OSB askıya alındı, gündemde besi bölgesi var

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Yeşilhisar, Pınarbaşı ilçelerinde oluşturulmasına onay verilen, Develi'de ise imar çalışmaları başlatılan 3 hayvancılık ihtisas OSB projesinin belirlenen alanın uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini belirte

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mahmut SABAH
KAYSERİ - Kayseri'de üç ayrı yerde kurulması planlanan tarıma dayalı hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgelerinin  (OSB) uygun alan bulunamadığı gerekçesiyle askıya alındığı ileri sürüldü. Gelişmeler karşısında harekete geçen Kayseri Ticaret Borsası ise organize besicilik bölgesi ve hububat  pazarı kurmaya hazırlanıyor.
Pastırma ve sucuğu ile ünlü Kayseri, tarım endüstrisi kurma planlarını, hayvancılık sektörünün desteğini de yanına alarak gerçekleştirmek amacıyla, dört yıl önce ilin üç ayrı yerinde tarıma dayalı hayvancılık ihtisas OSB'leri kurulması için çalışma başlattı. Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, ihtisas OSB'lerden birinin Yeşilhisar, diğerinin Pınarbaşı ilçelerinde oluşturulmasına onay verdi. Proje uyarınca, Yeşilhisar Hayvancılık İhtisas OSB'si ilçe merkezinin güneyinde ve Kayseri-Adana karayolunun kenarındaki mülkiyeti belediyeye ait geniş bir alanda kurulacak, iki bakanlık arasında protokol yapılmasından sonra faaliyete geçirilmesi öngörülen Pınarbaşı İhtisas Hayvancılık OSB'si ise Yukarı ve Aşağı Borandere köyleri arasındaki geniş bir alan üzerinde hayata geçirilecekti. 
İlçe yakınlarında ayrılan, yaklaşık 2 milyon metrekarelik arazide imar çalışmaları başlatan Develi ilçesi ise, 3'üncü hayvancılık ihtisas OSB için çıkacak kararı bekliyordu. 
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Yeşilhisar İhtisas Hayvancılık OSB'nin belirlenen alan ‘uygun değil' gerekçesiyle reddedildiğini belirterek, "Pınarbaşı İhtisas Hayvancılık OSB için seçilen alan ilgili bakanlığa bildirildi, ancak ses çıkmadı. Develi İhtisas OSB girişimi ise bilindiği kadarıyla, önerilen alan uygun bulunmadığından bir sonuç alınamayacak Gömeç Projesi beklemede. Sanırım, Kayseri'nin dört gözle yolunu beklediği tarıma dayalı İhtisas Hayvancılık OSB'ler askıya alındı. Biz ticaret borsası olarak, yerel imkanları seferber ederek organize besicilik bölgesi kuracağız" dedi.
Tarıma dayalı ihtisas hayvancılık organize sanayi bölgelerinin ülke hayvancılığı için umut ışığı olduğunu, ancak proje uygulamalarındaki aksamaya bir anlam veremediklerini dile getiren Ünlü, "Sorunların üstesinden gelinebilmesi, çok akıllı çözümlerin vakit kaybetmeksizin uygulanmaya konulmasıyla yakından ilgilidir. Bu tespite en güzel örneklerden birisi de, sanırım hızlı hareket edilmemekle birlikte tarıma dayalı ihtisas hayvancılık organize sanayi bölgeleri modelidir" açıklamasını yaptı.
Kayseri'nin, son yıllarda geliştirilen bu modele kayıtsız kalmayarak Pınarbaşı, Yeşilhisar ve Develi'de tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulması amacıyla girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Ünlü, "Aradan dört yıl geçmesine rağmen söz konusu OSB'ler konusunda henüz olumlu bir gelişmenin olmaması oldukça düşündürücü. Nitekim Pınarbaşı Tarıma Dayalı İhtisas OSB, yer tespiti yapılarak ilgili bakanlığa bildirildi, bugüne kadar bir yanıt alınamadı. Yeşilhisar Tarıma Dayalı İhtisas OSB için belirlenen alan reddedilince alternatif alan seçilerek yeniden Bakanlığa müracaat edildi. Henüz bundan da bir sonuç çıkmadı. Develi Tarıma Dayalı İhtisas OSB girişimi ise bilindiği kadarıyla uygun alan bulunamadığından sonuç alınamayacak gibi gözüküyor" diye konuştu.
Ağırlık besi ve süt sığırında olmalı 
Ünlü, Büyükşehir Belediyesinin yeni dönem yatırım programında ihtisas hayvancılık OSB oluşumlarına da yer verildiğini kaydederek, " Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin çevre planlarında Sivas yolu Gömeç mevkiinde 2 milyon 800 bin metrekare, Kayseri - Adana karayolunun İncesu kesiminde ise 3 milyon 900 bin metrekarelik iki ayrı alanı plan kapsamında tarıma dayalı ihtisas OSB alanları olarak ayırdığını biliyoruz. Bilindiği kadarıyla bu iki bölge de henüz bekleme süreci yaşıyor. Sanırım, engellerin ortadan kalkarak projenin olgunlaşması bekleniyor. Konuya tarım endüstrisinin gelişmesi açısından bakıldığında, Kayseri'deki tarıma dayalı ihtisas sanayi bölgeleri faaliyet konusunun besi ve süt sığırcılığı ağırlıklı olması lazım. Bunun yanı sıra, bu bölgeler içinde tarımsal girdi kullanan sanayici oranının yüksek bulunması Kayseri için arzulanan bir durum olmalıdır" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin 2'nci büyük et merkeziyiz
Ünlü, ilin 300 bin dolayındaki küçükbaş hayvanın yanı sıra 220 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip olduğunu, dolayısıyla Kayseri'nin et ve et ürünleri konusunda teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Organize besi bölgesi ve hububat pazarı kuracağız. Kayseri Türkiye'nin 2'nci büyük et üretim merkezi. Bölgede sadece sucuk, pastırma ve kavurma üretimi için yılda ortalama 30 bin büyükbaş hayvan kesiliyor. Eskiden, Doğu Anadolu'dan Kayseri'ye hayvan gelirdi. Şimdi Kayseri'den Doğuya et gidiyor. Eğer etin, et üretiminin önemli merkezlerinden biri Kayseri ise mutlaka desteklenmesi gerekir. Hinterlant yasası sonrası çevre kasaba ve köylerdeki besi çiftlikleri Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kaldı. 
Vilayet ve belediye besi çiftliklerinin şehir dışına çıkmasını istiyor. Biz borsa olarak şehrin doğusu ile batısında organize besi bölgeleri kurmaya karar verdik. Bu sayede, şehrin iki yakasındaki yetiştiriciler daha rahat hareket etme imkanı bulmuş olacaklar. Milli Emlak'tan arsa talebinde bulunduk. Alan tahsisinden sonra gerekli altyapı tamamlanacak. Bölgeyi İl Özel İdaresi yapacaktı. Hinterlant yasası sonrası bu iş Büyükşehir Belediyesi'ne kaldı" açıklamasını yaptı.
Kayseri Hububat Pazarı'nı ise pastırma imalathanelerinin bulunduğu Karpuzatan kesimi ile şeker fabrikası arasında Milli Emlak tarafından tahsis edilen 136 bin metrekarelik alanda kuracaklarını aktaran Ünlü, "Konum alanı ileride 200 bin metrekareye çıkarılması düşünülen bu sitede, 100 işletme yer alacak. Site öncelikle buğday, arpa, bakliyat ve ayçiçeği işi ile uğraşanlarla, deri alım-satımcıları ve sakatatçıları bir araya getirecek. Organize besi bölgelerinde borsa idare binası ile hayvan sağlığı merkezi, hububat pazarında ise tartı hizmetleri (kantar) ünitesi yer alacak" dedi
Rantabl olmayacağı için sıcak bakılmadı
        
Kayseri Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı: Hayvancılık ihtisas OSB'lerine Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) sıcak bakmadığı için projeler askıya alınmış olabilir. Hayvancılık OSB'lerin bölgesel kalkınmanın sağlanmasına, istihdamın artmasına ve iç göçün önlenmesine katkı sağlayacağı düşüncesiyle Kayseri'de de kurulmasına karar verilmişti. Ancak sonra, bu projelerin çevresel sorunlara ve hayvan hastalığı salgınlarında ağır kayıplara yol açabileceği dikkate alınarak geri adım atıldığı söylendi. 
Konuya, rantabl olmayacağı gerekçesiyle DPT'nin de sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Çevresel koşullar çok önemli. Uygun yer bulmak zor. Biz, uygun araziler bulduk, kurulması için çaba harcadık, ancak sıcak bakılmadı. Buna karşılık dağınık ve küçük ünitelerin, yerel imkanlarla teşvik edilip, desteklenmeleri tavsiye edildi.
Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Aydın Çalışkan: Hayvancılık ihtisas OSB'ler salgın hastalık riskinin ciddi sorunlara yol açabileceği düşüncesiyle şimdilik "beklemeye" alındı. İhtisas hayvancılık OSB'leri Kayseri'nin 3 ayrı ilçesinde kurulacaktı. Yer tespitleri yapıldı. Bu alanlar uzmanlarca incelendi. Ancak benimsenmedi. Develi Belediyesi'nin oluşumunu üstlendiği OSB için belirlenen alan maden sahası çıktı. Kurulacak bölgelerde birden fazla işletme olacağı için salgın hastalıklarda ciddi sorunlar yaşanabilir. 
Herhangi bir hastalık çıktığında bölgeye hayvan giriş ve çıkışının olmaması lazım. Bilindiği kadarıyla, Diyarbakır'da, Amasya'da öteki birkaç ilde pilot bölge uygulaması başlatıldı. Buralardan alınacak sonuçlara göre, projenin diğer illerde uygulanıp uygulanmamasına karar verilecek.
Bu konularda ilginizi çekebilir