Otele para vermemek için akrabalarda kalıyoruz

Türkiye’de seyahat eden her dört kişiden üçü otele para vermek yerine yakınlarında konaklıyor, seyahat bütçesinin en büyük kısmını ise ulaşıma harcıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Türkiye’de seyahate çıkan her dört kişiden üçü otele para vermektense yakınlarında konaklamayı tercih ediyor. 2010 yılında gerçekleşen 68,37 milyon adet yurtiçi seyahatte toplamda harcanan 13,84 milyar TL’nin yalnızca 1 milyar TL’si konaklama masraflarını oluştururken ulaşıma toplamda 4,43 milyar TL harcandı. Seyahat başı ortalama ulaşım gideri ise 65 TL oldu.

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)verilerini derleyerek yaptığı analize göre, yurtiçi seyahat harcamalarında ulaşım masrafları en önemli kalemi oluşturuyor. Analize göre, 2010 yılında Türkiye'de toplamda 68,37 milyon yurtiçi seyahat yapıldı. Bu seyahatlerin 52,24 milyonu arkadaş ya da akraba evinde konaklama şeklinde gerçekleşti. 2009 yılında da, 60,89 milyon seyahatin 46,42 milyonunda konaklama için yine arkadaş veya akraba evi tercih edilmişti. Bu veriler, yurtiçinde gerçekleştirilen her dört seyahatten üçünde arkadaş ya da akraba evinde konaklamanın tercih edildiğini ortaya koyuyor.

Seyahat başı 65 TL

Her dört seyahatten üçünde yakınlarının evinde geceleyen vatandaşların konaklama masrafları ise seyahat bütçelerinde neredeyse en son sırada yer alıyor. Seyahat başı ortalama ulaşım masrafının 65 TL olarak saptandığı analizde, ulaşım masraflarında bir yıl öncesine göre yüzde 7oranında artış yaşandığına dikkat çekiliyor.

Konu hakkında bilgi veren Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, "Bu verilere göre ulaşım giderlerinde bir yıl içinde yüzde7’lik bir artış söz konusu. Seyahat sektöründe rekabet yoğun yaşanıyor. 2011 yılında www.enuygun.com üzerinde online bilet fiyatı karşılaştırma ve e-bilet satın almada ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Sungurlu, "Yurtiçi seyahatlerde konaklama masraflarının sağlık giderleri hariç tutulduğunda en son masraf kalemi olarak ortaya çıkmasının nedeni, seyahatlerin sadece yüzde12’sinde otel ya da pansiyonda kalınması olarak karşımıza çıkıyor. Bu da ulaşım masraflarının seyahat giderleri içindeki konumunu ön plana çıkartıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir