”Özel ordu bölgedeki çatışmaları kalıcılaştırır”

Bölge Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı sonuç bildirgesinde, "PKK eylemerine son vermelidir" ifadesi yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşlarınca Diyarbakır'da düzenlenen "Bölge Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı" sonuç bildirgesi açıklandı.

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde bulunan 20 ilden 649 baro, sendika ve meslek örgütü temsilcilerinin katıldığı "Bölge Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı" sonuç bildirgesini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu önünde Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Şemsettin Koç, okudu.

Sorunun demokratik ve barışçıl çözüm yerine, güvenlik konseptinin yeniden öne çıkarıldığını belirten Koç, "Özel ordu kurma gibi arayışlar içine girilerek bölgedeki çatışma halini kalcılaştırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca ölü bedenler üzerinde insanlık vicdanının hiçbir zaman diliminde kabul etmediği ve her zaman mahkum ettiği uygulamalarla barış umutları giderek zayıflatılmaktadır" dedi.

"PKK eylemlerine son vermelidir"

Koç, bugün kanın akmaya devam ettiğini, bu kanlı sürecin yarattığı ve daha da artması muhtemel tahribatın farkında olarak, görüş ve önerilerini bir kez daha kamuoyuna aktarmayı tarihi bir sorumluluk olarak addediklerini kaydetti.

Bölgenin sivil toplum örgütleri olarak, Kürt meselesinin demokratik çözümü için öncelikle çatışmazlık ortamının oluşmasının olmazsa olmaz olduğunu düşündüklerini ifade eden Koç, şöyle dedi:

"Bu itibarla, parmaklar karşılıklı olarak tetiklerden çekilmelidir. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyon yapmamalı ve PKK eylemlerine son vermelidir. Çatışmaların bir an önce durması sağlanmalı ve siyasal çözümün önünü açacak bir barış iklimi oluşturulmalıdır. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için bir diyalog süreci başlatılmalı ve bu süreçten kendini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır.

Bölgenin sivil toplum kuruluşları, demokratik ve sivil bir Anayasanın Kürt meselesinin çözümünde hayati bir değer taşıdığı kanaatindedir. Bu bağlamda, çoğulcu, demokratik değerleri, özgürlüğü ve eşitliği esas alan yeni bir Anayasa için yapılacak her türlü çabayı desteklemeyi taahhüt etmektedir. Siyasetin sorun çözücü işlevinin yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, başta temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı veya makul bir seviyeye düşürülmeli, siyasi partiler yasası yasaklardan arındırılmalıdır."

Koç, bütün toplumun vicdanını yaralayan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocukların mağduriyetini giderecek düzenlemelerin acilen yapılması ve TMK'nın kaldırılması gerektiğini de kaydetti.

Kandil ve Mahmur'dan gelenler

Türkiye'nin barışa, kardeşliğe dostluğa ihtiyacı olduğunu ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"Kandil ve Mahmur'dan gelen barış gruplarının bölge itibari ile geleceğe duyulan barış özlemi doğrultusunda hiçbir örgütlenmeye zemin hazırlanmadan kitlenin toplanması ve bu sürecin barışa çevrilmesi doğrultusunda bir yaklaşımı, bir beklentisi oldu. Sonraki süreçte artık ne olduysa bilemiyoruz gizli güçler mi devreye girdi; Yoksa gerçekten siyasi anlayışın çözüme yönelik perspektifi mi yoktu? Bunu bilemiyoruz. Ama sonraki süreçte bu barış gruplarından bazılarının tutuklanmasını doğurdu. Dolayısıyla çözümsüzlüğe doğru bir gidişi gözlemliyoruz. Geri dönüşler açısından da keşke giden arkadaşlarımız ülkemizde, barışa kardeşliğe yönelik bir çalışma gerçekleştirme imkanı yaratabilselerdi. Bu imkan onlara doğsaydı."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, sorunun çözümü ve Türkiye'de barışın tesis edilmesi için taraflar arası diyalog konusunda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir