Otomotivde ithalatçı pozisyon tehlikeli

Otomotiv sektörünün geleceği konferansında konuşan Bakan Ergün, sektörde ithalatçı pozisyona kayma riskine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörünün, mutlak ihracatçı pozisyondan ithalatçı pozisyona kayma riskiyle karşı karşı olduğunu belirtti.

Ergün, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından ''Bugünden 2023'e'' temasıyla düzenlenen ''Otomotiv Sektörünün Geleceği'' konferansında, otomotiv sektörünün hem üretim hem de tüketim açısından ülke ekonomileri hakkında turnusol kağıdı olduğunu, bu sektörün durumuna bakarak ülke ekonomisi hakkında somut kanaatlere ulaşılabileceğini söyledi.

Türkiye'de 50 yıldır faaliyette bulunan otomotiv sektörünün ülkenin sanayi yapısıyla ilgili önemli bilgileri sunduğunu, dünya genelinde Türkiye'de üretilen, ancak geri çağrılan araç bulunmadığına dikkati çeken Ergün, birçok önemli markanın bu konuda Türkiye'nin gösterdiği başarıyı gösteremediğini, otomotiv devlerinin 17 milyon 200 bin aracı geri çağırdığını anımsattı.

Türkiye'nin kendi tasarım ve modellerini geliştirme konusunda ise bundan çok daha iyi noktada olması gerektiğini, bakanlık olarak sektöre ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Ergün, 14 Nisan'da açıkladıkları Otomotiv Strateji Belgesini anımsatarak, belgede 5 farklı amaç için 27 eylem planı bulunduğunu, Strateji Belgesi'nin bütün otomotiv sektörünü yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Otomotiv sektörünün gelişimi için iç pazardaki durumun önemini vurgulayan ve sektörün yeni bir projeksiyon yapması konusunda iç pazar dinamiklerinin önemli bir unsur olduğunu anlatan Nihat Ergün, ''Türkiye'de 10 kişiden birinin otomobil sahibi olduğunu, satın alma gücünün arttığını, insanların orta gelirde kümeleştiğini düşünürsek, otomobil sahibi olma konusundaki arzuyu dikkate alırsak Türk otomotiv sanayinin daha yapacağı çok iş vardır'' dedi.

Otomotiv sektörünün bu yıl ihracatını 22-23 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini, 2023 hedefinin ise 75 milyar dolar olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Ama sektör mutlak ihracatçı pozisyonundan ithalatçı pozisyona doğru kayma riski ile de karşı karşıyadır'' dedi.

Sektörün 2008 yılında 5 milyar dolar fazla verdiğini, ihracatla ithalat arasındaki makasın her geçen yıl azaldığını vurgulayan Nihat Ergün, geçen yıl pazarın üçte ikisinin ithal araçlardan oluştuğunu belirtti.

''Bu konuda herkese önemli görevler düşüyor'' diyen bakan Ergün, otomotiv firmalarını, çok satan modellerini Türkiye'de üretime davet etti.

Elektrikli modeller de artık Türkiye'de görülecek

Yılın ilk 4 ayında iç pazarın geçen yılı ikiye katladığını, iç pazarı büyütecek her türlü faaliyeti destekleyeceklerini, otomotiv yetkili satıcılarının da müşterilerine uygun satış şartlarını hazırlamaları gerektiğini anlatan Bakan Ergün, çevreci araçların alımını destekleyeceklerini, önümüzdeki günlerde elektrikli modellerin de artık Türkiye'de görülmeye başlanacağını, yetkili satıcıların bu sürece hazırlıklı olmalarının önemine değindi.

Bakanlık olarak 5 elektrikli aracın siparişini verdiklerini bildiren Ergün, bu araçları kullanmak üzere olduklarını, ilk elektrikli araç şarj istasyonun da bu çerçevede kurulacağını söyledi.

Otomotivde tasarım sürecinde en önemli sıkıntının test merkezleri olduğunu anımsatan Ergün, bunun için 120 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını ve ihtiyaçlar doğrultusunda bir test merkezini hayata geçireceklerini bildirdi.

Nihat Ergün, elektrikli araçların vergilendirilmesi ile ilgili sistemin yanı sıra hibrit araçlarla ilgili vergilendirme üzerine de çalışıldığını belirterek, genel olarak ÖTV üzerinde de bir çalışmayı Türkiye'nin bütçe dengeleri buna elverdiğinde gerçekleştirmeleri gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir