Parasal genişleme çalışmaz

Stiglitz, "Dünyanın tek taraflı hareketlerden çok, dünya genelinde ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir büyüme anlaşmasına ihtiyacı var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Fed'in parasal genişleme politikasının ABD ekonomisinin büyütülmesi konusunda çok az şey yapabileceğini söyledi.

Stiglitz, parasal genişleme politikasının bu küçük faydasına karşın, kur ve ticaret savaşlarını tetiklemesi riski bulunduğunu ve bu durumun ABD'yi yabancılaştıracağı ve dünyayı daha yoksul hale getireceği uyarısında bulundu.

Stiglitz, "Dünyanın tek taraflı hareketlerden çok, dünya genelinde ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir büyüme anlaşmasına ihtiyacı var. G20 liderlerinin Seul'deki toplantıda bu yönde bir anlaşmaya varmalarını umuyorum" diye konuştu.

Ancak Stiglitz, G20'den böyle bir sonuç çıkmasının muhtemel olmadığını hissettiğini çünkü, büyük olasılıkla G20 toplantısının büyük bölümünün Fed'in attığı adımın istemeyen sonuçlarını müzakere etmekle geçirileceğini vurguladı.

"Parasal genişlemeden çok kuşkuluyum" diye konuşan Stiglitz, "Parasal genişlemenin çalışması muhtemel tek parçası doların değerini aşağı çekmek. Rekabetçi devalüasyon, diğer ülkeler pahasına gelen büyümenin bir şekli.

Rekabetçi devalüasyonun global ekonomi için problemler oluşturması muhtemel" dedi. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir