”Paket geçerse, AKP'nin taslağı olarak kalır”

BDP Genel Başkanı Demirtaş, "AKP sadece kendi iktidarını, kullanmaya yönelik bir anayasa paketiyle önümüze geliyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa değişiklik  taslağıyla ilgili, "Paket, bu haliyle Komisyondan geçer ve Genel Kurula gelirse, bu, AKP'nin taslağı olarak kalır" dedi.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa değişiklik teklifi taslağının değerlendirirken toplumun yüzde 80'inin yeni bir anayasa istediğini söyledi.

Türkiye'nin darbe anayasası ile yaşamak istemediğini kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Yeni anayasa konusunda bu kadar toplumsal destek sağlanmışken, yama bir anayasa ile toplumun karşısına çıkmak, halkın gerisine düşmektir. Halk artık Kenan Evren anayasasından bıktı ama AKP bıkmadı, halen ona sarılmış. Yeni anayasa yapmanızın önünde nasıl bir engel var? Niye 20 madde, niye 60 madde değil? Neden sadece özellikle yüksek yargının hedeflendiği paketle toplumun karşısına çıkılıyor? Bu kuşku yaratıyor. AKP sadece kendi iktidarını, günü kullanmaya yönelik bir anayasa paketiyle önümüze geliyor."

Yeni anayasa teklifi taslağını incelemeye başladıklarını, bu konuda önerilerinin olacağını belirten Demirtaş, "Paket, bu haliyle Komisyondan geçer ve Genel Kurula gelirse, bu, AKP'nin taslağı olarak kalır" ifadesini kullandı.

Seçim barajının düşürülmesi halinde oluşacak demokratik bir parlamento zemininde güçlü bir sivil anayasa yapma imkanını daha kolay olacağını kaydeden Demirtaş, "Seçim barajı konusunda üç kafadarlar çok rahat anlaşıyorlar. CHP, MHP ve AKP'nin en rahat anlaştığı konu bu. Parlamentoda olmanın verdiği rahatlıkla, demokratikleşmeyi tıkayan üç güç haline geldi bu partiler" diye konuştu.

BDP'nin anayasa değişikliği ile ilgili tavrının iyi anlaşılması gerektiğini belirten Demirtaş, CHP ve MHP gibi, daha paketi görmeden reddeden, statükocu, tıkayıcı tavır içinde olmadıklarını söyledi. Selahattin Demirtaş, yapıcı muhalefetle bu paketin daha fazla demokrasi içermesi için çaba sarf edeceklerini dile getirdi.

Demirtaş, "Türkiye'de 100 bin kaçak Ermeni gerekirse sınır dışı edilir" anlayışının, AK Parti'nin demokrasi anlayışının bir göstergesi olduğunu ileri sürdü. Bunun, 1915 anlayışının 2010 versiyonu olduğunu iddia eden Demirtaş, "Talat ve Enver paşaların 2010 versiyonu..." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir