Özkoç: İçtüzükte acilen düzenlenmesi gereken şeyler var

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "İçtüzükte acilen düzenlenmesi gereken şeyler var. Bununla ilgili Meclis Başkanlığı bir çalışma yapmış, bu hafta içerisinde grup başkanvekilliklerine dağıtacaklar." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Mecliste basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Binali Yıldırım başkanlığında, meclis başkanvekilleri, idare amirleri, grup başkanvekillerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

Toplantıda, yeni yasama yılı öncesi yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunulduğunu anlatan Özkoç, külliye içerisinde ciddi güvenlik önlemleri alındığının aktarıldığını ifade etti.

Özkoç, Meclisin yasama kapasitesi ve etkinliğinin güçlendirilmesi için yapılacaklar ve milletvekillerine uygun çalışma alanı yaratılabilmesine yönelik personel düzenlemeleri yapılması hususunda görüşlerin tartışıldığını belirtti.

İçtüzüğün iki ana başlık altında ele alınmasının ortak olarak ifade edildiğini aktaran Özkoç, 1 Ekim'deki yasama yılı açılışının ertesi günü Mecliste görüşmelerin başlayacağını söyledi. Meclisin işleyişinin yasalara uygun hale getirilmesi için İçtüzükte acilen düzenlenmesi gereken konular olduğunu dile getiren Özkoç, "Bununla ilgili Meclis Başkanlığı bir çalışma yapmış, bu hafta içerisinde grup başkanvekilliklerine dağıtacaklar. Burada tartışmalara meyil edilecek bir konu yok. Sadece yeni sisteme uygun İçtüzükte düzeltilecek olanlar düzeltildi. Bunlar halledilecek. Sanıyorum ki grup başkanvekilleriyle yapılacak 2-3 oturumla 2-3 gün içinde bu halledilecek." diye konuştu.

Toplantıda İçtüzüğe ilişkin ele alınan ikinci başlığın ise İçtüzüğün daha işlevsel bir konuma gelebilmesi, milletvekillerinin yasadan ve milletten aldıkları yetkileri daha geniş ve kapsamlı kullanabileceği bir içtüzüğün hazırlanması olduğunu kaydeden Özkoç, TBMM Başkanı Yıldırım'ın, "Bütün grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek ortak bir zeminde buluşulmasında hassasiyet gösterilecek. Grup başkanvekilleri Genel Kurula gelmezlerse mazeretli sayılabiliyorlar. Bunlara bir iki daha eklenebilir." dediğini aktardı. 

Özkoç, toplantıda ayrıca, "Genel Kurul Salonundaki oturma düzeniyle ilgili basında yer alan haberlerin doğru olmadığının, içeriden birinin basına bu tür bir bilgi aktarıp aktarmadığının araştırılacağının ve yasal takibinin yapılacağının" iletildiğini belirterek, "Ancak yer konusunda, oturma düzeniyle ilgili tam bir mutabakat içerisinde değiliz. Bunu da grup başkanvekilleri ve Meclis Başkanı kendi aramızda çözmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bürokratları çağırdıkları gibi bakanları da çağırıp dinleyebilirler"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özkoç, oturma düzeniyle ilgili mutabık olunmayan konunun sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Örnek veriyorum, 6 sıra AKP'ye ayrılmış durumda. Diğer sıralarsa, ikişer sıra şeklinde diğer siyasi partilere eşit şekilde paylaştırılmış durumda. Ancak arkadaşlar '7 sıra bize ait olsun.' diye bir yaklaşım getiriyorlar. Onun da çok doğru olmadığını, böyle olursa iç içe yan yana... Örnek veriyorum, İYİ Parti ile MHP aynı sırada oturacak. AKP ile bizim aynı, yan yana, bitişik oturmamız gerekiyor. Bunların da doğru olmadığını ifade ettik. Herhalde karşılıklı anlayış içerisinde bunu çözeceğiz diye tahmin ediyorum." 

Partilerin Genel Kuruldaki oturma sıralamasına ilişkin bir değişiklik olup olmadığına yönelik soruyu yanıtlarken de Özkoç, "Sıralama ile ilgili şu anda herhangi bir değişiklik yok." dedi.

Özkoç, bir gazetecinin, "Bakanların yeni yasama döneminde komisyon çalışmalarına katılmaları yönünde iktidar partisinin bir önerisi olacağı" yönündeki ifadeleri üzerine, "Daha henüz bize gelmiş herhangi bir teklif yok. Ancak bu konu, İçtüzükte daha geniş kapsamlı düzenlenirken ele alınacak, diye düşünüyorum. Ancak iktidar partisinden böyle bir teklif gelirse bunu değerlendiririz. Bakanların, 'yürütmenin yasamaya müdahalesi' şeklinde komisyonlarda bulunmasını doğru bulmuyoruz. Ancak komisyonlar istedikleri takdirde bürokratları çağırdıkları gibi bakanları da çağırıp dinleyebilirler, diye yaklaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Meclisteki güvenlik önlemlerine ilişkin bir soruya karşılık da Özkoç, kameralar ve x-ray cihazlarıyla kontrollerin artırıldığını, girişlerde yaka kartı kullanımıyla emniyet güçlerinin kişilere ilişkin bilgi sahibi olmama kaygısının önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Bu konudaki başka bir soru üzerine Özkoç, "CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bu konuyu orada gündeme getirdi. Uzun menzilli silahlarla dolaşan emniyet görevlileri var. Sivillerden ve milletvekillerinden daha fazla emniyetten, jandarmadan arkadaşların dolaştığını görüyoruz. Dışarıya karşı demokratik bir Meclisin doğru yansımadığı anlayışını dile getirdiler. Meclis Başkanı, bu konuyla yakından ilgileneceğini, hatta bazı düzeltmeler de yaptıklarını, bunu daha hassas noktada inceleyeceklerini ifade ettiler." dedi. 

Özkoç, tahliye olan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun ne zaman yemin edeceği sorusuna, "Bu konuda şimdi konuşulmuş herhangi bir şey yok ama ilk önce Meclisin açılışı var, Sayın Cumhurbaşkanımızın hitabı söz konusu. O gün ya da ondan bir gün sonra Enis Bey'in yemin töreni gerçekleşmiş olur." yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir