OSB'lere pozitif ayrımcılık getirilmeli
OSB Derneği, yeni teşvik paketi hazırlanırken dikkate alınması gereken konulara dair çıkardığı 'OSB Etki Analizi Raporu'nu ilgili bakanlıklara gönderdi.
ANKARA - Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, teşvikin hedefinin OSB'leri cazibe merkezine dönüştürmek ve ithalatı düşürmek olması gerektiğini belirterek, OSB'lere pozitif ayrımcılık getirilmesini istedi.
Tuncay, yaptığı yazılı açıklamada, yeni teşvik paketi hazırlanırken dikkate alınması gereken konulara dair bir rapor hazırlayarak Ekonomi, Maliye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarına sunduklarını bildirdi.
Kaynakların verimli ve rasyonel kullanılması için OSB kuruluşuna ve genişlemesine yönelik taleplerin gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Tuncay, şunları kaydetti:
"OSB projelerine yönelik ihtiyaç analizi, maliyet analizi, ekonomik fayda, yatırımcı eğilimleri, hammadde, pazar ve lojistik olanakların araştırılması gibi birçok objektif veriyi içeren bir 'OSB Etki Analizi Raporu' hazırlanarak ulaşılan sonuca göre OSB kurulup kurulamayacağına veya genişlemesine karar verilmeli. Çünkü yatırım kararlarını ekonomik yönden etkileyen değişkenlerin başında potansiyel fonlar, üretim biçimi, risk ve belirsizlik, zaman, rakiplerin davranışı, fiyat değişimleri, vergiler, devlet teşvik ve destekleri geliyor."
Açıklamasında "Yeni yapılacak teşvik düzenlemelerinin temel hedeflerinden birinin Organize Sanayi Bölgelerine yapılan kamulaştırma ve altyapı yatırımlarının boşa gitmesini önlemek, OSB'leri yatırım cazibe merkezleri haline getirmek, üretim ve ihracat üssüne dönüştürmek olmalı" ifadelerini kullanan Tuncay, yapılacak teşvik düzenlemelerinin dış ticaret açığını ve ihracatın içindeki ithalat bileşeninin payını azaltmak gibi bir hedefinin de olması gerektiğini savundu.
Tuncay, doğalgaz fiyatı içerisindeki özel tüketim vergisi, elektrik fiyatı içerisindeki yüzde 1 enerji fonu ve yüzde 1 belediye payı ile OSB'lerde sanayi parseli satış bedelleri üzerinden yüzde 1 oranında KOSGEB'e yapılan ödemenin sanayicinin üretim ve yatırım maliyetlerini yükselttiğini belirterek, rapordaki şu önerileri aktardı:
"OSB'lerde yapılacak yatırımlarda sektör ve ölçek farkı gözetmeksizin bölgelerinde uygulanan veya uygulanacak olan desteklerden, oran, miktar ve süre yönünden pozitif ayrıcalık sağlanarak uygulanmalı. İthalat payı yüksek olan ve organize sanayi bölgelerinde üretilen yatırım malı ve ara malı üretiminde gümrük vergisi ve KDV muafiyeti getirilmeli. OSB'deki bir işletmeye, kendi bölgesi içinde bir işletmeden veya bir başka OSB'deki işletmeden yatırım ve ara malı temin etmesi durumunda KDV muafiyeti uygulanmalı. OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisinde devletçe karşılanan oranların çok farklı uygulamasının yarattığı iller arasında yarattığı haksız rekabeti önleyecek şekilde çözüm üretilmeli."