Özel sektör tahvilinde 2011 hacimlerin arttığı yıl olacak

Garanti Bankası GM Yardımcısı Erün, özel sektör tahvil ihracına artık hem şirketlerin hem de yatırımcıların daha sıcak baktığını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün, "2008-2009 yılları özel sektör tahvil piyasası için tanışma yıllarıydı.

2010 yılı gerek yatırımcıların gerekse ihraçcıların özel sektör tahvillerine alıştığı bir yıl oldu. 2011 yılının ise daha yüksek tutarlı, daha fazla ihracın gerçekleşeceği bir yıl olmasını bekliyoruz. Kısaca 2008-2009 yılına tanışma, 2010 yılına alışma, 2011 yılına ise montan yılı diyebiliriz" dedi.

Koçfinans'ın yeni tahvil arzının öncesinde DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Gökhan Erün, düşük faiz ortamında özel sektör tahvil ihraçlarının, yatırımcılar için alternatif bir enstrüman haline geldiğini anlattı. Erün, "Özel sektör tahvil faizinin aynı vadede Hazine bonosu ve devlet tahvil faizi ile kıyaslandığında üzerine belli bir spread (risk primi) eklenerek fiyatlanması, yatırımcı açısından getiride yüzdesel olarak ciddi bir artış anlamına gelmektedir ki bu da tek haneli getirilerin söz konusu olduğu bu ortamda bireysel yatırımcılar açısından oldukça kazançlı bir yatırım olarak gözüküyor" dedi.

İlk ihracını yapan ikinciye daha sıcak

Özel sektör tahvil ihraçlarının toplam borçlanma piyasası içerisindeki oranının giderek artacağını öngören Erün, "İlk ihracını gerçekleştiren şirket, sonraki ihraçlara daha sıcak bakıyor. İlk ihraçtan sonra gerek SPK'daki süreçler gerekse şirketin dökümantasyon hazırlıkları daha kolay ve hızlı gerçekleşiyor, bu da şirketlerin piyasalardan çok daha hızlı bir şekilde borçlanmasını mümkün kılıyor. Şirketler finansman için bu kanalları kullanmaya başladıkça ve başarılı ihraçlar gerçekleştirdikçe, bu kanalları daha fazla kullanmayı tercih ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Yatırımcının ihraçlara ilgisi yüksek

Son dönemde yapılan ihraçlarda hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisinin oldukça yüksek seviyede olduğunu anlatan Erün, kurumsal talebin önemli bir kısmını oluşturan portföy yönetim şirketleri, yatırım ve emeklilik fonları için özel sektör tahvillerinin önemli bir alternatif haline geldiğini aktardı. Erün, SPK'nın son yaptığı düzenlemelerle yatırım fonları ve emeklilik fonlarının özel sektör tahvil ihraçlarına olan ilgisinin artacağına inandıklarını vurgulayarak, "İMKB Nitelikli Yatırımcıya İhraç Pazarı ile de herhangi bir şarta bağlı olmaksızın tahvillerin doğrudan ikinci el işlemlere açılması sağlanacaktır. Bu sayede hem kurumsal yatırımcıların ilgisi hem de piyasaların derinliği artacak" yorumunu yaptı.

Erün, gerek piyasa koşulları gerekse yasal altyapı açısından bakıldığında içinde bulunulan dönemin özel sektör tahvil ihracı için çok elverişli bir ortam oluşturduğunu kaydetti. "Kısa vadede bu durumu olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir risk unsuru görmüyoruz" diyen Erün şöyle devam etti: "Bu yıl içerisinde bir faiz artışının olmayacağını düşünüyoruz. Düşük enflasyon ve düşük faiz ortamının önümüzdeki dönemde de bu şekilde devam etmesi ve piyasaların derinliğinin artması ile birlikte özel sektör tahvillerinin yatırımcılar için önemli bir alternatif, şirketler için de öncelikli bir finansman kaynağı olacağını düşünüyoruz."

Sene sonuna kadar ihraç sayısı 20-25'e çıkar

Uzun yıllardan sonra yapılan ilk özel sektör tahvil ihracını Koç Finans ile 2006 yılında Garanti'nin yaptığını kaydeden Erün, "Önümüzdeki dönemde şirketlerin ihtiyacına ve yatırımcılarının talebine bağlı olarak özel sektör tahvil ihraçlarının devamı gelecek. Biz de bu üründeki liderliğimizi devam ettireceğiz.

Bugüne kadar gerçekleştirilen özel sektör tahvil ihraçlarının yüzde 40'ını biz gerçekleştirdik. Bu yıl içerisinde 400 milyon TL'den fazla tahvil halka arzına aracılık etmiş olduk. Bu sene sektörde toplam 18 adet ihraç gerçekleşti, bu rakamın sene sonuna kadar 20-25'e ulaşmasını bekliyoruz. Bu kapsamda bir yeni tahvil halka arzımız için 13-14-15 Ekim tarihlerinde talep toplayacağız.

Koç Finans'ın 18 ay vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli 100 milyon TL'lik tahvil halka arzına aracılık ediyoruz. Yine yatırımcılarımıza Hazine tahvilleri üzerinde yüksek bir getiri sunuyor olacağız. Ayrıca kasım ayı içerisinde de bir yeni 100 milyon TL'lik ihraç için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Koç Finans'ın 14 ve 15 Ekim tarihlerinde talep toplanacak 100 milyon liralık tahvili, 18 ay vadeli ve 6 ayda bir sabit kupon ödemeli olacak. Tahvilin getirisinin 7, 8 ve 11 Ekim tarihlerindeki gösterge tahvil faizlerinin ağırlıklı ortalamasına yüzde 1,33 ek getiri eklenerek belirlenecek. Koçfinans bugüne kadar 250 milyon TL'si halka arz olmak üzere toplamda 800 milyon TL tahvil/finansman bonosu ihracı gerçekleştirdi.

Yatırımcı ilgisi, alternatif fonlara kaymaya başladı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün, yatırımcıların geçtiğimiz yıllarda genellikle hisse senedi ve dövize dayalı ürünlere ilgi duyarlarken pazarın doygunluğa ulaşmasıyla birlikte artık farklı enstrümanlar üzerine kurgulanan alternatif yatırım fonlarına doğru kaymaya başladığını anlattı.

Tarım ürünlerine, gelişen ülke borsalarına, petrole ve altın gibi kıymetli madenlere dayalı fonlara daha çok ilgi gösterilmeye başlandığına dikkat çeken Erün, "Bizde tarım ürünlerine ve seçilmiş metallere dayalı fonlarla ürün yelpazemizi genişlettik. Klasik yatırım fonlarının yanında, belli bir vadede yatırımcısına anaparasının tamamını veya bir kısmını korumanın yanında hisse senedi, döviz, emtia gibi enstrümanların getirisini belli bir katılım oranıyla sunan anapara koruma amaçlı fonlar ön plana çıkmaya başladı. Bu fonların büyüklüğü bugün 1.7 milyar TL'yi geçti ve böylece toplam fon pazarı içerisinde yüzde 5,5'lik paya ulaştı.

Garanti olarak şu ana kadar 13 adet anapara koruma amaçlı ve 1 adet getiri garantili fon ihracı gerçekleştirdik. İhraç ettiğimiz 14 fondan toplam 395 milyon TL'nin üzerinde talep topladık. Bu fonlardan 9'unun yatırım dönemi hala devam ediyor. Amacımız müşteri talepleri doğrultusunda yeni halka arzlar gerçekleştirmek ve ürün çeşitliliğimizi artırmak" değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Garanti Bankası, yatırımlarını TL olarak değerlendirmek isteyen, aynı zamanda İMKB-30 endeksinin olası yükselişi ve düşüşünden faydalanarak getirisini yükseltmeyi hedefleyen yatırımcılara anapara korumalı iki fon sunuyor.

Yatırımcılara İMKB-30 endeksinin hareketlerine katılım hakkı veren 'yükselişe yönelik 15'nci alt fon' ile 'düşüşe yönelik 16'ncı alt fon', 19 Ekim tarihine kadar halka arz yöntemiyle satışa çıkarılacak. Vadesi 3 Ağustos 2011'de sona erecek fonlardan her ayın 2'nci ve 16'ncı günleri çıkış imkanı bulunuyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir