Pakistan'da 40 milyon kişi sel mağduru

Selden 2 binden fazla kişinin öldüğü ülkede afetten en çok Belucistan, Pencap, Kyber Pakhtun Khwa ve Sint bölgeleri etkilendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEŞAVER - Sel ve Muson yağmurlarının hayatı felç ettiği Pakistan'da, can kayıplarının 2 bini geçtiği, yaklaşık 40 milyon insanın selden etkilendiği bildirildi.

Pakistan Afet Kriz Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, selden en çok etkilenen Belucistan, Pencap, Kyber Pakhtun Khwa ve Sint bölgeleri oldu.

Selden 40 milyona insanın etkilendiği bölgeye, ulaşımın güçlükle sağlanması,otobanların ve tren raylarının sular altında kalması nedeniyle arama kurtarma helikopterleri ile Pakistan Genelkurmay'ına ait uçaklar aracılığıyla yardım götürülebiliyor. Temmuz ayının ortalarından itibaren Pakistan'ın dört eyaletinde etkili olan sel nedeniyle tarım alanları ve bu bölgedeki altyapı da ciddi şekilde etkilendi. Ülkedeki tarım alanlarının büyük bir bölümü olan 3,2 milyon hektardan fazla tarım alanı da felakette kullanılamaz hale geldi.

Sel felaketi yaklaşık 40 milyon insanı evsiz, aşsız bırakırken, suyun yavaş yavaş bölgeden çekilmesiyle kolera başta olmak üzere salgın hastalık korkusu da gündeme geldi.

Meteoroloji yetkilileri tarafından Muson yağmurlarının 1-2 hafta daha süreceği öngörülüyor. Pakistan hükümetinin de felaket sonrası insanların rehabilitasyonu için çalışmalara şimdiden başladığı belirtiliyor.

Yardım çalışmaları

Felaketten sonra başta Türk Kızılayı olmak üzere bölgeye çok sayıda yardım kuruluşu geldi. Dünyanın dört bir yanından ülkeye getirilen yardımlar, karayolu, havaalanları ve demir yollarının selden zarar görmesi nedeniyle afetzedelere güçlükle ulaştırılıyor.

Bu arada, selzedelerin barınması için yapılacak çadır kentler ve prefabrike evler kuru bir alanın olmaması nedeniyle kurulamıyor. Yetkililer, kuru alanlar oluşturmak için dağlardan ve başka yerlerden topladıkları mıcırlarla su kaplı yerleri doldurmaya çalışıyorlar.

Sel nedeniyle yaklaşık 1 milyon insanın evsiz kaldığı belirtilirken, Pakistan Genelkurmay Başkanlığına bağlı arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar çok sayıda insanı sel bölgelerinden tahliye ediyor.

Öte yandan Türk Sağlık Bakanlığının gönderdiği 2 sahra hastanesi de selden en fazla etkilenen bölgelerde sağlık hizmeti verecek.

"Yardım kuruluşları sıkıntılarla karşılaşıyor"

Sel bölgesinde yardım dağıtmak için gelen kuruluşlar, ciddi sıkıntılarla karşılaşıyorlar.

Yardım kuruluşları ülkedeki terör olayları nedeniyle çalışmalarını gündüz saatleriyle sınırlandırırken, aç ve susuz kalan selzedeler gelen yardım konvoylarına akın ediyor. Bölgeye Türkiye başta olmak üzere ABD, Suudi Arabistan, İran, Birleşmiş Milletler gibi dünyanın dört bir yanından gıda, sağlık malzemesi, barınma ve maddi yardım yapılıyor.

Öte yandan, Hollanda İnsani Yardım Kuruluşu da ülkedeki İslam okullarında eğitim gören ilköğretim öğrencilerinden topladıkları yardımları da selzedelere ulaştırdı.

"Selden en fazla etkilenen çocuklar"

170 milyon nüfuslu Pakistan'ın yarıdan fazlasını vuran sel felaketinden en fazla etkilenen çocuklar oldu. Temiz su, yiyecek ve ilaç temin edilemeyen bölgede, çocuklar salgın hastalıkla karşı karşıyalar.

Bölgede kuru alan olmadığı için suların kapladığı yerler çocukların oyun alanı haline gelmiş durumda.

Sel felaketinin etkili olduğu kentlerden Peşaver'e bağlı Nowshare kasabasında, mezarlıklarını yüksek yerlerde yapan bazı yöre halkı, selden etkilenmeyen ve kuru olan bu bölgede yaşamlarını sürdürüyorlar.

Türk Kızılayı bölgede

Sel felaketinin ardından bölgeye gelen Türk Kızılayı Delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz ve 7 kişilik ekip, çalışmalarına başladı.

Sel bölgesinde tam donanımlı 10-15 bin kişilik bir kent oluşturulması için çalışmalara başlayan ekip, Peşaver'e bağlı Nowshera kasabasında 2 bin 500 kişiye iftar paketi dağıttı.

Ekip, yarın da 40 Mevlana Evi kurmayı planlıyor. Önümüzdeki günlerde ise karayolu ve tren katarlarıyla Türkiye'den yola çıkacak malzemelerin Pakistan'a ulaşması bekleniyor. Daha sonra bölgede konutlar yapılacak, selzedelere gıda, sağlık malzemeleri dağıtılacak.

Yetkililer, selzedelerin çok zor durumda olduklarını ifade ederek, bölgede gıdadan, giyime, sağlık malzemesinden, barınmaya kadar her alanda yardıma ihtiyaç olduğunu kaydettiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir