”Ortadoğu'da yolun sonunu görmek istiyoruz”

Yılmaz, "İran'ın imzaladığı deklarasyon diyalog ve diplomasinin zaferidir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUŞANBE- Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Doğu sorunun çözümünde artık yol haritaları değil, yolun sonunu görmek istediklerini söyledi.

Yılmaz, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 37. Dışişleri Bakanları Toplantısının ikinci gününde yaptığı konuşmada, Orta Doğu sorununa değinirken, "Uzun bir süredir sonunu görmediğimiz yol haritaları hakkında konuşuyoruz. Başka bir deyişle artık yol haritalarıyla uğraşmak istemiyoruz, yolun sonunu görmek istiyoruz" dedi.

Bölgede kapsamlı bir barış süreci işin bütün aşamalardaki müzakerelerin nihai bir sonuca ulaştırılması gereğine işaret eden Yılmaz, İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerinin olumlu olduğunu, ancak bu durumu doğrudan görüşmelerin ve sorunların belirli bir takvim içinde çözülmesini öngören sürecin izlemesi gerektiğini kaydetti.

İsrail'in barış çabalarını engelleyen tüm önlem ve eylemlerine bir an önce son vermesini isteyen Yılmaz, "Türkiye olarak başkenti El Kudüs El Şerif olan bağımsız Filistin devletinin oluşturulması çabalarını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

"Diplomasi zaferidir"

Yılmaz, İran'ın nükleer programına da değinerek, "Yoğun çabalar sonucu Türkiye, İran ve Brezilya Dışişleri Bakanları İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın huzurunda deklarasyonu imzaladılar. Bu deklarasyon diyalog ve diplomasinin zaferidir. Bunun İran'ın nükleer programıyla ilgili sorununun müzarekereler yoluyla çözümü için olumlu bir atmosfer oluşturmasını ümit ederiz" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesindeki bu "sorumlu" rolünü sürdüreceğini ve uluslararası topluluğun da Türkiye'nin yaptığı bu önemli açılıma samimi karşılık ve bu barış sürecine tam destek vermesini umduğunu kaydeden Yılmaz, "Türkiye her türlü nükleer silaha karşı, ancak her ulusun barış amaçlar doğrultusunda nükleer enerjiyi kullanma hakkı olduğunu da destekliyor" dedi.

Afganistan konusuna da Yılmaz, Afganistan'ın 2001 yılından beri birçok alanda önemli ilerlemeler sağladığını belirterek, "Ancak daha yapılacak çok şey var. En önemlisi Afgan halkına tek bir yönetim yapısı oluşturmasına yardımcı olmak" diye konuştu.

Pakistan-Hindistan

Pakistan'ın Afganistan'daki kötü koşullardan doğrudan etkilenen bir ülke olduğunu ve Pakistan hükümetinin son iki yılda bir yandan demokratik değerleri yerleştirmeye çalışırken, diğer yandan terörizmle mücadele ettiğini belirten Yılmaz, "Pakistan Parlamentosunun oy birliğiyle yaptığı 18. Anayasa değişikliği, Pakistan'ın demokratikleşme yolundaki en önemli adımıdır" dedi.

Türkiye'nin "kardeş Pakistan'ın" Hindistan ile yürüttüğü diyalog sürecindeki yapıcı politikalarını desteklediğini ifade eden Yılmaz, bu sürecin iki ülke arasında Cammu-Keşmir dahil olmak üzere tüm sorunların barışçıl müzakereler yoluyla çözülmesini umduklarını kaydetti.

"2014 Liderler Zirvesi ev sahipliğine adayız"

Bakan Yılmaz, konuşmasının sonunda Türkiye'nin 2014 yılındaki İKT zirvesine ev sahipliği yapmak istediğini ve bu konuda İKT ülkelerinin desteğini istediklerini belirterek, Türkiye'nin gelecek yılki zirveye ev sahipliği yapacak olan Mısır'a her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Yılmaz, konuşmasının ardından İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu başkanlığında düzenlenen İKT Keşmir Komisyonu toplantısına katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir