Partilerin seçim vaatleri arasına KKTC de girdi

DÜNYA ‘anavatan-yavru vatan’ tartışmalarının gölgesinde partilerin seçim beyannamesinin KKTC ile ilgili bölümlerini mercek altına aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - KKTC’de oyların yüzde 60.4’ünü alarak cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile anavatan-yavru vatan ilişkisinin değişmesini ve iki kardeş ülke ilişkisine dönüşmesini savunmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sayın Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir” sözleri KKTC ile ilişkilerde yeni bir dönemin başladığının işaretini verdi. 

Önümüzdeki dönemde KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Türkiye ile ilişkilerde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olurken, DÜNYA AK Parti, CHP ve HDP’nin seçim beyannamelerinde KKTC ile ilgili bölümleri mercek altına aldı. 

AK Parti, seçim beyannamesinde yatırımları ön plana çıkarırken, önümüzdeki süreç için yol haritası ve yatırımlarda önceliklerine yer verdi. Beyannamede 2002-2014 yılları arasında KKTC’ye toplam 8.9 milyar TL yardım ulaştırıldığını belirtildi. Kıbrıs’ın su sorununun yatırım tutarı 1.3 milyar TL’ye yaklaşan proje ile çözüleceği ve yılda 75 milyon metreküp suyun deniz altından taşınarak 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı kaydedilen bildirgede ayrıca, KKTC’ye deniz altından kabloyla elektrik götürülmesine ilişkin projenin de hayata geçirileceği bildirildi. AK Parti’nin seçim bildirgesinde Kıbrıs’a ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi: “Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplum içerisindeki haklı yerini alabilmesi, temel önceliklerimizden biridir. KKTC’nin ekonomik altyapısının güçlendirilmesi ve refahının arttırılması için bugüne kadar kararlılıkla attığımız adımlara devam edeceğiz.” AK Parti beyannamesinde, “Kıbrıs’ta, her iki halkın asli kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve Ada’nın ortak sahibi olmalarını temel alan müzakere edilmiş adil ve kalıcı bir çözüm için garantör ülke olarak yapıcı katkımızı sürdüreceğiz ve Birleşmiş Milletler’in bu yöndeki çabalarını destekleyeceğiz” ifadelerine yer verildi. 

CHP kalıcı çözüm taahhüt etti 

CHP ise seçim bildirgesinde ‘Kıbrıs’ta Kalıcı Çözüm’ ve ‘KKTC ile İlişkiler’ olmak üzere iki başlıkta Kıbrıs’a yer verdi. İlişkilerde KKTC’nin egemenlik haklarını ve demokratik iradesini savunacağını bildiren CHP, içişlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceğini kaydetti. Kıbrıs Türk halkının haysiyetini inciten söylem ve uygulamalara son vereceğini açıklayan CHP ”Bağımsız KKTC’nin anayasal kurumlarıyla karşılıklı saygı çerçevesinde iletişim kuracağız” ifadelerine yer verdi. 

Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözüme ulaşması için çalışacağını bildiren CHP’nin seçim bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: “Kıbrıs sorununu, KKTC’nin ve Kuzey Kıbrıs halkının kazanılmış haklarını koruyarak ve Kıbrıslı Türkler ile Rumların siyasal eşitliğini sağlayarak çözeceğiz. Türkiye’ni Doğu Akdeniz’deki gücünü artıracak ve Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının adil bölüşümünü sağlayacağız.Kıbrıs Türk halkını ekonomik yaptırım ve uluslararası ambargolara karşı desteklemeye devam edeceğiz.” 

Çözümü destekleyeceğiz

HDP de seçim bildirgesinde ise Kıbrıslı Türk ve Rum halklarının Ada’nın bölünmüşlüğüne son vermek için ortaya koydukları çözüm önerilerini ve çabalarını destekleyeceğini vurguladı. Henüz seçim bildirgesini açıklamayan MHP’nin 3 Mayıs’ta Arena’da seçim beyannamesini kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir