Otokoç, geçen yıl yüzde 26 büyüdü

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir, geçen yıl pazar paylarını yüzde 8,5'e çıkardıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, geçtiğimiz yıl yüzde 26 büyüyerek pazar paylarını yüzde 7,4'ten yüzde 8,5'e çıkardıklarını bildirdi.

Özdemir, Koç Topluluğu yayını olan "Bizden Haberler" dergisinde yer alan röportajında, 2010 yılının geçtiğimiz yıldan daha zor olacağına inandığını ifade ederken, kendilerinin otomotiv perakendeciliğinde ve araç kiralama alanında önlerine çıkacak fırsatları değerlendireceklerini, bu kapsamda da organik ya da inorganik büyümeyi hedeflediklerini kaydetti.

2009'un ülkeler, şirketler ve tüm insanlık için "gerçeklerle" yüzleşme yılı olduğunu belirten Özdemir, içinde bulunulan ortamın bazı sıkıntıların yanında, fırsatları da barındırdığını, güçlü bir finansman yapısı olan şirketlerin bu gibi dönemlerde satın almalarla hızlı bir büyüme yakalayabildiklerini, 2010 yılında birçok sektörde bu doğrultuda satın almalar yaşanacağını düşündüğünü vurguladı.

Özdemir, "Ülkemizde ise sektör 2009 yılına çok kötü başladı. Mart ayında başlayan ÖTV indiriminin otomobil ve hafif ticari araçlara pozitif etkisi oldu. Dolayısıyla toplam satışları içinde otomobil ve hafif ticari araçlar ağırlıklı olan markalar bu indirimden daha fazla faydalandı" dedi.

Toplam pazarın 2009 yılında 2008 yılına göre yüzde 10 büyüme ile 574 bin adet gerçekleştiğini anımsatan Özdemir, "2010 yılına bakacak olursak; toplam pazarı 500 bin adet olarak belirlemiştik. Ocak ve Şubat ayları planlarımız doğrultusunda gidiyor; ancak gerçek gösterge Mart ve Nisan ayları olacaktır ve bu aylardaki satışlara bakarak pazarın nereye gideceğini tahmin edebiliriz" dedi.

"2009 yılında yüzde 26 büyüdük"

2010 yılında esasen sıkıntılı gördüğü konunun satış sonrası olduğuna işaret eden Özdemir, satış sonrası tarafında araç girişlerinin düştüğünü, hedefleri tutturmakta sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Özdemir, "Zira 2006 ve 2007 yılındaki yüksek pazar adetlerinin daha sonraki yıllarda azalması satış sonrası hizmeti alan araç sayısının azalmasına neden oldu. Burada önemli görev üreticilere düşüyor; araçlarımızın kalitesi arttı, bununla bağlantılı olarak garanti sürelerinin arttırılması en etkili çözüm olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Temsil ettikleri Ford ve TOFAŞ markalarının da etkisiyle, kendilerinin ÖTV teşviki ve sonrasındaki dönemi oldukça iyi değerlendirdiklerini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"2008 yılında otomotiv pazarından yüzde 7,4 pay alırken, 2009 yılında toplam 48 bin 850 adet araç satışına ulaşarak, bu rakamı yüzde 8,5'e çıkardık. Pazar, geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 büyürken, biz yüzde 26 büyüdük ve pazar payımızı yüzde 7,4'ten yüzde 8,5'e çıkardık. Ford, Fiat, Renault ve Hyundai'den sonra en fazla satış yapan 5'inci şirket olduk. 2009 yılında, Ford toplam pazarda, Fiat binek ve hafif ticari toplamında, Hyundai ise otomobilde en fazla araç satan markalar oldular.

Türkiye'de otomotiv perakendeciliği tarafına baktığımızda satış adedi, ciro, servis giriş adedi, karlılık, sigorta satışı, kısacası hangi açıdan bakarsanız bakın, Otokoç Otomotiv açık ara lider konumda."

Özdemir, Otokoç Otomotiv'in ulaştığı iş hacmi itibarıyla Avrupa'daki ve Amerika'daki benzer yapılarla büyüklüğünü kıyaslayabilecekleri bir konuma geldiğini, yeni araç satış adetlerine göre bir sıralama yaptığımızda, Avrupa'da 20'nci Amerika'da ise 10'uncu sırada yer aldıklarını vurguladı.

"Hedefimiz, Türkiye'de 10 araçtan birini satıyor olmak"

Görgün Özdemir, hedeflerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Artan rekabet ortamında 1,1 puanlık bir artışı yakalamak oldukça zor aslında, hedefimiz bu seviyelerin altına inmemek. Orta ve uzun vadede hedefimiz, Türkiye'de 10 araçtan birini satıyor olmak. Bu hem bizim performansımız hem de temsil ettiğimiz markalarla ilgili bir durum. Biz temsil ettiğimiz markaların satışları içinde aldığımız paylardan yola çıkarak bütçelerimizi oluşturuyor, bu doğrultuda hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz. Ana markaların satış performansları, bizim Türkiye içinden aldığımız payı doğrudan etkiliyor. Türkiye pazarından yüzde 10 pay almamız; ya ana markalardan aldığımız payları 5'er puan artırmamız, ya ana markaların pazardan aldıkları payın toplamının yüzde 35 seviyesinde olması ya da Otokoç Otomotiv olarak başka markaları bünyemize katmamızla mümkün. Şu anda Ford, Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Volvo marka araçların satışını yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu markaların pazardan aldıkları payların toplamı yüzde 30 idi."

"Şirketin halka açılması da planlarımız dahilinde"

2009 yılı Eylül ayında yurt içi satışlardan aldıkları payın yüzde 11 olduğunu, yüzde 10'luk hedeflerini de aşabileceklerini gösterdiklerini ifade eden Özdemir, markalardan aldıkları payları koruyarak, kamyon işinin büyütülmesi ve perakende satışlarda sadık müşteri oranlarının artırılmasıyla yüzde 10'luk hedefi gerçekleştireceklerine inandıklarını vurguladı.

Özdemir, "Mevcut tesislerimizden uygun olanların çok markalı hale getirilmesi için çalışıyoruz. Hedefimiz uygun noktalarda ortak tesis kullanımlarıyla önemli yatırım ve operasyonel maliyet avantajları elde etmek. 2010 yılında Adana ve Konya'da da Volvo'yu temsil etmeye başlayacağız; hedefimiz 2010 yılında Volvo satışlarından en az yüzde 25'lik pay almak" dedi.

Şu anda Avis'te kısa süreli kiralama işinde yüzde 15 pazar payıyla açık ara lider durumda bulunduklarını bildiren Özdemir, Budget'ın şu anki pazar payının da yüzde 5 seviyesinde olduğunu, Budget ile pazarda ikinci sıraya yekleşmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Özdemir, operasyonel kiralama tarafında pazar paylarının yüzde 10'lar düzeyinde olduğunu, ikinci el işlerinin her geçen gün geliştiğini ifade etti.

Bütün bunların neticesinde kârlılıklarını ve sermaye verimliliklerini artırarak hissedarlarına daha fazla temettü ödemeyi planladıklarını belirten Özdemir, "Ayrıca şirketin halka açılması da planlarımız dâhilinde" dedi.

Özdemir, müşterileri bir kutup yıldızına benzettiğini, müşteri mutluluğunun her zaman bir numaralı öncelikleri olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir