Özdemir'den 'Mavi Hat' savunması

Nihat Özdemir, davanın, kendisini ve şirketini yıprattığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

ANKARA - Mavi Hat olarak adlandırılan davanın, kendisini ve şirketini yıprattığını kaydeden Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Nihat Özdemir,  "Bu dava, yeni projeler yapma konusundaki şevkimizi kırmaktadır" dedi.

BOTAŞ'taki "yolsuzluk" iddiaları üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde başlatılan "Mavi Hat Operasyonu"nun ardından açılan davada 71 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın öğleden sonraki oturumunda savunmasını yapan Özdemir, şirketlerinin Türkiye'de 20 bin kişiye iş imkanı sunduğunu, ülke ekonomisine büyük bir katkı sağladıklarını kaydetti.

Şirketinin çeşitli projeleri hakkında bilgi veren Özdemir, "Bu dava beni ve Limak'ı yıpratmaktadır. Yeni projeler yapma konusundaki şevkimizi kırmaktadır" diye konuştu.

"Hakkındaki iddiaların tamamının dayanaktan yoksun olduğunu ve iddia makamının delil sunamadığını" ileri süren Özdemir, "dava konusu suçlamaların faili değil, mağduru olduğunu" söyledi.

Tuz Gölü Su İsale Hattı ihalesine hiçbir şekilde fesat karıştırmadığını, rüşvet vermediğini ve rüşvet anlaşması yapmadığını savunan Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu projede, bilgi ve birikimimizle ihale dosyamızı, fiyat teklifimizi hazırladık. İhalede en düşük üçüncü teklifi verdik. Ben veya Limak'ın herhangi bir yetkilisi, ihalenin verilmesi için hiçbir kişiye rüşvet vermedik ve kimseyle görüşmedik. En düşük birinci ve ikinci teklifleri veren şirketlerde sorun yaşanması nedeniyle, en iyi üçüncü teklifi veren şirketimiz ön plana çıkmıştır."

Sanık İbrahim Selçuk'u iş adamı olarak tanıdığını ve kendisiyle daha önce görüşmelerinin olduğunu belirten Özdemir, ancak ortak iş yapmadıklarını ifade etti.

"Bakan Güler'i bilgilendirdik"

Tuz Gölü Su İsale Hattı ihalesine ilişkin yaşadıkları bir takım sıkıntıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e aktardıklarını kaydeden Özdemir, şöyle devam etti:

"Ortağım Sezai Bacaksız, KKTC'deki bir resepsiyonda, Bakan Hilmi Güler'e, 'İhaleye fesat karıştığını ve bizim ihaleden çekileceğimizi' iletti. Bakan Güler daha sonra beni cep telefonumdan aradı ve söz konusu işin, Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Bir süre sonra Sezai Bacaksız ve ben, Bakan Güler'in makamına giderek, kendisini bilgilendirdik. Daha sonra söz konusu ihale iptal edilmiştir."

Özdemir, DSİ-Limak olarak adlandırılan ihalelere de herhangi bir şekilde fesat karıştırmadıklarını, kimseye rüşvet vermediklerini ve rüşvet anlaşması yapmadıklarını ileri sürdü.

Suç örgütü üyesi oldukları iddia edilen kişilere, "dinlenildiklerine ilişkin" bir bilgi vermesinin söz konusu olmadığını savunan ve hiç kimseye haksız bir menfaat temin etmediğini öne süren Özdemir, beraat talebinde bulundu.

Soruşturma sırasında Fenerbahçe'nin bir maçı nedeniyle Hollanda'da bulunduğunu, maçtan birkaç gün sonra yurda dönerek ifade verdiğini belirten Özdemir, ancak şu anda hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunduğunu söyledi. Söz konusu yasağın, yurt dışındaki yatırımlarını olumsuz etkilediğini kaydeden Özdemir, bu yasağın kaldırılmasını istedi.

Diğer sanıklar

Sanıklardan halen BOTAŞ Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Şakir Arıkan da "tüm suçlamaları şiddetle reddettiğini" ifade ederek, "Hesabını veremeyeceğim hiçbir şey yok" dedi.

Sanıklardan Eşem Tozlu ve Muhammet Hüseyin Ayaydın ile aynı suç örgütüne üye olduklarının iddia edildiğini hatırlatan Arıkan, "Bu kişilerin görevden alınmasını ben talep ettim. Eğer aynı örgüte üye olsaydık, bunu istemezdim" diye konuştu.

Duruşmada dinlenen sanıklar Celal Şahin, Göksel Genç, Ali Tunç Kemaloğlu, Nazmi Haşemoğlu, Dilek Şimşek ve Necati Ünal da suçlamaları reddetti.

Duruşmada daha sonra avukatlar söz aldı.

Tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin tahliyelerini talep ederken, mahkemede bugün dinlenen tutuksuz sanıkların avukatları, müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmalarını ve yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılmasını istedi.

Hakkında yakalama emri bulunan ve duruşmaya bugün katılan sanık Erhan Peker'in avukatı müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan ise tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, Erhan Peker'in tutuklanmasına ve sanık avukatlarının taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Kısa aranın ardından ara kararları açıklayan Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, Peker'in tutuklanmasına, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, savunması alınan tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına ve yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi.

Sanık avukatlarının diğer bazı taleplerinin reddedildiğini belirten Şatır, duruşmanın ertelendiğini açıkladı.