Panik butonu devrede

''Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi'' pilot uygulaması, Bursa'da başlatıldı.Sistem şiddet gören kadınların ihtiyaç halinde güvenlik butonuna basarak polisle irtibata geçmelerini sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
BURSA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, "Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi" pilot uygulamasını Bursa'da başlattı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Avea işbirliğiyle hayata geçirilen ''Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi'' pilot uygulamasını, Bursa Crown Plaza'daki tanıtım toplantısıyla başlattı.
 
Bakan Şahin, burada yaptığı konuşmada, mağdur kişilere her türlü desteği kısa sürede vermeyi amaçladıklarını ifade ederek, "Amacımız ve muradımız; bireyin en zor zamanında yanında olmak. Onun yaşadığı zorluğu çözebilecek, bütün desteği vermek. Ekonomik, psikolojik, hukuki destek, neye ihtiyacı varsa, o desteği verecek güçlü bir mekanizmayı kurmak ve en önemli verileri, istatistikleri oluşturabilmek" şeklinde konuştu.
 
Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu bir iç güvenlik meselesidir. Kadına yönelik şiddet de çocuğa yönelik şiddet de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, bir bakanın, bir bakanlığın görevi değildir. Nasıl terörle mücadele ediyorsak, nasıl toplumun bütün sorunlarıyla mücadele ediyorsak, bu sorunun da çözümü, birlikte beraber hareket etmekten geçmektedir.''
 
Üç maymunu oynayamayız
Birtakım grupların, ''kadını şiddetten korumaya çalıştığınız zaman, aileyi, aile değerlerini de bozuyorsunuz, aileyi parçalıyorsunuz'' şeklindeki anlayışına da cevap vermek istediğini belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"Ailemizi koruyacağız, devam ettireceğiz, bunun için her şeyi bakanlık olarak yapıyoruz. Ama şiddetle mücadeleyi de beraber götürmek zorundayız. Önleyeceğiz, koruyacağız, ama önleyemiyorsak da koruyamıyorsak da başımızı kuma gömemeyiz, yok sayamayız, üç maymunu oynayamayız"
 
Butonlardan erkeklere verilecek mi?
''Butonlardan şiddet gören erkeklere de verilecek mi?'' sorusunu da Şahin, ''Hayır. İçeride de erkekler için bir bölümümüz var. Şiddete maruz kalan bir bireyin erkek ya da kadın olduğu önemli değil. 'Ben şiddet görüyorum beni koruyun' diyen herkesi korumak zorundayız'' şeklinde cevapladı.
 
Sistem nasıl işleyecek?
Şiddet gören kadınların ihtiyaç halinde güvenlik butonuna basarak polisle irtibata geçmelerini sağlayan ''Güvenlik Butonu'', pilot iller olarak seçilen Bursa ve Adana'da dağıtılacak. 
 
Mahkeme kararıyla, şiddete maruz kalan kadınlara verilecek olan cihaz, kadınların ihtiyaç duydukları anda butona basmaları ile GPS uydularından aldığı son konum bilgisini 155 Polis İhbar Merkezi'ne iletecek. Polis, çift yönlü başlatılan konuşma ile mağduriyeti gidermek üzere, gereken acil önlemleri alarak seri müdahalede bulunabilecek.