayede oyun firmalarına yatay sektörlerde gelir kazandıran korsan sektörü EA’nın ajandasında ön sıralarda yer almıyor. Oyunseverler orijinal oyunların, ek içerik, oynanabilirlik, internet üzerinde başka oyuncularla beraber oynayabilme gibi özellikleri sağladığının farkındalar sözlerine yer veren EA açıklamasında,  “Biz takipçilerimiz için en yüksek kalitede oyunlar  üretip, bağlılık hissettikleri oyunlarımızda en iyisini sağlamaya odaklanmış durumdayız. Büyük oyun markaları üretmek ve bu markaları tüketiciye birden fazla platformda sunarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz” denildi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir