ÖSS cevapları saat 15.00'ten sonra açıklanacak

ÖSS soru ve yanıtları, htttp://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasında açıklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 14 Haziran Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) test soru ve cevaplarının, aynı gün saat 15.00'de internet sayfasından açıklanacağını duyurdu. 

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, ÖSS soru ve yanıtlarının, htttp://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından açıklanacağı belirtildi.

Soru ve yanıtları yayımlayacak olan televizyon kanalları ile basın kuruluşlarının, bilgiye kolayca erişebilmek için izleyecekleri yolu, 12 Haziran Cuma günü ÖSYM Başkanlığından telefonla öğrenilebilecekleri ifade edilen açıklamada, sitede yer alacak soru ve cevapları içeren fikir ürünlerinin, telif hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca korunacağı vurgulandı.

Açıklamada, 2009-ÖSS test soru ve yanıtlarının ulusal ve yerel televizyon kanallarında sadece sınavın yapıldığı gün ÖSYM internet sitesinde yayımlandıktan sonra, ulusal ve yerel basın organlarında da sadece 15 Haziran 2009 tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere kullanılıp yayımlanabileceği bildirildi.

Diğer kullanıcıların ise soru ve yanıtları ancak kişisel faydalanmaları için kullanabilecekleri ifade edilen açıklamada, soru ve yanıtların ticari amaçla çoğaltılamayacağı ve dağıtılamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Sitemizde yayımlanacak olan 2009-ÖSS test soru ve cevaplarını kurallara aykırı biçimde kullananlar veya saat 15.00'den önce internet sayfalarında içeriği kullanıma açanlar hakkında yasal takibat yapılacaktır" denildi.

ÖSS, 14 Haziran Pazar günü Türkiye'de ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirilecek. Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yapacak. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, hazırlıklara ilişkin bilgi vererek, sınava girecek adaylara önerilerde ve uyarılarda bulundu. Sınavla ilgili hazırlıkların yapıldığını belirten Yarımağan, sınav evrakının sınav merkezlerine nakledilmesiyle hazırlıkların sona ereceğini kaydetti.

Adayları cep telefonu konusunda da uyaran Yarımağan, şöyle konuştu:

"En önemli konu cep telefonu. Cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bina içinde, bir adayın üzerinde kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tespit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılıyor. Adayların zarara uğramamak için cep telefonlarını yanlarına almamaları, ya evde bırakmaları ya da biriyle geliyorlarsa onlara vermeleri gerekiyor."

Yarımağan, sınava "Başı açık şekilde girme" kuralı bulunduğunu da hatırlattı.

Sınav testleri

Sınav kitapçığında her biri 30'ar sorudan oluşan 8 adet test bulunacağı, toplam 240 soru yöneltileceğini belirten Yarımağan, adayların bu soruların tamamını yanıtlamak zorunda olmadıklarına işaret etti.

Meslek yüksekokulları ve bazı lisans programları ile Açıköğretim Fakültesine gitmek isteyenlerin sınavın birinci aşamasında bulunan 120 soruyu yanıtlamalarının yeterli olduğunu söyleyen Yarımağan, lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların da bu 120 soruya ek olarak 60 soru daha yanıtlamaları gerektiğini anlattı.

Ön lisans programlarına yerleşebilmek için asgari 145, lisans programlarına girebilmek için de 165 almak gerektiğini belirten Yarımağan, şunları kaydetti:

"145 puan, sınavın birinci bölümündeki 120 soru üzerinden hesaplanıyor. Bu soruların da ortalama yüzde 15'ini yapmak yeterli oluyor. Yani her testte 30 soru var, her testten 5'er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Ama 145 sadece bir baraj puanını geçmek anlamına geliyor. Birçok programa girmek için 145'in çok üstünde puana ihtiyaç var. Bu, girmek istenilen programa göre değişiyor.

Lisans puanlarına girmek için gerekli baraj puanı 165 ve bu puanı elde etmek için, tüm testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25'ini çözmek gerekiyor. Yani 6 testten 8'er soru yanıtlanırsa, 50 civarında soru çözen aday bu puanı elde ediyor. Burada da tabii 165'i elde etmek de bir şeyi kazanmak anlamına gelmiyor sadece barajı geçmek anlamına geliyor. Birçok programa yerleşebilmek için bunun çok üstünde puan gerekiyor."