OYP göre tercih yapma süresi 20 Temmuz'da sona erecek

Tercih işlemlerine ilişkin kılavuz, MEB'in http://oges.meb.gov.tr adresli internet sitesinde yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretime Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi 20 Temmuz'da sona erecek.

Sınavı kazanan adaylar tercih işlemlerini tamamladıktan sonra herhangi bir ilköğretim okulundan tercih başvurusu yapabilecek.

Tercih işlemlerine ilişkin kılavuz, MEB'in http://oges.meb.gov.tr adresli internet sitesinde yer alıyor.

Yerleştirme sisteminde yapılan yeni düzenlemeyle bu yıldan itibaren adaylardan ikinci kez tercih alınacak, ayrıca yedek liste uygulaması yapılacak.    

Sınavı kazanan adayların 1. yerleştirme tercih başvuruları 20 Temmuza 2010 Salı günü sona erecek. OYP'si 196 ve üstü olan adaylar tercihte bulunabilecek. Adaylar en fazla 12 tercih başvurusu yapabilecek.

Tercihler, öğrenci velisi tarafından "http://www.meb.gov.tr", "http://www.oges.meb.gov.tr" veya "http://e-okul.meb.gov.tr" internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak.

Okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanan tercihlerle ilgili varsa, her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onaylamadan ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.  

1. yerleştirme sonuçları 26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanacak. Sonuçlara göre kayıtlar 26 Temmuz-4 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacak. Bu kayıtlar sonrası boş kalan kontenjanlar 4 Ağustos 2010'da ilan edilecek.

İkinci yerleştirme için tercihler 5 Ağustos'ta

Bu yıl yerleştirme sisteminde, okullarda kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanların sayısını en aza indirmek ve daha fazla sayıda öğrencinin bu okullara yerleşmesini sağlamak amacıyla ikinci tercih ve yedek liste uygulaması getirildi.    

2. yerleştirme için tercih başvuruları 5-11 Ağustos 2010 tarihleri arasında alınacak. Bu dönemde öğrenciler, en fazla 6 okul tercihinde bulunabilecek ve yeni bir yerleştirme gerçekleştirilecek.

2. yerleştirmeye, OYP'si 196 ve üstü olan tüm öğrenciler başvurabilecek. 1. yerleştirme için tercihte bulunan ve bulunmayan öğrenciler, 1. yerleştirme sonucunda herhangi bir tercihini kazanamayan öğrenciler. 1. yerleştirme sonucu kazandığı okula kayıt yaptıran öğrenciler, 1. yerleştirme sonucu kazandığı okula kayıt yaptırmayan ya da kayıt yaptırıp kaydını geri alan öğrenciler de 2. yerleştirme için başvuru yapabilecek.

Öğrenciler, 2. yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine yerleşmeleri durumunda 1. yerleştirme sonucunda yerleşip kayıt yaptırdıkları okullardaki kayıtları sinilecek. Bu adayların 2. yerleştirme sonucuna göre kazandıkları okula kayıt yaptırmaları gerekecek.

1. yerleştirme sonucuna göre herhangi bir okula yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olan öğrencilerin kayıtları, 2. yerleştirmeye başvurmaları durumunda sistem tarafından korunacak.

2. yerleştirme sonuçları, 16 Ağustos 2010 tarihinde ilan edilecek. Bu ilanda öğrencinin asil olarak girmeye hak kazandığı okulla birlikte, yedek olarak kazandığı okul da yer alacak. 2. yerleştirmeye göre kayıtlar 16-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacak.

1. ve 2. yerleştirme işlemlerine talepte bulunacak öğrenci, her talep dönemi için okul aile birliğine makbuz karşılığında 5 TL yatıracak.

Bu konularda ilginizi çekebilir