Palmiye ağaçlarında "kırmızı böcek" tehlikesi

Marmaris'teki palmiye ağaçlarında görülmeye başlanan "Kırmızı palmiye böceği"nin yayılması önlenmeye çalışılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Marmaris'in doğal güzelliğinin en önemli kaynaklarından palmiye ağaçları, "Kırmızı palmiye böceği" zararlısı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Marmaris Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, literatürdeki adı "Rhynchophorus Ferrugineus" olan ve halk arasında "Kırmızı palmiye böceği" adıyla bilinen canlının daha önce çevre ilçelerde görüldüğünü ancak Marmaris'te ilk defa rastladıklarını söyledi.
Vatandaşların başvurusu üzerine Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarının Marmaris'te inceleme yaptığını anlatan Çiftçi, birçok ağaçta zararlı böceğin tespit edildiğini kaydetti.
Sorunun ciddiye alınması gerektiğini dile getiren Çiftçi, "Kırmızı palmiye böceğinin yayılmasını önlemek için müdürlük olarak gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Bu konuda ilgili bütün kurumların üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bölgedeki binlerce palmiye ağacı yok olma tehdidiyle karşı karşıya" dedi.
Böcek konusunda herkesi bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade eden Çiftçi, ilk etapta Güney Ege Turistik Otelciler ve İşlemeciler Birliği üyeleriyle toplantı yapacaklarını dile getirdi. Çiftçi, bahçelerinde palmiye bulunan otelcilere olayın ciddiyetini anlatarak gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıda bulunacaklarını vurguladı.

Hastalıklı palmiye ağacı kesildi
Marmaris Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevlileri, kırmızı palmiye böceğinin bir apart otelin önündeki palmiyeyi tamamen sardığının tespit edilmesi üzerine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne haber verdi. Bölgeye gelen ekipler, ağacın kesilmesine karar verdi.
Otel sahibinin de onayıyla kesilen ağaç, bölgeden götürüldü. Ağacın köküne ise kireç dökülerek hastalığın diğer ağaçlara sirayet etmesi engellenmeye çalışıldı. Hastalık görülen diğer palmiyelerin de belediye ekiplerince ilaçlanmaya başlandığı bildirildi.

Kırmızı palmiye böceği
Kırmızı palmiye böceği, hurma, palmiye, feliks (yalancı hurma) gibi palmiyegiller familyasına ait bitkilere çok büyük zarar verebiliyor. Böcek, bulaştığı ağaçları önce zayıflatıyor, daha sonra tüm yapraklarını kahverengileştirip kurutmaya başlıyor. Son olarak ağacın gövdesi kırılıyor ve palmiye ölüyor.
Ergin bir böcek tek seferde 900 metre uçabiliyor. Larvalarının gövde içinde tünel açarak zarar vermesi nedeniyle böceğin varlığı genelde 2-3 sene sonunda, ağacın ölümü ile belirlenebiliyor.