Para Politikaları toplantısı
ADANA'DAN / Recep ŞENYURT
[email protected]
Adana, Gazeteniz DÜNYA ve Adana Sanayi Odası işbirliği ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı ağırladı.
Bir süredir olumsuz olaylar ile ulusal gündemden düşmeyen Adana, uzun bir aradan sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Para Politikaları konferansı ile üretime, istihdama ihracata yönelik konuları tekrar gündemine alabildi. Başkan Erdem Başçı; enflasyon hedeflemesi, döviz kurları, TL'nin değeri, cari açık gibi birçok konuda izlenen politikaları anlatırken bundan sonra izlenecek politikalara ilişkin zaman zaman net ifadeler kullandı, zaman zaman da vermek istediği mesajları satır aralarında ifade etti.
Başçı, Merkez Bankası'na yöneltilen eleştiriler ve beklentilerin yanında zaman zaman da Merkez Bankası'nın görev ve yetkilerinin dışında olan konularda da sorulara muhatap oldu. Başkan Başçı, kendi görev ve yetkileri içinde olmayan konularla ilgili olarak görüş bildiremeyeceklerini hatırlatırken, kendilerine yöneltilen eleştirilere de ülkemizin diğer ülkelere göre durumunun oldukça iyi olduğunu söyleyerek, bunun kendi izledikleri politikaların doğruluğunu gösterdiğini dile getirdi.
Adana iş dünyası, Merkez Bankası'ndan daha öngörülebilir politikalar izlemesini, döviz konusunda ani çıkış ve inişlerin önüne geçmesini beklediğini ifade etti. Komşularla, özellikle Rusya ve İran ile yerel para ile ticaret yapmanın ülkemizin önünü açacağını belirterek, Merkez Bankası'nın bu alanda oyun kurucu olmasını istediğini dile getirdi. Rusya ve İran'dan aldığımız petrol ve doğal gaz bedellerinin bu ülkelere yerel paralarıyla mal satarak ödenebileceğini kaydeden işadamları, bunun yapılması halinde bu ülkelerle şu anki ihracatı en az beş kat artımayı taahhüt edebileceklerini açıkladılar.
Çek yasasının ciddi sıkıntılara gebe olduğunu dile getiren iş dünyası temsilcileri, bu konuda Merkez Bankası'nın da iş dünyası açısından söyleyecek bir şeyleri olması gerektiğine inandıklarını belirttiler. İş dünyası temsilcileri, dürüst esnafın ve iş adamının her ödenmeyen çek için direkt hukuki işlemler başlatmadığını sıkıntıların aşılması için her tür kolaylığı sağladığını, ancak birçok insanın çekte hapis cezası olması nedeniyle bu durumla yüzleşmemek için çeklerini ödediklerini, ancak şimdi ödenmeyen çeke hapis cezasının kaldırılmasıyla dürüst esnafın ve iş adamının bir takım sahtekarların elinde oyuncak olacağını ifade ettiler.
Üzerinde çalışmaları devam eden sendika yasasının işverenler açısından birçok sakıncaları barındırdığını dile getiren iş dünyası temsilcileri, kendi görüşlerinin her platformda dile getirdiklerini ve bu yasanın bu haliyle çıkmaması için çalıştıklarını ifade ederek, bir devlet yetkilisi olarak gördükleri Merkez Bankası Başkan ve yönetimimin bu konularda kendilerine yardımcı olmasını beklediklerini ifade ettiler.
İş dünyası temsilcileri hammadde yada yarı mamul girdilerini daha kolay ve daha ucuz olması nedeniyle yurtiçinden temin etmek yerine ithal etmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Üretime yönelik girdilerin yurtiçinden temin edilmesinin özendirilmesini talep eden iş dünyası, bunun sağlanabilmesi halinde ülkemizde üretilebilen birçok kalemde ithalatın önüne geçilebileceğini hem de işsizliğin azaltılabileceğini vurgulayarak bu konuda Merkez Bankası'nın da çaba göstermesini beklediklerini ifade ettiler. İhracatta Eximbank kredilerinin artırılması ve vadelerinin de uzatılmasını talep ettiler.
Para Politikaları toplantısında bu ve benzeri birçok talep ve beklenti arka arkaya sıralandı. İş dünyası temsilcileri sıkıntı ve beklentilerini doğrudan Merkez Bankası Başkan ve yönetimine iletme imkanı bulurken, Merkez Bankası da vermiş oldukları kararların fiiliyattaki sonuçlarının neler olduğunu ilk ağızdan dinlediler. Adana'da düzenlenen Para Politikaları toplantıs; Merkez Bankası'nın iş dünyasını, iş dünyasının da Merkez Bankası'nı anlamaya çalışmaları açısından ileriye doğru atılmış verimli adımlardan biri oldu.