Özel sektörün enerji projelerine finansman desteği

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan kredi, garanti ve hibe andlaşmaları ile özel sektörün yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine kredi sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan 3 uluslararası kredi, garanti ve hibe andlaşması, Resmi Gazete'de yayımlandı. Andlaşmalar kapsamında, özel sektörün yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine 235 milyon dolar ve 183 milyon 600 bin euro tutarında kredi sağlanacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan milletlerarası andlaşmalara göre, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasındaki Kredi Andlaşmasıyla, özel sektöre yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine, 135 milyon dolar ve 114 milyon 300 bin euro tutarında ek kredi sağlanacak.
Kapanış tarihi 31 Aralık 2016 olarak belirlenen andlaşma çerçevesinde anapara ödemesi, 15 Mayıs 2022'den 15 Mayıs 2036 tarihine kadar her 15 Mayıs ve 15 Kasım olarak tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasındaki Kredi Andlaşmasıyla da, özel sektöre yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine 100 milyon dolar ve 69 milyon 300 bin euro tutarında kredi temin edilecek.
Kapanış tarihi 31 Aralık 2016 olarak belirlenen andlaşma çerçevesinde anapara ödemesi, 15 Aralık 2018 tarihinden başlayarak 15 Aralık 2038 tarihine kadar her 15 Haziran ve 15 Aralık'ta gerçekleştirilecek.
Söz konusu iki andlaşma kapsamındaki kredilerin tutarının en az yüzde 25'i enerji verimliliği alt-projelerinin finanse edilmesi için, en fazla yüzde 50'si ise ticari yenilenebilir enerji alt-projelerinin finanse edilmesi için kullandırılacak.
Söz konusu iki andlaşma kapsamında her bir faiz dönemi için ödenmesi gereken faiz, kredinin para birimine uygulanan referans oranı artı değişken marja eşit oranda olacak.
5 Aralık 2011 tarihinde imzalanan her iki andlaşmanın nihai yürürlüğe giriş tarihi, imza tarihinden 90 gün sonrası olarak belirlendi.
Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası arasında imzalanan ''Pazara Hazırlık Teklifi İçin Hibe Anlaşması''yla da, ilk taksit olarak 350 bin dolar tutarında hibe sağlanacak.
Bu konularda ilginizi çekebilir