”Özür dilemesi gereken Ermenistan”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, özür dileme kampanyasına ilişkin açıklamada bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, 1915 olaylarıyla ilgili başlatılan özür dileme kampanyasına ilişkin ''Hem hukuk açısından hem tarih açısından Türkiye'nin özür dilemesini gerektirecek bir durum mevcut değil. Özür dilemesi gerekenlerin başında Ermenistan gelir'' dedi.

Öymen, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve Bursa milletvekilleriyle birlikte Mecliste basın toplantısı düzenledi. 1915 olaylarıyla ilgili bazı kimselerin özür dileme kampanyalarına başladığına değinen Öymen, ''Bunu, yersiz ve isabetsiz bir girişim olarak görüyoruz. Özür dilemek suçu kabul etmektir, Türkiye'nin 1915'te böyle bir suç işlediğini ne hukuk ne de tarihi gerçekler göstermektedir'' dedi.

Gül'e atıfta bulundu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ''Herkes istediği değerlendirmeyi yapar'' dediğini belirten Öymen, ''Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün dediği doğrudur ama başka doğru da vardır. O da Cumhurbaşkanı görevlerinin biri de ülkelerinin onurunu korumaktır. Siz geçmişinizi suçlayanları korumakla, ülkenin onurunu korumuş olmazsınız. Öncelikle geçmişinizle ilgili haksız suçlamalara karşı tavır almalısınız'' diye konuştu.

Öymen, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın TBMM Dışişleri Komisyonunda özür dileme kampanyasına karşı ortak bir bildiri yayınlanmasını önerdiğini ancak henüz bir bildiri yayımlama kararı alınmadığını belirterek, Arıtman'ın önerisinin ortak görüşleri olduğunu bildirdi.

4 bin 95 kişinin seçmen listesinden kaydı silindi

Öymen, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde seçmen olmayan binlerce insanın kütüklere yazıldığını tespit ettiklerini kaydetti. Partilerinin il ve ilçe teşkilatlarının tespitleri doğrultusunda yaptıkları itiraza ilişkin YSK'nın karar verdiğini ifade eden Öymen, 4 bin 95 kişinin seçmen listesinden kaydının silindiğini söyledi. Bu kişilerin boş arazi, depo, kiralık ev gibi adreslere seçmen yazıldığını anlatan Öymen, ''Hiçbir ülkede seçimler böyle gayri ciddi yapılmaz. Listelerde yıllar önce ölmüş kişilerin kayıtları görüldü. Seçimin ciddiyetine gölge düşmüştür. Başka il ve ilçelerde de müracaatlarımız var. Bu karar, CHP'nin şimdiye kadar dile getirdiği kaygının ne kadar haklı olduğunun kanıtıdır. Daha şimdiden yerel seçimlerle ilgili kuşku ve kaygılar ortaya çıktı'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, seçimlerin şaibe, endişe ve tartışmalardan uzak bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. AKP'nin bu tartışmalar içinde yer almaması gerektiğine işaret etti. Türkiye'de son 2 seçimde bu tür tartışmaların yer aldığına dikkat çeken Okay, seçmen kütükleri açıklanmadan seçmen sayılarıyla ilgili konuyu gündeme getirdiklerini söyledi.