Ortadoğu'daki gerginlik moda fuarını da etkiledi

CPI Moda Fuarı açılışında konuşan İHKİB Başkanı Tanrıverdi,"Bin civarında iptal aldık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İTKİB) Alman IGEDO ile birlikte düzenlediği Collection Premiere İstanbul (CPI) Moda Fuarı Santral İstanbul'da açıldı. Açılış töreninde konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ortadoğu'daki gerginliğin fuarı da etkilediğini belirtti.

Tanrıverdi, "Fuara 4-5 bin civarında Ortadoğu bölgesinden ziyaretçi bekleniyordu. Maalesef son yaşanan olaylarla birçok ülkeden iptaller geldi. Bin civarında iptal aldık" diye konuştu. Fuara toplam 10 bin ziyaretçi beklediklerini, yabancı ziyaretçi sayısının yarı yarıya olduğunu, İstanbul Moda Haftası ile birlikte ziyaretçi sayısının 20-30 bine ulaşacağını ifade eden Tanrıverdi, Rusya'dan da 2-3 bin ziyaretçi gelmesini beklediklerini kaydetti.

Fuarda 61 katılımcının yer aldığını söyleyen Tanrıverdi şöyle devam etti: "Bu sayı önümüzdeki dönemde 2-3 katına çıkacak ve  yarısını yabancı firmalar oluşturacak. 3 sene sonra bu tarihlerde İstanbul'da otellerde kalacak yer olmayacak. Herkes programını ona göre yapsın."

Ayrıca Uzakdoğu'da yaşanan işçilik fiyatlarındaki artış ve son günlerde Ortadoğu'da yaşananlarla birlikte Türk hazır giyim sektörünün bu sene büyük bir ivme kazanacağının altını çizen Tanrıverdi, "14,5 milyar dolar olan hazır giyim ihracatımızda bu sene koyduğumuz hedef 16 milyar doların üstü. Ekonomide herhangi bir sıkıntı olmazsa 17 milyar doların da üzerine çıkabilir" diye konuştu.  

Tunus İhracatımız düştü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasında, Kuzey Afrika'daki gelişmelere de değinerek şunları söyledi: "Mısır'a ocak ayına bir yansıma yok. Mısır'a ihracatımızda yüzde 17 artış var ama Tunus'a ihracatımız yüzde 55 düştü. Çünkü Tunus'taki olaylar daha erken başladı, Mısır'daki olaylar daha geç olduğu için çok yansıması olmadı.

Mısır'a ihracatta şubat ayını değerlendiren Büyükekşi, "Aylık 200 milyon dolar ihracatımız var. Kısa sürerse şubat ayındaki düşüşle olayı geçiştirebiliriz, önümüzdeki aylarda kapatırız, uzun sürerse o zaman bize çok olumsuz yansır. Aylık bazda yüzde 30-40 düşer diye tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Fuarcılıkta başrollerde olacağız

Fuarcılık konusunda gelişme kaydedildiğini belirten Büyükekşi, "Artık fuar yapma sırası Türkiye'de" dedi. Şu anda 60 ülke ile vizelerin kaldırıldığına dikkati çeken Büyükekşi, "İstanbul özellikle son yıllarda bütün dünyanın uğrak yeri oldu. THY'nin yaptığı başarılı atılımlar İstanbul'u bir hap haline getirdi. O yüzden çok büyük alım heyetlerini getirebilecek bir cazibe merkezi olan İstanbul bundan sonra fuarcılıkta da büyük roller oynayacak. " dedi

Türkiye'nin sadece fasoncu bir ülke olmadığının fuarlarda ifade edileceğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Özellikle hazır giyim sektörümüz bu zamana kadar sadece Avrupa'ya yoğunlaştı. Fakat komşu ve çevre ülkelere açılan mağazalar son derece önemli, buralarda açtığımız mağazaların sayısı 2 bin. Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) 2023 yılı hedefi yurtdışında 20 bin mağazaya çıkmak, biz de bunu destekliyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefinde hazır giyim, konfeksiyon ve tekstilin neredeyse Türkiye'nin ihracatının yüzde 20'sine yaklaşan bir hedefi var. Bu yüzde 20'sine yaklaşan hedefi gerçekleştirebilmesi için de mutlaka modaya, tasarıma, markaya, inovasyona önem vermesi lazım. Bunun yolu da fuarlardan, kendi markalarımızı yaratmaktan geçiyor."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir