Özilhan: Anadolu Etap projesi iki yılda Türk tarımında model oldu!

Parçalanmış tarlaları birleştirerek geniş araziler üzerinde en son teknoloji ve tekniklerle modern tarım yapıp global tedarik zincirinin parçası olmak... Anadolu Etap, bu hedefle 1.5 yılda 90 milyon dolarlık yatırım yaptı, 350 bin ağaç dikti. Tuncay Özilh

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Geçtiğimiz iki yılda Adana, Şanlıurfa, Çanakkale gibi pek çok bölgede tarla sahipleri onlarla görüştü, kimi el sıkıştı kimi onların ardından gelen yatırımcılarla anlaştı. Anadolu Holding'in tarım şirketi Anadolu Etap, bugün kiraladığı 9 bin dönüm arazide meyve ağaçları yetiştirmeye, meyve suyu yatırımlarını hızla devreye alarak tamamlamaya devam ediyor. Bölünmüş tarlaları birleştirerek verimli, modern tarımla global tedarik zincirinin önemli bir halkası haline gelmek isteyen Anadolu Etap'ın çok yaklaştığı bu hedeften sonrası için de önemli planları var: Yurtdışında örneğin Pakistan'da yatırım yapıp Anadolu'da edindiği tecrübeyle o topraklarda da tarım yapmak…

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Etap'ın geldiği noktayı anlattığı basın toplantısında, "Adana'dan Mersin'e giderken dağ, tepe meyve ağacı olmuş. Gördüm, çok mutlu oldum" diyor. Şirketin Türk tarımı için bir model olduğunu belirtiyor Özilhan. "Bizim meyve suyu yatırımının ardından pıtrak gibi yeni yatırım geldi, bizimki kadar büyük değil ama çok önemli buluyorum bu hareketi ve gurur duyuyorum" diyor.

Anadolu Etap, Coca-Cola için meyve suyu üreten bir şirket. Üç eşit ortağı var: Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve dünyanın en büyük konsantre meyvesuyu üreticisi Brezilyalı Cutrale. Bu üç şirket arasındaki 'çöpçatanlığı' da Coca-Cola Global Başkanı Muhtar Kent yapmış.

90 milyon dolar yatırım

Anadolu Etap, Ekim 2009'da kuruldu. Haziran 2010'da Balıkesir tesisinde püre hattı tamamlandı. Temmuz 2010'da Mersin tesisinin kapasitesi 4 katına çıkarıldı. 2011 yılının ocak ayında ise Mersin tesisinde ikinci hat devreye alındı. Adana ve Şanlıurfa'da 2 bin 200, Çanakkale'de ise 6 bin 200 dönümlük çiftlik devralan Anadolu Etap'ın bugüne kadar yaptığı toplam yatırım 90 milyon doları buldu.

İspanya'da yönetici 'avladı'

Tuncay Özilhan yatırımlarını anlatırken milyon dolarlardan daha çok, İspanya'dan getirdikleri çiftlik direktörünün kendilerine kattığı know-how'ı önemsiyor. "Ağaçlarımıza birer bebeklermiş gibi bakıyoruz" derken, yeni fidanları İspanyol yöneticinin tavsiyesiyle nasıl kumaştan torbalarla 'giydirdiklerini' anlatıyor.

Şeftaliyi 6 ay toplayacak

Anadolu Etap'ın bu yıl sonunda tam 350 bin dikili ağacı olacak. Şirketin Genel Müdürü Demir Şarman toplam 30 farklı tür şeftali ağacı diktiklerini, bu ağaçların birçoğunun Türkiye'ye ilk kez geldiğini anlatıyor. Her arazinin iklimine, özelliklerine uygun özel fideler ithal ettiklerini söylüyor Şarman ve bu fideleri deneyerek bu topraklardan 2.5 ay değil tam 6 ay şeftali toplayabilmenin peşinde olduklarını belirtiyor.

Urfa'da ilk vişneyi o dikti

Anadolu Etap üretime şeftali ile başlamıştı. Ama nar, elma, kayısı ve vişne suyu için de yatırıma başlanmış. Şirket Şanlıurfa'daki arazilerinde vişne yetiştiriyor. Şehirde yetişen ilk vişne bu. Sadece Coca-Cola Türkiye için değil global çapta meyve suyu tedarikçisi olmayı hedefliyor. Peki ya sonra?.. Tuncay Özilhan, Pakistan için şimdiden çalışmaya başladıklarını açıklıyor: "Pakistan önemli bir mango üreticisi ve böyle yatırımlara çok açıklar. Bizzat gittim Pakistan Başbakanı ile de görüştüm. Önümüzdeki dönemde Cutrale'nin başkanı ile oraya bir ziyarette daha bulunabiliriz."

Paketli meyve satacak Agro-akademi kuracak

+ Anadolu Etap paketli markalı meyve ile perakende sektöründe marka yaratacak.

+ Şirketin bir diğer hedefi agro-akademi kuramak. Meyve ziraatçilerini kendi yetiştirecek.

+ Meyve ağaçlarında karbon izini ölçecek bir araştırma için çalışma yapıyor.

+ Bir süre sonra kendi fidesini kendi yetiştireceği bir fidanlık kuracak, kendi fidelerini geliştirecek.

Cutrale'nin Başkanı GAP'ın üzerinden uçarken hastalıklı ağaçları teşhis etti

Brezilyalı dev meyvesuyu üreticisi Cutrale'nin Başkanı Jose Louis Cutrale, Coca-Cola'nın en büyük 9 şişeleyici şirketinin İstanbul'da yapılan zirvesi nedeniyle Türkiye'deydi. Şirketin gösterdiği başarı Brezilya'yı "portakal suyunun Suudi Arabistanı" haline getirmiş… Anadolu Etap ile ilgili "Bu henüz ortaklığımızın başlangıcı, ilk aşaması" diyen Cutrale Başkanı şirketin 3. kuşak yöneticisi. İşine aşkla bağlı. Öyle ki sayısı 28 milyonu aşan ağaçlarını taktırdıkları chiplerle uydudan izliyor. Cutrale'nin konuya hakimiyetini daha da iyi anlayabilmemiz için Cemal Özgörkey şu hikayeyi anlattı: "Cutrale bir gün Adana'ya uçağı ile giderken GAP'ın üzerinden geçmiş. İner inmez Özgörkey'e 'Şu geçtiğim büyük projenin üstünde şu parseldeki meyve ağaçları hastalık kapmış' demiş. Araştırmışlar, gerçekten de doğru çıkmış."

Bu konularda ilginizi çekebilir