OSB'lere meslek lisesi teşviği

Son şeklini alan yeni teşvik sisteminde, orgazine sanayi bölgelerindeki yatırımlara pozitif ayrımcılık getiriliyor. OSB içinde meslek lisesi açan yatırımcıya öğrenci başına nakdi destek verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Yeni teşvik sisteminde OSB'lerdeki yatırımlara pozitif ayrımcılık getiriliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün verdiği bilgilere göre yeni teşvik sisteminde, OSB'lere özel bölüm ayrılacak. Bakan Nihat Ergün, OSB'lere yatırım yapan yatırımcıların, yatırımın dahil olduğu bölgeye verilen teşvikler yerine, daha avantajlı olan bir alt kademeden teşvik verileceğini açıkladı. OSB'lerde başlatılan bir uygulamayla arsa spekülasyonlarının önüne geçildiğini ifade eden Ergün, bugüne kadar yatırım yapılmadan bekletilen 300 civarında arsanın geri alındığını söyledi. Yatırım yapmadan arsaları elinde spekülatif amaçlı tuttuklarının tespit edildiğini ifade eden Nihat Ergün, bu arsaların yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilmeye başlandığını bildirdi.

Öğrenci başına nakdi destek

OSB'lerde meslek liseleri kurulmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'yla ortak bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Ergün, OSB'lerdeki meslek liselerine yönelik özel teşvikler verileceğini vurguladı. Ergün, "Yeni teşvik sistemi içerisinde, özel sektörün meslek lisesi kurabilmesine imkan getiren düzenlemeler olacak. Milli Eğitim Bakanlığımız da, OSB içerisindeki özel meslek liselerine öğrenci başına nakdi destekler verecek" dedi.

Özel sektörün öğrenci yetiştirirken yapacağı masrafların teşvik edilerek karşılanacağının altını çizen Nihat Ergün şunları söyledi:

"Sanayicilerimizin en çok yakındığı konulardan birisi, ara eleman sıkıntısıdır. Sanayinin ihtiyacı ile mevcut meslek okullarının hem bölüm olarak hem de bulunduğu bölge olarak kesişmediğini, yani arz ile talebin uyuşmadığını görüyoruz. Organize sanayi bölgelerinde açılacak meslek okullarında arz ile talebin uyuşması işsizlik sorununa çare olacak."

Kendisinin de teknik meslek lisesi mezunu olduğunu hatırlatan ve bugün birçok arkadaşının akademisyen, albay, mühendis ve işadamı olduğunu söyleyen Ergün, bir zamanlar meslek liselerinin ufuk açan yapıya sahip olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarla sanayicilerle mesleki eğitim arasında doğrudan temas kurulacağını belirten Bakan Ergün, "Amacımız meslek liselerini, tüm öğrenciler için cazip hale getirmek. İş dünyasının istek ve beklentilerine de uygun bir mesleki eğitim geliştirme çabası içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı ile bakanlığımız arasında, OSB'lerde nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki eğitim kurumlarının oluşturulmasını öngören bir protokol de imzalayacağız" diye konuştu.

Fonların ilgisi sürecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile yabancı sermaye yatırım hacminde ciddi artış olacağını belirterek, "Yatırımların orijinlerinin çeşitlendiğini, yatırımlarda sektör çeşitliliğini hep beraber göreceğiz'' dedi. YASED Başkanı İzzet Karaca, dünya ekonomisinin bu yıl da kırılgan olacağını, dış talebin Türkiye için düşük kalmaya devam edeceğini kaydetti. Buna rağmen ithalattaki artışın, ihracata göre daha düşük olacağı öngörüsünde bulunan Karaca, yıl sonunda cari açığın GSMH'ya oranının yüzde 7.5-8'e gerileyeceğini söyledi. Yabancı yatırımlarda gelişmekte olan ülkelerin payının arttığını dile getiren Karaca, "2012'de Türkiye'ye uluslararası yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının ilgisinin sürmesini ve birleşme satın alma ve sıfırdan yatırımların artarak devam etmesini öngörmekteyiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir