Özelleştirme Arenası, perşembe günü yapılacak

Açılış konuşmasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapacak, dağıtım ve üretim özelleştirmelerinde neler yapılacağı hakkında yatırımcılara bilgi verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin büyük elektrik dağıtım bölgeleri ile toplam 16 bin megavat kurulu gücündeki elektrik üretim santrallarının özelleştirilmesi öncesi 18 Mart Perşembe günü Ankara'da tüm gün sürecek özelleştirme arenası yapılacak. 

Alınan bilgiye göre, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenecek arenanın açılış konuşmasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapacak. Şimşek, geçtiğimiz hafta İstanbul'da yatırımcılara tanıtılan özelleştirilecek 45 adet termik ve hidroelektrik santral ile bundan sonraki özelleştirme süreci hakkında açıklamalarda bulunacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın "Türkiye enerji piyasasında mevcut durum ve yatırım fırsatları" konulu bir konuşma yapacağı toplantıda, Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu da dağıtım ve üretim özelleştirmelerinde neler yapılacağı hakkında bilgi verecek.

Açılış konuşmalarının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, "Türk Enerji Sektörünün Yeniden Yapılandırılmasında Özelleştirmenin Rolü" konulu bir sunum yapacak.

Toplantının ilk "interaktif platform"unda elektrik dağıtım özelleştirmelerinde gelinen aşama, hedefler ve özelleştirme sonrası dönem ele alınacak.

Başkent Elektrik'in üst düzey yöneticisi Yetik Mert, Elektrik Dağıtıcıları Derneği Başkanı Ceyhan Saldanlı'nın yanı sıra ÖİB ve EPDK yetkililerinin katılacağı toplantıda ilk uygulamaların yanı sıra tarifelendirme ve yeni dönem konuları tartışılacak.

Çalışmalar açıklanacak

Arena'nın ikinci toplantısında "elektrik üretim özelleştirmeleri ve dünya uygulamaları; yatırımlar ve finansman" konuları ele alınacak. Bu kapsamda Avrupa'nın en büyük üretim özelleştirmesinin yol haritası üretim sektörü özelleştirmelerinden beklenen fayda, özelleştirilecek santraller ve sürdürülen çalışmalar açıklanacak.

Toplantıda üretim özelleştirmelerine yönelik özel sektörün beklentileri, dünya uygulamaları ışığında üretim ve dağıtım özelleştirmelerinin finanse edilebilirliği için yapılması gerekenler gibi konular da ele alınacak.

Son oturumda ise arasında Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Mehmet Kazancı doğal gaz dağıtımında özel sektör çalışmalarını değerlendirecek, ÖİB yetkilileri de Başkent Doğalgazın özelleştirilmesine yönelik bilgi verecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir