PAGDER OSB hamlesiyle plastik sanayini teşvike kavuşturuyor

Plastik sanayicilerinin köklü sivil toplum örgütü PAGDER Kırklareli Vize ve Bilecik Osmaneli'ye plastik şehirleri kuruyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - PAGDER'in ortaklığıyla Kırklareli'nin Vize ilçesinde kurulan Türkiye'nin ilk Plastik Özel Organize Sanayi Bölgesi PAGDER ASLAN Özel OSB'de satışlar son aşamaya geldi ve inşaatların için gün sayılmaya başlandı. Bilecik'in Osmaneli ilçesinde kurulacak OSB'de ise 3 milyon metrekarenin üzerinde ön talep toplandı. PAGDER iki ayrı proje ile plastik sanayicilerine teşvik kapsamı içinde yatırım fırsatı sunuyor.
Plastik Sanayicileri Derneği PAGDER sanayicilere "plastik şehirleri" kurarak, uygun koşullarda ve yatırım teşvikleri kapsamında yatırım fırsatı sunuyor. Türkiye'nin ilk plastik özel ihtisas organize sanayi bölgesi yatırımı olarak dikkati çeken PAGDER Aslan Özel OSB'de son parsellerin satışı devam ederken, fabrika inşaatlarının bu yıl içinde başlatılması için çalışmalar hızlandı. 
Kırklareli'nin Vize ilçesinde 60 hektar alan üzerinde kurulan ve 120 hektar genişleme alanı bulunan PAGDER Aslan Özel OSB'de toplam yatırım hacminin 600 milyon TL'ye kadar çıkabileceği belirtildi. PAGDER Aslan Özel OSB tam doluluğa ulaştığında Vize ilçesi 10 bin kişinin çalıştığı 110 dolayında plastik fabrikasıyla plastik şehrine dönüşecek. 
 
Bilecik Osmaneli OSB'ye de plastik yatırımcısından yoğun ilgi 
PAGDER'in ikinci büyük OSB girişimi olan Bilecik Osmaneli OSB'de ise ön talep 3 milyon 252 bin metrekare olarak, 1 milyon 650 bin metrekarelik alanın iki katına yaklaştı. "Plastik İhtisas OSB" olarak faaliyet gösterecek alanda örgütlenmenin kısa sürede tamamlanacağı, bölgesel teşvik yanında ayrıca yüzde 50 yatırım yeri teşviki kapsamında bulunan Bilecik OSB'nin bu özelliğinin sürmesi için girişimlerin devam ettiği açıklandı. Bilecek Osmaneli Plastik İhtisas OSB'nin demiryolu, yüksek hızlı tren hattı, karayoluna yakın konuşlandığı, Gemlik Limanına 90, Bilecik'e 25, Sakarya'ya 70, Yalova'ya 90, İstanbul'a ise 180 km mesafede bulunduğu belirtildi. 
PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci: "Plastik sanayicilerine "teşvikli yatırım" fırsatı sunmaktan mutluyuz."
Yeni teşvik sisteminde organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar, bir alt bölgesel teşvik kademesinde değerlendirildiği için PAGDER, iki OSB yatırımıyla plastik sanayicilerine ek avantaj sunuyor. Plastik yatırımlarının OSB dışında yatırım teşviklerinden yararlanamadığını hatırlatan PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci, "Türkiye'nin sanayi şehirlerini, merkezlerini sektörümüzle birlikte hayata geçirmekten, plastik sanayicilerine teşvikli yatırım fırsatı sunmaktan mutluyuz. Görünen o ki; şehir içine sıkışmış, dağınık bir şekilde çalışmalarını sürdüren sanayicilerimiz, modern bir üretim alanında, kendilerine yakışır bir ortamda faaliyet göstermek istiyor. Buna vesile olan yatırımlar sektörümüzün gururu olacak" değerlendirmesini yaptı. 
PAGDER'in ayrılan alanın iki katına yakın talebe ulaştığı ve genişletme çalışmaları devam eden Bilecik Osmaneli OSB, sanayicilere 4. Bölge teşviklerinden yararlanma fırsatı sağlıyor. Teşvik sistemi içinde buraya yatırım yapan bir sanayici, yatırım harcamalarının yaklaşık yüzde 65'ini geri alma fırsatı buluyor. 
PAGDER Aslan Özel OSB yatırımları ise 2. Bölge teşviki kapsamında değerlendirilecek. Bu kapsamda,  yüzde 50 yatırım teşvik desteği uygulanacak. Ayrıca, OSB'de yapılan inşaatlar, inşaatın bitim tarihini takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl emlak vergisinden ve merkezi atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerdeki işletmeler atıksu bedelinden muaf olacak. Organize Sanayi Bölgelerindeki yapı ve tesisler, bina inşaat harcı ve yapı kullanma izni harcından da müstesna olacak. 
PAGDER Aslan Özel OSB, Çorlu ve İstanbul Atatürk Havalimanı; Tekirdağ ve Ambarlı limanları; Alpullu, Durak istasyonları ile E5, TEM ve Kapıkule gibi bölgenin önemli havalimanı, karayolu, liman ve istasyonlarına, gümrük kapısına yakınlığı ile de lojistik olarak büyük kolaylıklar sunan bir konumda bulunuyor.