Osmaneli Organize Sanayi Bölgesi
BİLECİK'TEN / Tuncay ÇANKAYA
Bu konuyu yazıp, yazmama konusunda çok büyük ikilemde kaldım. Ama durumun geldiği nokta konusunda yazmam gerekiyor. Osmaneli Organize Sanayi Bölgesi'ni gören ya da bilen, duymuş olan insanların böyle bir durumla bir daha karşılaşmaması için yazmam gerektiğine inandım. Ayrıca Osmaneli OSB konusunda daha çok mürekkep akar gibi geliyor. Üniversitelerde, OSB'lerin kurulması üzerinde araştırma dahi yapılabilir. Gerçekten durum karmakarışık. Acil çözüm beklenen bir konu bu...
Osmaneli OSB'de karpuz yetiştirilir mi diye sorsam, herhalde gülerek yazıyı okumaya başlarsınız. Karpuz yetiştirilen bir OSB'nin durumunu, kalemin şehvetine kapılmadan yazarak sizlere anlatmaya çalışacağım. İlk önce durumun hassasiyetini belirtmek istiyorum. Çünkü bir tarafta devlet yetkilileri, diğer tarafta arsaları olan sanayiciler...
Bilecik'in Alaca karpuzu ile meşhur ilçesi Osmaneli'nin OSB'si, ilçe halkı için büyük bir umutla 1996 yılında kurulmuş. Süreç içerisinde OSB'de bulunan parsellerin nerede ise tamamı satılmış. Ancak şu an onlarca sanayicinin yeri bulunan OSB'de sadece 4 sanayi kuruluşu yatırımına devam ediyor. Olayın detaylarına girmek istemiyorum. Nedeni ise, Osmaneli OSB ile sanayiciler adliyeye taşınmış, mahkeme safahatı hala devam eder durumda. Tabi durum adliyeye yansıyınca, boş kalan sanayi arazisinde köylülerin bir dönem için ilçenin meşhur Alaca karpuzunu yetiştirmeleri ise hem insanın yüzünü güldüren hem de düşündüren bir hal alıyor. Olayın diğer bir ilginç tarafı ise Bozüyük - Mekece duble yoluna cephesi olan Osmaneli OSB yüzde 50 arazi teşviki aldı ama nerede ise satılacak parseli yok.
Benim derdim, ne oldu, nasıl oldu, neden bu konuma geldi değil. Kim haklı yada kim haksız da değil. Sadece ilçede yaşayan ve işsiz bir şekilde bekleyen insanların beklentisi olan Osmaneli OSB'deki fabrikaların bir an önce faaliyete geçmesidir.
Benim suçlu aramak ya da suçlu bulmak hatta kimseyi suçlamak gibi bir lüksüm yok. Türkiye'nin üretime en çok ihtiyaç duyduğu şu günlerde tek amacımızın üretmek ve üretene destek olmak olması gerektiğine inancım tamdır. Eğer herkes karşısındakine bir adım daha çok yaklaşmak ister ise, sorunlar daha çabuk çözülür gibi geliyor. Tabi ki sorunu çözmek istemiyor isek, bu yaşanan süreç uzar gider. Yıllar sonra da Osmaneli OSB'de sanayi fabrikalarının bacaları tütmez, ya karpuz yetiştirilir ya da koyunlar otlar hale geli.e Bu duruma gelinmesi kaçınılmaz değil. Sanayicilerin aldığı arazilere rezidans kurma gibi bir lüksleri yok. Eninde sonunda fabrika kuracakları aşikâr bir gerçektir. Alınan arazilerde bir an önce yatırıma geçirilirse Osmaneli büyür, Türkiye büyür diyorum.