Özel sektör 2015’te yüzde 9 zam yapacak
Hay Group 2014 ücret ve yan haklar araştırması yayınlandı. Buna göre önümüzdeki yıl ürün fiyatlarındaki artış oranının ortalama yüzde 9 olması bekleniyor
İSTANBUL - Türkiye’de özel sektörde 2015 yılında ücret artış oranı ortalama yüzde 9 olacak. En yüksek zammı, yüzde 10 ile ‘endüstriyel makineler’, ‘medikal cihazlar ve elektrik’ ile ‘elektronik ve otomasyon’ sektörleri verecek. En düşük zam ise yüzde 7.7 ile eğitim sektöründe yapılacak.
Şirketler, 2015 yılı yatırım ve istihdam planlarını büyük ölçüde netleştirdi, çalışanlarına yapacakları ücret zammının oranlarını da belirledi. Yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group’un, ağustos-kasım arasında 1.227 şirketten 670 bin çalışana ilişkin toplanan verileri baz alarak gerçekleştirdiği araştırmaya göre, özel sektörde 2015’te ücret artış oranı ortalama yüzde 9 olacak. İşgücü yatırımında son birkaç yıldır ön plana çıkan Türk şirketler, 2015’te de yabancılara oranla ücretlere daha yüksek zam yapacak. 2015 yılı ücret zammı Türk şirketlerde yüzde 9 iken, yabancı şirketlerde yüzde 8.5 olacak.
En düşük zam oranı eğitimde
Daha yetenekli çalışanları şirkete çekmek ve elde tutmak, tüm sektörler için çok kritik öneme sahip. Bu gelişme de farklı sektörlerdeki ücret artışlarının dağılımını etkiliyor. Çalışmaya göre, önceki yıllarda yüzde 5-6’lara varan sektörler arası ücret artış oranı farklılıkları bu yıl itibariyle yüzde 2.3’e düşmüş durumda. En yüksek ücret artışını gerçekleştirecek sektörler yüzde 10 ile ‘endüstriyel makineler’, ‘medikal cihazlar’ ile ‘elektrik, elektronik ve otomasyon’ olacak. En düşük ücret artışı ise yüzde 7.7 ile eğitim sektöründe verilecek. 45 sektörün verilerinin yer aldığı çalışma, Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdinglerin, genel ücret artışıyla paralel yüzde 9’luk bir bütçe belirlediğini ortaya koydu. Önceki yılların zam şampiyonları arasında yer alan ilaç, perakende, inşaat sektörlerinde ise 2015’te genel ortalamaya oranla daha düşük ücret artışı uygulanacak. Dünyaya bakıldığında önümüzdeki yıl ortalama ücret artışı ABD’de yüzde 3, İngiltere’de yüzde 2.5, Almanya’da yüzde 2.8, Japonya’da yüzde 2, Hollanda’da ise yüzde 2.3 oranında olacak. 2015’te gelişmekte olan ülkelerden Brezilya yüzde 6.1, Çin de yüzde 8 oranında ücret zammı yapacak. Türkiye’de olduğu gibi tüm ülkelerde ücret artış bütçesinin belirlenmesinde en önemli etken enflasyon oranı. Ancak Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde çalışan performansı da ücret artışı değerlendirmesinde enfl asyon oranı kadar ön plana çıkıyor.
‘Çalışanlara zam, maliyet değil yatırım’
Hay Group Türkiye Bilgi Hizmetleri Müdürü Görkem Balcı, hem sektörler arası ücret artışı farklılıklarının hem de Türk-yabancı şirketler arasındaki ücret farklılıklarının azalmasının, Türkiye’de bulunan birçok şirketin ücret, yan haklar, gelişim programları gibi kalemlere artık maliyet değil yatırım gözüyle bakmaya başladıklarını gösterdiğini söyledi. Balcı’ya göre, Hay Group 2014 Ücret ve Yan Haklar Araştırması verileri de bu gelişmeyi doğruluyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 75’i, 2015 yılında insan kaynakları bölümleri için ayıracakları bütçelerin artacağını bildirdi. Şirketlerin önümüzdeki dönemde en fazla kaynak ayıracağı alanlar arasında ise çalışan motivasyonu, yetenek yönetimi ve liderlik gelişim programları bulunuyor.