”Özel sektörün canlı hayvan ithal etmesinin önü açıldı”

TZD Genel Başkanı Yetkin, et fiyatları ve kasaplık canlı hayvan ithalatı tartışmalarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörün kasaplık canlı hayvan ithal etmesinin önünün açıldığını vurgulayarak, bu şekilde ithal edilecek etlerin sağlıklı olup olmayacağının şüpheli olduğunu ileri sürdü.

TZD Genel Başkanı Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, et fiyatları ve kasaplık canlı hayvan ithalatı tartışmalarını değerlendirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve EBK dışındaki hayvancılık konusunda yatırımı olan kişi ve kuruluşlara da ithalat olanağı sağlanmasını getiren tebliğe ilişkin olarak Yetkin, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörün kasaplık canlı hayvan ithal etmesinin önü açıldı. Tebliğin damızlık hayvan ithaliyle sınır kalması gerekirdi. Özel sektör hangi denetim ve ölçülerle et ithal edecek bu belli değil. Gelecek etlerin sağlıklı olup olmayacağı şüpheli. Türkiye'deki et fiyatlarının düşmesi için damızlık hayvan ithal edilmeli" dedi.

Yetkin, Bakanlığın yayımladığı tebliğ ile özel sektörün canlı kasaplık hayvan ithalinin önünün açıldığını belirterek, tebliğin hayvan üreticisinin sorunlarına uzun vadede çözüm olacak damızlık hayvan ithaliyle sınırlı kalması gerektiğini söyledi.

Kasaplık canlı hayvan ithalinin et fiyatlarını düşürmeyeceğini birçok kez ifade ettiklerini hatırlatan Yetkin, buna karşın et ithali için ihaleye çıkılmaya devam edildiğini kaydetti.

Et ithaline ilişkin görüşlerini açıkladıklarında et lobiciliği yapmakla suçlandıklarını anlatan Yetkin, "Et ithaline karşı çıktığımızda bizi lobicilikle suçladılar. Özel sektörün et ithal etmesi et lobisi oluşturmayacak mı?" diye sordu.

Yetkin, özel sektörün ithal edeceği kasaplık canlı hayvanların hangi denetim ve ölçülerle ülkeye geleceğinin belli olmadığını, gelecek etlerin sağlıklı olup olmayacağının şüpheli olduğunu savundu.

Et fiyatlarının düşmesi için Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) devreye girmesi gerektiğini yineleyen Yetkin, EBK'nın fiyatları düşürmek için yurt genelinde 48 satış mağazası kurma düşüncesinden, kasapların baskısıyla vazgeçtiğini iddia etti.

Yetkin, Türkiye'de belediyelerin halk ekmek fırınlarıyla ekmek fiyatlarının regüle ettiğini ve bu sayede fiyatların belli bir aralıkta kaldığını, aynı şekilde EBK'nın da piyasadaki fiyatları dengede tutabileceğini söyledi.

Yetkin, "Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının spekülatörler tarafından yükseldiğini belirtmesinin ardından, şimdi de kaçak et kesimi yüzünden fiyatların düştüğünü söyledi. Neye inanacağımızı şaşırdık" dedi.

Et fiyatlarının et tekelleri olduğu öne sürülen kesimler tarafından yükseltildiği yolundaki görüşlerinin yanlış olduğunu belirten Yetkin, Türkiye'de 5 bin baş kapasiteli 50 tane et işletmesi bulunduğunu ve bunların et fiyatlarını düşürmede etkisi olamayacağını savundu.

Yetkin, Türkiye'deki et fiyatlarının yükselmesinin Türkiye'deki büyük ve küçük baş hayvan sayısının düşmesi yani üretimin düşmesinden kaynaklandığını, ayrıca Türkiye'nin sınırlarını 16 boyunca hayvan ihracatına açmasının ve İran'a oldukça yüksek sayıda hayvan satmasının da et fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu söyledi.

Damızlık hayvan ithal edilerek uygun koşullarda üreticilere verilmesi gerektiğini yolundaki görüşlerini tekrarlayan TZD Genel Başkanı Yetkin, tüketici derneklerinin et alınmaması için boykot yapılması çağrısını "fantezi" bulduğunu belirterek, "Halk zaten et yiyemiyor ki boykot yapsın" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir