Otomotivciler önümüzdeki yıldan umutlu

Yıl sonunda otomotiv ihracatının 1 milyon adetin üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Global ekonomik krize rağmen üretimini ve ihracatını artırma başarısı gösteren Türk otomotiv sektörü, önümüzdeki yıl için de umutlarını koruyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, 2009 yılında dünya genelinde çok ciddi global kriz yaşandığını, bu krizin Türkiye'ye yansımaları olduğunu ifade ederek, sektördeki gerilemenin verilen teşvikler ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimi sayesinde 2009 yılını toparlanarak kapattığını söyledi.

Erce, şunları söyledi:

"2010 yılına girerken aslında sektör oyuncuları bu kadar büyük bir büyüme beklemiyordu. Ama Türkiye'nin hızlı toparlanması, ilk çeyrekte yüzde 11,7 ve ikinci çeyrekte yüzde 10,3 büyümesi önemli bir ivme kazandırdı. Bunun yanı sıra TL'nin değerlenmesinin, düşük faizin büyümede önemli etkisi oldu. Düşük faizler otomotiv satışlarını artırdı. Ocak-Ağustos 2010 döneminde geçen yılın sekiz ayına göre, toplam pazar yüzde 19,4 büyüdü ve satışlar 417 bin 531 adete ulaştı. Bu şekilde devam ederse 700 bin ile seneyi kapatma ihtimali yüksek.

Avrupa'daki toparlanmaya paralel olarak Türkiye'nin ihracatında da ciddi artış söz konusu. İlk sekiz ayda ihracat yüzde 32 civarında artarak, 496 bin 626 adete geldi. Otomotiv sektörü, ihracatta Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden birisi. Otomotiv ihracatının büyümesi, Türkiye'nin 2010 yılındaki ekonomik büyümesine önemli katkıda bulunuyor. Gerek iç piyasanın gerek ihracatın büyümesi, ülkemizin önemli problemlerinden olan istihdam problemini de çözmede önemli katkılarda bulunuyor. Yıl sonunda ihracat 1 milyon adetin üzerinde gerçekleşir."

"İnsanlar ince eleyip sık dokuyorlar"

Ekonomik krizle birlikte dünya otomotiv sektöründe oyunun kurallarının değiştiğini ifade eden Hayri Erce, "2007'den itibaren yaşanan ciddi kriz neticesinde dünya genelinde ve Türkiye'de alım gücü düştü. İnsanlar önce alım kararlarını ertelediler. Eskisine göre daha ince eleyip sık dokuyorlar. Finansman imkanları çok büyük önem kazandı. Hem fiyat hem de kredi olarak en iyi şartlarda almaya çalışıyorlar. Rekabet hızla arttı. Dünya genelinde de ciddi bir konsolidasyon süreci oldu" diye konuştu.

Hayri Erce, "2011'de de şu anki tempoyla devam edeceğini öngörebiliriz. Büyük bir düşüş beklenmiyor. Referandum sonrası seçim döneminin daha düzgün gideceği ve çok büyük dalgalanma olmadan seçime gidileceği gözüküyor. Bu da otomotiv sektörüyle beraber tüm sektörü olumlu etkileyecek" dedi.

İhracatçıların düşük kurdan şikayetlerinin hatırlatılması üzerine Erce, serbest piyasa olduğuna dikkati çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir