OVP hükümet kurulduktan sonra açıklanacak

Bakan Babacan, mali planı önceden ortaya konulan, Orta Vadeli Plan'ın yeni hükümet kurulduktan sonra açıklanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Hükümet kurulduktan sonra birkaç ay içinde OVP'yi (orta vadeli program) açıklarız diye düşünüyorum. OVP'nin temel perspektifi önceden ortaya konulmuş mali konsolidasyon duruşunun devam etmesini sağlamak ve cari açıkla ilgili ne yapılabilir..." dedi.

Babacan, katıldığı bir TV programda, yeni yapıda sadece devlet bakanlıklarının yerine icra bakanlıklarının kurulması diye yola çıkıldığını, ancak çalışma sırasında çok farklı şekillerin ortaya çıktığını ve başka bakanlıklarla ilgili sorunların gündeme geldiğini söyledi.

"Sonuçta baktığımızda yapının neredeyse üçte ikisinin yeniden isimlendirildiği, birimlerin birleştirildiği, ayrıldığı oldukça farklı bir yapı ortaya çıkmış oldu" diyen Babacan, hem devlet bakanlıklarından icra bakanlıklarına dönmenin, hem de birbiriyle daha yakın çalışması gereken birimleri tek bakanlık altında toplamanın bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ekonomik birimlerle ilgili büyük değişikliklerin bulunduğunu kaydeden Babacan, bu kapsamda, DPT'nin birimlerinin Kalkınma Bakanlığında toplandığını, Maliye Bakanlığı ile ilgili bir değişikliğe gidilmediğini, Ekonomi Bakanlığı adı verilen yapının oluşturulduğunu anlatan Babacan, bu yapıda reel sektör teşviklerinin ihracat olsun, yatırım olsun bir bakanlık altında toplanmış olduğunu ifade etti.

Bağımsız kurullarda değişiklik yok, OVP güncellenebilir

Diğer bağımsız kurum ya da özerk kuruluşlarla ilgili herhangi bir düzenleme yapmadıklarını bildiren Babacan, bunların yeni hükümet kurulduktan sonra Başbakan tarafından bir Başbakanlık genelgesiyle başbakan yardımcıları ya da bakanlar arasında görev dağılımıyla belirlendiğini söyledi.

Başka bir soru üzerine Babacan, Orta Vadeli Programı güncellemeleri gerekebileceğine ifade ederek, yeni kurulacak hükümetin, kurulduktan sonra birkaç ay içinde yenilenmiş bir OVP açıklamak zorunda olduğunu söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

"Bu sene de hükümet kurulduktan sonra birkaç ay içinde OVP'yi açıklarız diye düşünüyorum. Çalışmaları o yönde yapıyoruz. Yeni OVP perspektifi ne olacak? Orta Vadeli Programın temel perspektifi önceden ortaya konulmuş mali konsolidasyon duruşunun devam etmesini sağlamak. Bu birinci parçaydı. İkinci parça ise Türkiye'nin artık oldukça yüksek seviyelere çıkmış olan cari açığıyla ilgili ne yapılabilir bununla ilgili yapısal reformlar ne olmalıdır ve nasıl bir maliye politikası duruşu gerekir. Bu OVP'mizin iki önemli perspektifi olacak Genel anlamda mali konsolidasyon tamam ama bir de kamu maliyesine cari açık perspektifinden de bakan ve kamu maliyesiyle ilgili politika araçlarının cari açıkla mücadelede bir ölçüde kullanıldığı bir anlayışla yeni OVP hazırlanmış olacak."

Büyüme tahminimiz yüzde 6

Büyüme rakamlarına ilişkin herhangi revizyonun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soru üzerinde de Bakan Babacan, evvelki gün bu konuda ilk çeyrek için piyasada yapılan tahminleri değerlendirdiğini ve piyasada yüzde 9 ile 11 arasında tahminler bulunduğunu dile getirdiğini hatırlattı.

Kredi hacminin yüzde 25'ler civarında tutulmasının büyümeye bir miktar etkisinin olacağını belirten Babacan, şunları kaydetti:

''Bizim bu yıl için büyüme tahminimiz yüzde 6'lar mertebesinde, bugün için. Yılın geri kalan kısmında bu tahminlerimizi revize edebiliriz. Ama bugün baktığımızda yüzde 6'lar. En son Dünya Bankası dün açıkladı. Onlarda 'yüzde 6,1' dedi. Şimdi biz yüzde 4,5 beklerken zaten yüzde 6 gibi bir büyüme rakamı görüyoruz bu sene. Bu daha da yukarı gidebilir. Yani biz hiçbir tedbir, önlem almasak bu yüzde 7 olur, 8 olur.

Dolayısıyla bizim şimdiden Kasım ayından itibaren tedbir almaya başlamamız bu senenin büyümesini makul seviyelerde ve ekonomik temellerle uyumlu sevide tutmak. Çünkü ekonomik temellerden kopuk bir büyüme sürdürülebilir bir büyüme olmaktan çıkıyor.''

Bu konularda ilginizi çekebilir