Oyak Renault 254 milyon dolar yatırım yapacak

Bu yılki üretim ve ihracatını 2011 yılı seviyelerinde tutmayı hedefleyen otomotiv şirketi, 254 milyon dolarlık yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmını mekanik ve motor üretilmesine ayırmayı planladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Oyak Renault 2012 yılında 254 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Söz konusu yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmı mekanik ve motor üretilmesine ilişkin yatırım olacak.

Oyak Renault Genel Müdürü Tunalıoğlu, düzenlenen basın toplantısında, 2012 yılında Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nın Clio 4 modelini ve yeni Megane HB'i seri olarak üretmeye başlayacağını açıkladı. Tunalıoğlu, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nın, bugün üçlü vardiyada 360 bin otomobil, 450 bin motor üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip üretim tesisi konumunda bulunduğunu ifade etti.

Oyak Renault olarak 2011 yılı 176 milyon dolarlık bir yatırımla kapattıklarını ifade eden Tunalıoğlu, "2012 yılında da 254 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz. Bu yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmı mekanik yatırımı ve motor üretilmesine ilişkin bir yatırım olacak. Renault aynı hız, kararlılık ve güvenle yatırımlarına devam edecek" dedi.

Tunalıoğlu, bu yıl hedeflerinin üretimde 2011 yılına yakın seviyelerde üretim gerçekleştirmek olduğunu ifade ederek, bu üretim seviyesine ulaşmak için çalışacaklarını kaydetti.

Hafif ticari araç üretimine ilgisiz kalamayız

Türkiye'de hafif ticari araç üretimine ilişkin sinyal de veren Tunalıoğlu, tüm segmentlerde mevcut yüzde 16.4 olan pazar paylarını yüzde 20'ye ulaştırabilmek için şu an olmadıkları alanlarda atılımlara ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Bu çerçevede değerlendirildiğinde ticari (araç üretimi) büyük bir destek olacaktır. Türkiye hafif ticari araç açısından bir cennet, bu pazar payı hedefiyle ticariye ilgisiz kalmak hiçbir marka için akıllı bir anlayış değildir. Uzun dönemli çalışmalar... Üretim miktarları açısından kaydadeğer birşey yapmak istediğinizde birkaç ayda yapılabilecek şeyler değil. Biraz daha bekleyip sabırlı olmak lazım" dedi.

Binek otoda liderliğimizi sürdürdük

Genel Müdür Tunalıoğlu, Oyak Renault'nun, 2011 yılında 330 bin 994 adet otomobil üretimi gerçekleştirerek binek otomobil üretiminde liderliğini sürdürdüğünü kaydetti.

Tunalıoğlu, 2011 Türk Otomotiv Sanayi'nin toplam üretiminin dörtte birini, otomobil üretimin ise yarısından fazlasını Oyak Renault'nun gerçekleştirdiğini dile getirerek, üretimin dağılımının, 137 bin 838 Clio, 83 bin 107 Renault Symbol, 80 bin 84 Fluence ve 29 bin 965 Megane HB şeklinde olduğunu, ayrıca Oyak Renault'un 2011 yılında 291 bin 797 motor, 261 bin 830 adet vites kutusu üretimi gerçekleştirdiğini anlattı.

Aybar: Pazar yüzde 10 daralır

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise 2012 yılında Türkiye'nin gelişmesini sürdüreceğini, bundan kimsenin hiçbir şüphesi olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türkiye bu yıl da dahil olmak üzere önümüzdeki yıllarda da büyümesini sürdürecek, buna şüphe duymuyoruz. Bu yıl otomobil pazarında bir miktar daralma olabileceğini düşünüyoruz. Bu daralmanın çeşitli sebepleri var. Bunlar, faiz oranlarındaki artış, avrodaki yükselişten kaynaklanan ve otomobil fiyatlarına yansıtılamayan fiyat artışlarının bu yıl kısmen de olsa yansıtılması, bankaların kredi finansmanı konusunda yeterince istekli davranmaması ve geçen yıl 1600 CC üzerindeki araçlara yapılan ÖTV artışının bu yıl etkisini göstermesi olarak sıralanabilir.

2012 yılında Türkiye'nin ekonomik büyümesinin daha az olacağını düşünerek, Türkiye'deki pazarı bu seneye göre bir miktar düşük beklemeliyiz. 2011 yılının yüzde 10 kadar altında bir pazarla karşılaşmamız olası. Bu da Türkiye'de son yıllarda otomotiv sektöründe yaşanan istikrara uygun bir rakamdır. Yaşanacak gelişmelere bağlı olarak belki 820 binin altına da inebilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir