Parsel Tanımlama Sistemi hayata geçiyor

Bakanlığının faaliyetleri konusunda 2013 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, 2014 yılı içerisinde Parsel Tanımlama Sisteminin hayata geçirilmiş olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Parsel Tanımlama Sisteminde bütün parsellerin her birinin bir kimlik numarası var, aynı vatandaşlık numarası gibi. Numarasını girdiğimizde onunla ilgili bütün verileri veriyor. Uydudan bunu görebiliyoruz. Nihayet bu tamamlandı. 2014 yılı içerisinde Parsel Tanımlama Sistemini hayata geçirmiş olacağız" dedi. 

Eker, düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığının faaliyetleri konusunda 2013 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, 2014'e yönelik hedeflerini anlattı. 

Bakanlığının 2009 yılında kurduğu Tarım Havzaları Sistemi ile Türkiye'deki her bir parselin bilgilerinin harita olarak çıkarıldığını anlatan Eker, bazı ürünleri bu sistemle ilişkilendirdiklerini, bu yıl içerisinde de alt havzalar düzeyinde çalışmaları başlatacaklarını bildirdi. 

ÇATAK projesinde sayı 43'e çıkacak

Eker, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesini 30 ilde başlattıklarını, bu yıl il sayısını 43'e çıkaracaklarını, öte yandan anıza ekim yöntemini bu yıl 1 milyon hektar alanda uygulayacaklarını, aspir ve kanola üretimine yönelik projelerinin de bununla ilişkili olduğunu kaydetti. 

Tarım parsellerinin bilgilerinin bir sistem üzerinden izlenebildiğini anlatan Eker, şöyle devam etti: 

"Bütün parsellerin her birinin bir kimlik numarası var, aynı vatandaşlık numarası gibi. Numarasını girdiğimizde onunla ilgili bütün verileri veriyor. Uydudan bunu görebiliyoruz. Bu sistemi bundan sonraki yapıda, gerek gübre alımında, gerek kullanacağı ilaç açısından parsel numarasıyla birebir ilişkilendireceğiz. O parselde kullanılan gübre, ilaç miktarı ne bunu takip edebileceğiz. Bu izlenebilirlik ve gıda güvenliği açısından çok önemli. Herhangi bir problem olduğunda bunu geriye dönük izleme şansımız olacak. 6-7 senedir alt yapısını kurmaya çalışıyoruz. Nihayet bu tamamlandı. 2014 yılı içerisinde Parsel Tanımlama Sistemini hayata geçirmiş olacağız" 

Eğitimli çoban istihdam edene destek 

Sürü yöneticisi ve çoban sayısının çok azaldığını belirte Eker, ilk kez küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına alan Bakanlığın, sürü yöneticisi özel eğitim programına katılarak sertifika alanları istihdam eden sürü sahiplerine de destek vereceklerini bildirdi. 

Türkiye'nin eti sütçü ırklardan elde ettiğini belirten Eker, DAP, GAP ve DOKAP illerinden oluşan 33 ilde etçi veya kombina ırklarla tohumlanan araç hayvanlara ve doğacak buzağıya destek vereceklerini kaydetti. Eker, "Yüksek nitelikli et verimi hedefliyoruz. Bunu yapanlara da hatırı sayılır bir destek vereceğiz ki Türkiye et hayvanı ithal etme mecburiyetinde kalmasın. Sütü biz 8,4 milyon tondan 17 milyon tona çıkardık. Artık et yönünü de ayrı bir kanaldan geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Et ve Süt Kurumu tarafından uygulanan sözleşmeli besicilik uygulamasını gelecek yıl yaygın hale getireceklerini belirten Eker, böylece Kurumun piyasa regü daha aktif bir rol üstleneceğine işaret etti. 

Denizlerde av faaliyetine izleme 

Su ürünleri konusundaki çalışmalarına da değinen Eker, "Su ürünleriyle ilgili 12 metre ve üzerindeki gemilere takılacak cihazlarla av faaliyetleri yakından izlenecek" dedi. 

Denizlerin terk edilmiş av araçlarından temizlenmesine dönük bir çalışmanın da bu yıl yapılacağını bildiren Eker, kırsal kalkınma destekleriyle kurulan tarıma dayalı sanayi tesisi sayısını 2015 sonunda 6 bine çıkaracaklarını söyledi. Eker, "Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2014 yılında toplam yatırım tutarı 1,1 lira olan 5 bin proje destekleyecek. Bu projelere 600 milyon lira hibe desteği ödemeyi öngörüyoruz. 2016 sonuna kadar toplam 1,5 avro yatırıma 860 milyon avro hibe desteği vermeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi geliyor 

Güvenilir gıda konusunda 7 ürün grubunda uygulanmaya başlayacak Ürün Doğrulama ve Takip Sistemini bu yıl devreye koyacaklarını ifade eden Eker, Sağlık Bakanlığı işbirliğinde obezite ile mücadele kapsamında bazı gıda maddelerindeki tuz ve şeker oranlarının azaltılmasına yönelik faaliyetler yürüteceklerini de bildirdi. 

Bu yıl 6 tarımsal araştırma merkezini hizmete açacaklarını kaydeden Eker, "2014 yılında 365 gün 24 saat hizmet veren bir çağrı merkezi kuruyoruz. Burada hem tarımsal desteklemeler konusunda bilgi verilecek, tüketicilerin gıda ile ilgili güncel ve doğru bilgilere ulaşabilmesini temin edecek bir mekanizma da çağrı merkezi içerisinde kurulmuş olacak" şeklinde konuştu. 

Eker, ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisinin 270 bin tonluk silo yapımına başlayacağını, TİGEM'in ise Ceylanpınar'da uyguladığı sulama sistemini Orta Anadolu'da 60 bin dekarlık alana kuracağını, ayrıca yerli tohum firmalarıyla sözleşme yaparak yerli tohum üretimini artıracağını da söyledi. 

Türkiye'nin gıda temin, tedarik ve üretimi bakımından önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Eker, 186 ülkeye 1660 gıda ve tarım ürünü ihraç edildiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir