Osmangazi Elektrik, Eti Gümüş'e devredildi

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak ve Yeşilırmak bölgelerini kapsıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki hissesi Eti Gümüş A.Ş.'ye devredildi.

Rixos Grand Otel'de yapılan devir törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu ile Eti Gümüş A.Ş. yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Özelleştirme ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak ve Yeşilırmak bölgelerini kapsadığını söyledi.

Bugün yapacakları devirle 4'üncü dağıtım bölgesinin de özel sektöre devredilmiş olacağını ifade eden Aksu, Eti Gümüş A.Ş.'nin 485 milyon dolar bedeli peşin olarak idareye yatırdığını da bildirdi.

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirme ihalesi 6 Kasım 2009 tarihinde yapılmış, söz konusu ihalede de en yüksek teklif 2004 yılında özelleştirilen ve şu anda Yıldızlar SSS Holding şirketi olan Eti Gümüş A.Ş.'den gelmişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki hissesinin Eti Gümüş A.Ş'ye devir töreninde yaptığı konuşmada, bu devirlerin sadece basit bir şekilde hizmetin kalitesinin ve verimliliğin artırılması, maliyetlerin kısılması anlamına gelmediğini söyledi.

Bugün Türkiye'nin enerjide ciddi bir dar boğazı bulunduğunu ifade eden Şimşek, "Çünkü biz enerjide dışa bağımlıyız. Bu da dışarıya ciddi bir kaynak aktarımını içeriyor. Bunu azaltmanın en iyi yolu, vatandaşın enerjiyi verimli kullanmasının yanında üretimde yerli imkanlara odaklanmak" dedi. Şimşek, dışa bağımlılığın bu dönemde azaltılması gerektiğini belirtti.

Elektrik dağıtım bölgelerinde kayıp kaçakların ön plana çıktığını ifade eden Şimşek, bugün devri gerçekleşecek bölgede ise önemli boyutlarda olmayan kayıp kaçak oranının,  diğer devir çalışmaları yapılan bölgelerde yüksek olduğuna dikkati çekti.

Bu kaynakların iyi bir şekilde yönetilmesi ve dağıtımda etkinliğin sağlanması halinde bundan bütün vatandaşların faydalandığını belirten Şimşek, "Bazı bölgelerde kayıp kaçaklar çok yüksek düzeydeyse ve devlet bunu azaltmakta yeterli verimliliği, etkinliği gösteremiyorsa bunu özel sektör eliyle sağlayabileceksek sonuçta bundan bütün vatandaşlarımız yararlanmış olacak. Çünkü sonuç itibariyle elektrik fiyatları da bu tür faktörlerden, kayıp kaçaklardan, verimsiz kullanımdan etkilenebiliyor" diye konuştu.

Gerçekleştirilen devir işlemi

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki hissesi, Yıldızlar SSS Holding Bünyesindeki Eti Gümüş A.Ş'ye devredildi.

Yıldızlar SS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatör Harun Güdeberg, holdinglerinin mevcut faaliyet sahalarına Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'yi ve Çankırı-Orta kömür santralini ilave ederek Türkiye enerji sektörüne girdiğini söyledi.

Gruplarının faaliyet sahalarının seramik kaplama malzemeleri, madencilik ve buna dayalı zenginleştirilmiş ara ve nihai metal ürünlerinden oluştuğunu anlatan Güdeberg, holding bünyesinde yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Güdeberg, gruplarının 2010 yılı ve sonrası özelleştirme kapsamındaki enerji ve diğer enerji dağıtım şirketlerinin özelleştirmeleriyle ciddi şekilde ilgilendiğini kaydetti.

Bugün devralacakları Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin 2010 yılında yaklaşık 5,5 milyar kwh elektrik dağıtımı hizmeti vereceğini ifade eden Güdeberg, 1,3 milyon aboneye en iyi hizmeti ve ucuz elektriği vermeyi amaçladıklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Yıldızlar SSS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Yıldız ve diğer yetkililer, hisse satış sözleşmesini imzaladılar.

Abone sayısının 1 milyon 277 bin 300 olduğu Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin elektrik tüketimi 5 bin 41 Gwh, kayıp kaçak oranı ise yüzde 5,2 düzeyinde bulunuyor.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş'nin 6 Kasım 2009'da gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 485 milyon dolarla Eti Gümüş A.Ş vermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir