ÖTV zammı kaçağı artırır

TESK Genel Başkanı Palandöken, içki ve sigaradaki vergi artışının sektördeki kaçağı çok büyük oranda artıracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetin içki ve sigaraya yaptığı ÖTV zammı konusunda "Otomobil ve cep telefonunda tamam ama içki ve sigaradaki ÖTV artışı cari açığa etki etmez, kaçağı artırır" dedi.

Palandöken yaptığı açıklamada, cari açık sorununun çözülmesinin, yerli üretimin desteklenmesi ve iç talebin yerli ürünlere kaydırılmasının özendirilmesiyle aşılacağını kaydetti.

Açıklamasında, cari açığın Türkiye için önemli bir sorun olduğunu, ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerin vergilerinin artırılmasının doğru olacağını belirten Palandöken, şöyle devam etti:

"İçki ve sigaradaki vergi artışının cari açığa etkisi fazla olmuyor ama sektördeki kaçağı çok büyük oranda artırıyor. 2010 yılında yüzde 15 düşen sigara satışlarının yerini yüzde 400 oranında artan kaçak sigara almıştır. Batıdaki illerimizde kaçak sigara oranı yüzde 10 ila 20 iken, Doğu illerimizde bu oran yüzde 60 ila 80 arasında yüksek boyutlara ulaşmıştır."

Devletin toplam vergi gelirinin yüzde 8'inin tütün ile ilgili vergilerden oluştuğunu fakat kaçak sigara nedeniyle önemli bir vergi kaybının yaşandığını bildiren Palandöken, geçen yıl kaçak sigaradan dolayı 1.6 milyar lira Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaybı yaşandığını vurguladı. Açıklamada, bandrolsüz alkollü içki miktarında da yüzde 63 artış olduğunu ve kaçak içkilerin vatandaşların ve turistlerin sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekildi. Palandöken, "Sadece bu nedenle Türk turizmindeki kayıp, alınan ÖTV'den fazla olabilir. Son derece hassas olan bu konunun tekrar düşünülmesi gerekir." dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir