Ortadoğu'dan son gelişmeler

Hükümet karşıtları hala ayakta, ölü sayısı her geçen gün hızla artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerini saran siyasi ve sosyal ayaklanma dalgası, bu ülkelerin otoriter rejimlerine bağlı güvenlik güçleri tarafından sertçe bastırılmaya çalışılıyor.

Bölgenin bazı ülkelerinde durum şöyle:

En az 640 kişi öldü

Kuzey Afrika ülkelerinden Libya'da, 42 yıldır iktidarı elinde bulunduran Muammer Kaddafi'nin, devam eden gösteriler ve yer yer askerlerin de göstericilere katılması sonucu, Libya'nın doğusundaki çok sayıda bölgenin kontrolünü kaybettiği belirtiliyor.

Yönetimde kalmaya kararlı olduğunu ve gerekirse ayaklanmayı "kanda boğacağını" söyleyen Kaddafi, her ne pahasına olursa olsun ülkenin kontrolünü yeniden ele alacağını vurguluyor.

15 Şubat tarihinden bu yana meydana gelen şiddet olaylarında, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'na (FIDH) göre, 15 Şubattan bu yana meydana gelen şiddet olaylarında en az 640 kişi hayatını kaybetti. Kaddafi'nin eski bir protokol yetkilisine göre ise, binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ülkenin doğusunda El Kaide'nin eski bir Guantanamo tutsağının idaresinde İslami emirlik kurduğunu belirtirken, terör örgütü El Kaide'nin Mağrib kolu, Libya'daki protestocuları desteklediğini duyurdu.

Tunus göç tehlikesinde

Kızılay yetkilileri, toplam 5 bin 700'den fazla Libyalının ve Tunuslunun, Libya'dan Tunus'a kaçtığını belirtiler ve Tunus'un, Libya'dan gelecek yoğun bir göç tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundular.

Mısır'da da durum farksız

Libya'da meydana gelen şiddet olaylarından kaçan yaklaşık 15 bin kişinin kısa süre önce halk isyanının yaşandığı Mısır'ın Sallum sınır kapısından bu ülkeye giriş yaptığı bildiriliyor.

Mısırlı yetkililer ayrıca, Libyalı makamlardan Libya'da yaşayan Mısır vatandaşlarını ülkeye geri getirmek amacıyla 37 uçak seferi düzenleme izni aldığı belirtiliyor. Kahire'ye göre, yaklaşık bir buçuk milyon Mısırlı Libya'da çalışıyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, yeniden işe alınmayı talep eden polislerin İçişleri Bakanlığı'na ait bir binayı ateşe verdikleri ama yangının, Kahire'de güvenliği sağlamakla görevli olan askerler tarafından hemen söndürüldüğü ifade ediliyor.

Muhalefet yürüyüşünü yasakladı

Cezayir de, iktidar olağanüstü halin çok yakında kalkacağını, ülkenin ekonomik durumunu düzeltmeye, istihdamı sağlamaya ve konut sorununu çözmeye yönelik önlemlerin alınacağını duyurdu. İktidar Cumartesi günü başkent Cezayir'de planlanan muhalefetin yürüyüşünü ise yasaklandığını açıkladı.

Fas'ta halk seferberliği devam edecek

Fas'ta, dernekler ve genç Faslılar, başkent Rabat'ta "acil siyasi taleplerin bildirilmesi amacıyla yapılan halk seferberliğinin devam edeceğini" duyurdular ama düzenlenecek olan olası yeni gösteriler için tarih belirtmediler.

İki gösterici daha öldü

Körfez ülkelerinden Yemen'de, başkent Sana'da iktidar yanlılarının, iktidar karşıtı göstericilerin bir oturma eylemine müdahalesi iki göstericinin ölümüne yol açtı.

Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in iktidarı terk etmesini isteyen binlerce gösterici başkent Sana'yı işgal etmiş durumda. İktidar partisi Genel Halk Kongresi (CPG), düzenlemeyi öngördüğü bir karşı gösteriyi süresiz ertelediğini açıkladı ve CPG'nin on milletvekili, ülkedeki gösterilerde baskı ve güç kullanılmasını protesto için partilerinden istifa etti.

Hastane kaynakları, gösterilerin başladığı 13 Şubattan bu yana, toplam 16 kişinin hayatını yitirdiğini belirtti.

Bahreyn de ayakta

Diğer körfez ülkesi Bahreyn'de de, başkent Manama'nın merkezinde düzenli olarak toplanan protestocular, iktidarın gerekli reformları yapmasını bekliyor. Bahreyn'de, 14 Şubattan bu yana meydana gelen gösterilerde 7 protestocu hayatını kaybetti.

Biri polis 5 kişi öldü

Irak'ın kuzeyi Halepçe'de, iki Kürt partisinin militanları arasında bir haftadır meydana gelen çatışmalarda biri polis memuru olmak üzere, 5 kişinin öldüğü 10 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir