Oyuncak sektörü son 5 yılda 20 kat büyüdü

Türkiye Oyuncakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özyiğit, çocuk başına düşen yıllık oyuncak tüketiminin 7-8 dolardan 150 dolara kadar çıktığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye Oyuncakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adil Özyiğit, Türkiye'de 0-12 yaş grubu 21 milyon çocuğun bulunduğunu, oyuncak sektörünün tamamını ilgilendiren bu sayının her geçen gün arttığını belirtti.

Özyiğit, ailelerin giderek bilinçlenmesiyle birlikte çocuklara alınan oyuncak miktarının arttığını, sektörün büyüdüğünü ifade ederek şöyle devam etti:

"Oyuncak pazarı Türkiye'de çok hızlı büyüyen, gelişen bir pazar. Son 5 yılda çok ciddi anlamda ekonomik mesafe kat edildi. 5 yıl önce çocuk başına düşen oyuncak tüketimi 7-8 dolar iken şu anda 150 doları buldu. Bu da yaklaşık 2 milyar dolarlık bir pazar demek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamın 300-350 doları bulacağını tahmin ediyoruz."

"Kaçak oyuncaklar riskli"

Türkiye'ye halen kaçak oyuncakların girdiğini, bunların da çocukların sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Özyiğit şöyle konuştu:

"Bu oyuncaklar taneyle, koliyle, eşek sırtında girmiyor. Konteynerlerle giriyor. Standart dışı üretim ülkemizde maalesef hala var. Ama bunları nasıl ayırabiliriz dersek etimizi, sütümüzü, yiyeceğimizi gıda maddelerini nasıl bilmediğimiz yerden almıyorsak çocuklarımızın sağlığını birebir etkileyen materyalleri de bilmediğimiz yerlerden almamak lazım."

Özyiğit, Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bu konuda çok ciddi denetimler yaptığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bu denetimler sayesinde mağazalar ıslah edilmiş durumda. Hiçbir zincir oyuncak marketinde sağlık dışı oyuncak kesinlikle yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir