Özel sektörün boşluğunu kamu doldurur

Bakan Yıldız, doğalgaz dağıtımında özel sektörün önünde bir engel bulunmadığını, ancak fiyatlardan dolayı bir sorun yaşanması durumunda ise boşluğu BOTAŞ'ın dolduracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çorum'un Kargı ilçesindeki "Kızılırmak Hidroelektrik Santrali" yatırımının tanıtım törenine, Sheraton Otel'den video konferans yöntemiyle katıldı.
Bakan Yıldız, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Japonya ile bahar aylarında, nükleer santrallere ilişkin anlaşmanın imzalanacağı şeklindeki haberlerle ilgili soru üzerine Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir Japon gazetesine verdiği söyleşideki söz konusu anlaşmanın nükleer güç santrallerinin yapımıyla ilgili olmadığını söyledi.
Türkiye'nin ABD ve Rusya'nın dahil olduğu birçok ülkeyle nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dair anlaşması bulunduğunu anlatan Yıldız, bu anlaşmanın Japonya ile henüz yapılmadığını, Bakan Davutoğlu'nun sözlerinin bu anlaşmanın yapılmasına dönük olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, Egegaz'ın BOTAŞ tarafından kiralanması ile ilgili soruya ise özel sektörün kontratlarının ve kendilerinin ithal haklarının olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Eğer o piyasa fiyatlarını kurtarıyorsa, ithal ederler, Türkiye'de satarlar, kurtaramadıkları zaman ise teknik açıdan İzmir'den gelen gazın basınç dengelemesi gibi teknik bir gerekçeyle de buna kamu devam edebilir. Bununla alakalı yetkiyi BOTAŞ almıştır. Bu özel sektörün, özellikle politikalarını özelleşmeyi, liberalleşmeyi, serbestleşmeyi engelleyen herhangi bir husus değildir. Tam tersi, bizim herhangi bir müşterimizin, sanayi, mesken, ticarethane onların doğalgazla alakalı taleplerini zamanında ve yerinde karşılanmak üzere düzenlenmiş bir yapıdır."
Basınçla ilgili sıkıntı olup olmadığı sorusuna Bakan Yıldız, "İzmir'den bir girişin olması lazım. Özel sektör bunu, herhangi bir gerekçeyle yapmadığı veya yapamadığı takdirde o boşluğun oluşmaması lazım. BOTAŞ, kamu olarak o boşluğu doldurmaktadır. Özel sektörün tercih etmesi halinde o görevine devam edecektir" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir