Özen: Adana’da Barcelona gibi dönüşüm yapılabilir

Garanti Anadolu Sohbetleri’nin Adana toplantısında konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, “Barcelona, ekiple, ortak akılla kentsel dönüşüm planladı, marka şehir oldu. Adana için özgün yol haritası oluşturmanın ipuçlarını bulmayı hedefliyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NAZİRE HİÇYAKMAZER

ADANA - Garanti Bankası’nın 12 yıldır düzenlediği “Garanti Anadolu Sohbetleri”nin 97’ncisi Adana’da gerçekleşti. Adana Sheraton Oteli’nde düzenlenen toplantıda Türkiye’nin ilk metropol kentlerinden Adana’nın yeni bir sanayi hamlesi başlatabilmesi için farklı bir vizyonla yeniden planlanması gerektiği belirtildi. Bu süreçte imar planına öncelik verilmesini gerektiğini vurgulayan iş çevreleri, imar sorunlarının sanayi kesiminin yeni yatırımlarını engelleyecek noktaya geldiğini, girişimcilerin uygun yatırım alanları bulamadığını belirtti. Kent içinde kalan sanayi tesislerinin büyüme olanağının kalmadığını dile getiren iş çevreleri,bu işletmelerin kümelenme modeli çerçevesinde uygun yatırım alanlarına yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Toplantıya Barcelona'nın eski baş mimarı mimarlık Prof. Josep Anton Acebillo da katıldı. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Adana için de Barcelona'ya benzer bir yol izlenebileceğine dikkat çekti. 

Kıvanç: Sanayinin canlanması için teşvik sistemi çok önemli 

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye’nin 2023 yılında hedefl ediği 500 milyar dolarlık ihracata ulaşabilmek için önümüzdeki dönemde sanayicilerin bugün gerçekleştirdikleri ihracatı üçe katlamaları gerektiğini belirterek, “Bunun için ciddi bir sanayi hamlesine ihtiyaç var. Son dönemde GSMH’deki payı yüzde 16’lara gerileyen sanayi üretiminin yeniden canlanması için planlanan teşvik sistemi büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar sanayi kesiminde gerçekleştirilen her bir birimlik yatırımın ekonomiye 1.68 birimlik bir katkı yarattığını gösteriyor.. Bu durum özellikle istihdam alanında net bir şekilde görülmekte ve sanayi kesiminde istihdam edilen her 100 kişiye karşılık finans, ulaşım, inşaat, madencilik gibi farklı sektörlerde de 60’tan fazla yeni istihdam yaratılmaktadır” dedi. 

Kıvanç, Türkiye’yi ileri noktalara taşıyacak olan Ar – Ge faaliyetlerinin çok büyük bir kısmının sanayiciler tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayarak, üniversitelerde okuyan mühendislerin de önemli bir bölümünün sanayi kesimi tarafından istihdam edildiğini söyledi. Sanayinin gelişimi için altyapı, yatırım, çevre, ticaret, hizmet ve turizm gibi birçok alanın dengeli biçimde kurgulanması gerektiğini kaydeden Kıvanç, “Adana Türkiye’de sanayileşen ilk kentlerden biri. Kent yetişmiş iş gücüne sahip olmasına rağmen son dönemde sanayi alanında yaşanan olumsuzluklar kentin sosyal yaşamında da görülüyor. Adana’nın farklı bir vizyonla yeniden planlanması önemli bir zorunluluk haline geldi. Bugün imar planı kentimizin öncelikli sorunları arasında yer alıyor. İmar sorunu sanayi kesimi için yeni yatırımları engeler bir noktaya ulaştı. Yeni yatırımcı Adana’da kendisine uygun yatırım alanları bulamıyor. Mevcut sanayi ve üretim alanlarının bir kısmı şehrin merkezinde kaldı. Buradaki işletmelerin de büyüyüp gelişme imkanı ortadan kalktı. Bu işletmeler günlük faaliyetlerini dahi zorlukla yürütebilir hale geldi. Bunların kümelenme modeli çerçevesinde uygun yatırım alanlarına yönlendirilmesi büyük bir zorunluluk” şeklinde konuştu. 

Acebillo: Elektrik tüketimi 2 bin megawatt olmalı

Barselona’nın dönüşümü için yapılan altyapı projelerinde 1988 yılından beri aktif görev alan Lugano Üniversitesi Mimarlık Akademisi Öğretim Üyesi, AS Mimarlık Ofisi Başmimarı ve Barselona Eski Başmimarı Prof. Josep Anton Acebillo, toplantıda kentleşmedeki küresel trendleri ve Barselona örneğini anlattı. Bütün dünya şehirlerinde sorunların ortak olduğunu ifade eden Prof Acebillo, bir şehirde yaşanan sorunların o şehirde yaşayan insanların kültürel ve sosyal yapılarına göre çözülmesi gerektiğini söyledi. 

Şehirlerin kompleksliğinden, mekanizmasından, yoğunluğundan, yaratıcılık ve unsurlarından bahseden Prof Acebillo, “Şehrin sağladığı koşullar sosyopolitik ve ekonomi sonuçlar yaratıyor.Tarım en önemli sektörlerden biri. Şehirlerin sağladığı hizmetlerle tarımda yeni boyutlar kazanılabilir” dedi. 
Yapılaşma, trafik, enerji tüketimi ve sosyal yapının şehirlerin genel sorunları olduğunu aktaran Prof Acebillo, “Şehirlerin birçok sorunu var. Bunlar için belirledikleri paradigmalar bulunuyor. Yaşanan trafik sorunları için 2 öneri ortaya atıldı. Bunlardan biri arabaların tamamen ortadan kaldırılması ki bu çağın gerekliliklerine göre mümkün değil çünkü araba medeniyetin en önemli unsurudur. Diğeri ise toplu taşımaya ağırlık verilmesi. Bu ikinci öneri için özellikle yaşanılan yerden toplu taşıma aracına kadar araba ile gidilmesi oradan da toplu taşıma ile devam edilme konusu tartışıldı. Bu ekonomik olarak da avantaj sağlar” şeklinde konuştu. Acebillo, bir şehirde ihtiyaç duyulan kişi başına elektrik tüketiminin günlük 2 bin megawatt olarak belirlendiğini ancak şu anda insanların günlük 6 bin megawatt elektrik kullandığını belirterek, “Elektrik tüketiminin günlük 2 bin megawatta indirilmesi gerekiyor. Kaliforniya’da elektrik üretimi için çölün ortasında sistem kuruldu. Bu tür sistemler hem kaynakların tüketimini azaltıyor hem de doğaya zarar vermiyor. Birçok şehirde kurulabilir” dedi. 

Akat: Türkiye’nin yeterince küresel şampiyonu yok

 İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise Türkiye’nin krizden sonra iyi bir dönem geçirdiğini ancak 2011 yılının sonbaharına doğru beliren dış açıkla birlikte çıkış yolu arayışına girdiğini söyledi. Türkiye’nin sorununun özel sektörün borçlanması olduğunu vurgulayan Akat, “Türkiye’nin yeterince küresel şampiyonu yok. Türkiye ile birlikte Adana’dan da küresel alanda iyi firmalar görmek isteriz. Türkiye dışında tanınan Türk firmalarına baktığınız zaman bu ekonominin büyümesine göre sayıca çok az olduğunu söyleyebilirim. Bunun bir nedeni kayıtdışılıktır.” diye konuştu.

Özen: Adana dünyanın özgün metropollerinden biri olabilir 

►Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen: Garanti Bankası olarak yurdun her köşesinde üretici güçlerle birlikte olduk. Adana’da 24 şubemizin hizmet verdiği 10 bine yakın üye işyerimiz var. 200 bini aşkın kredi kartı ile Adana ekonomisine canlılık kattık. Adana zengin potansiyeli ve sanayi faaliyetleriyle gelişme merkezi oldu. Son dönemde doğudan aldığı göçün etkisiyle, nüfus artış hızı en yüksek illerden biri haline geldi. Bu da yatırımcıların şehre yönelimini arttırdı. İnşaat sektörünün aktörleri, özellikle Adana’nın kuzey kesiminde, Yeni Adana diye tabir edilen bölgede, konut imalatını hızla arttırıyor. TÜİK’in 2013 verilerine göre, bölgede 20 bin 825 adet konut satışı gerçekleştirilmiş. Son 5 yılda, Adana’daki satılık konut fiyatlarında, Türkiye ortalamasının üzerinde meydana gelen yüzde 55’lik artış, şehrin potansiyeline işaret ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları ve yeni projeler Adana için önem taşıyor. A dana’da kentleşmenin sağlıklı yürütülmesi için birçok çalışma yapılıyor. Farklı birliklerin ve Sanayi Odası’nın forumlarda, konferanslarda, seminerlerde bu konuyu ön sıralara taşıdığını görüyoruz. Adana sahip olduğu dinamizmi gerçek bir atılıma dönüştürürse, dünyanın özgün metropollerinden biri olur. Önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Barselona, yetkin bir ekip kurarak, ortak aklı esas alarak, ana faaliyet konularında dengeli bir gelişmeyi içeren kentsel dönüşüm stratejisi planladı. Geçtiğimiz 20 - 25 yıllık süreçte, dünyanın önde gelen marka şehirlerinden ve cazibe merkezlerinden bir haline geldi. Adana için özgün bir yol haritası oluşturmanın ipuçlarını aramayı hedefl iyoruz. Adana’nın çizebileceği bir gelişme modeli, dünyaya sunabileceği bir potansiyeli, mecra arayan yatırımcılara söyleyebileceği bir sözü var. Yeter ki ikna edici olabilsin. Uluslararası finans ve yatırım çevrelerinin dinleyeceği, heyecan duyacağı projeler üretebilsin. İlgili tüm taraftarları ve uzmanları ortak akılda buluşturabilsin.

Bu konularda ilginizi çekebilir